iPon Hírek

Aki keveset alszik, könnyebben megfázik

Dátum | 2015. 09. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Először igazolták tudományos eszközökkel anyáink és az alváskutatók intő szavait: az alváshiánnyal küzdők immunrendszere legyengül, így szervezetük kevésbé képes ellenállni a fertőzéseknek, köztük a megfázásnak is. Az érvelés persze logikus, mostanáig azonban senki sem bizonyította kísérletileg annak helytállóságát. A Kaliforniai Egyetem szakértőinek köszönhetően azonban immár számszerűleg is tudjuk, hogy mennyi az annyi, azaz mennyit kell aludnunk ahhoz, hogy ne tegyük ki magunkat magas fertőzési kockázatnak. A kétrészes kísérletsorozat első szakaszában Aric Prather és kollégái egy hétig monitorozták 164 egészséges egyén alvási szokásait, nyilvántartva, hogy az egyes résztvevők mikor mentek ágyba, mikor ébredtek fel, és egy óraszerű eszközzel alvás közbeni aktivitásukat is figyelték. Ez utóbbi készülék révén a szakértők precízen meg tudták határozni, hogy mennyi időt töltött ténylegesen alvással a vizsgált egyén, és hányszor riadt fel vagy volt félálomban egy-egy éjszaka alatt. A vizsgálat következő részében a résztvevőket egy hotelben karatén alá helyezték, majd rhinovírust, a megfázás kórokozóját tartalmazó orrcseppet adagoltak be nekik. A fertőzés előtt vérmintákat vettek a páciensektől, majd 5 nappal később ezt megismételték, és összehasonlították a vírus-antitestek szintjét a vérben. Az összehasonlító vizsgálat után azon résztvevőket kizárták az értékelésből, akik a fertőzés előtt is magas antitestszámmal rendelkeztek, mivel a fokozott immunitás befolyásolta volna az alvás hatásainak értékelési eredményeit.
A szakértők naponta összegyűjtötték a megfertőzött egyének által használt zsebkendőket, hogy lemérjék az orrukból távozó váladék tömegét, és napi 10 grammnál több esetében betegnek titulálták a pácienst. Azt is vizsgálták továbbá, hogy mennyire vannak bedugulva a résztvevők légutai: ehhez megfestett folyadékot csepegtettek a páciensek orrába, és ha a festék több mint 35 perc alatt jutott el a torokba, szintén betegnek minősítették az alanyt. Az immunválasz jelenlétét két oldalról vizsgálták: egyrészt megnézték, hogy a távozó orrváladékban mennyire van nyoma a vírus replikációjának, másrészt azt is tanulmányozták, hogy a vérmintákban emelkedik-e az antitestek szintje. A 164 résztvevőből 124 kapta meg a tényleges vírust, míg a többieket ártalmatlan orrcseppel kezelték. A fertőzött egyének közül az előzőekben említett kategorizálás alapján 48 betegedett le. A kísérlet végén a kutatók összevetették az alvásidőket és a megbetegedéseket, és az elemzésből kiderült, hogy azok az alanyok, akik kevesebb mint 5 órát alszanak éjszaka 4 és félszer nagyobb eséllyel betegedtek meg, mint legalább 7 órát alvó társaik. Az 5−6 órát alvók esetében a kockázat 4,2-szörös volt, a 6−7 órát alvók viszont közel úgy teljesítettek, mint a 7 óránál többet alvók. Ez a szakértők szerint azt jelentheti, hogy a szervezetnek minimum hat óra pihenésre van szüksége ahhoz, hogy hatékony immunválaszt tudjon produkálni a rhinovírus ellen. Az alvásmennyiség kérdése gyakran háttérbe szorul a táplálkozás és a testmozgás mögött, ha az egészség megőrzéséről van szó, mondja Prather. Ez a kísérlet azonban kiválóan megvilágítja, hogy a túl kevés alvás komoly biológiai kockázattal járhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. tibaimp
2015.09.03. 13:31
A főoldali képet sürgősen cseréljétek le... undi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rfj1989 tibai...
2015.09.03. 14:05
Csak úgy repül a csula
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek
2015.09.03. 14:51
Nem csak a rhinovirusra igaz ez, hanem az összes immunválaszt igénylő betegségre... többek között a 10 percenként keletkező rákos sejtekre a szervezetünkbe, melyeket meg kell találnia a natural killer sejteknek, különben baj lehet. Egyébként egyik évben eléggé ekcémás lett a kezem, gondolom a stressz miatt...véresre levakartam a bőrt, még a kortikoszteroidos krém se segített nagyon. Megfigyeltem, hogy amikor hétközben alig aludtam a vizsgák miatt, akkor sokkal kevésbé viszketett, mint mikor hazamentem hétvégén és 10-12 órákat aludtam. Akkor durvult be igazán az immunválasz. Sőt, amikor megfáztam és tiszta takony meg láz voltam, akkor is elmúlt szinte. Lehet akkor lekötötte az immunrendszert a betegség. Szerencsére elmúlt pár éve, kopkopkopkop.

Az alvás a stressz után, fontosabb lehet mindennél az immunrendszer szempontjából...igaz ez az autoimmun betegségekre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2015.09.03. 15:52
Nekem meg az tűnt fel hogy amikor random alkalmnként 24 óra feletti időt nem aludtam zsinórban de emberek közöt mászkáltam, akkor kaparni kezdett a torkom és égett az orrom-szemem. ha 30 órára mentem fel akkor még jobban lehasználódtam, majd nagy eséllyel másnap az ébredés után enyhe megfázás jeleit mutattam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek Szefm...
2015.09.03. 17:16
Igen... pont ez nálam is.
Meg utóbbi pár évben azt figyeltem meg, hogy - bár ritkán iszok alkoholt "parti" mennyiségben, de a másnaposság minden esetben egy 1 napos megfázással, berekedéssel párosul. Gyakran hőemelkedésem is van másnap... Harmadnapra teljesen elmúlik.

Az szinte biztos, hogy a piálás nagyban befolyásolja az immunrendszert, kialvatlansággal együtt mégrosszabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. VAjZY
2015.09.03. 20:05
Azt az egyet nem értem, akkor eddig mire volt alapozva az "ideális alvásmennyiség" megállapítása?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.09.03. 20:10
Ugyanez, csak nekem psoriasis-szal. Kortikoszteroid: 10/7, lapacho rinde teás borogatás, napfény: 10/10.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KPKG
2015.09.04. 09:22
Persze, hogy könnyebben megfázik, több ideje van rá. Alvás közben csak nem fázol meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!