iPon Hírek

Akku-őszinteséggel kampányol az AMD

Dátum | 2009. 06. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Érdekes PR-kampányba kezdett az Intel riválisa: nekiláttak a nyilvánvaló még nyilvánvalóbbá tételének, a valóságtól általában elég távol álló laptop-üzemidő-becslések "leleplezésének" és őszinteségre szólították fel a gyártókat.

Rámutattak, hogy az egyik leggyakoribb akku-tesztelő programcsomag, a Mobile Mark 2007 a tesztparamétereivel gyakorlatilag egy digitális órává változtatja a gépet, és úgy nézi meg, hogy meddig bírja; a képernyő fényességét leveszi 20%-ra, kilövi a WiFi-t, semmi zenét vagy videót nem játszik le, nem nyit meg se weboldalakat, se játékokat.

Ilyen körülmények között aztán nyilván nem is nehéz igazán extravagáns üzemidő-értékeket elérni - főleg akkor, ha egyesek, például az Intel még direkte optimalizálják is a chipjeiket ezekre az irreális tesztkörülményekre (érdekes módon ezt az állításukat az Intel nem is tagadta, de ez valószínűleg csak annyit tesz, hogy a Speedstep jól működik ha abszolút nem csinál semmit az ember).

Természetesen az AMD is tisztában van vele, hogy az őszinteség senkinek nem áll érdekében (elvégre amint valaki valós üzemidő-értékekkel kezdené hirdetni a gépeit, máris versenyhátrányba kerülne a többiekkel szemben, akik nem tették meg ezt a lépést), ám ennek ellenére mégis felemelték a zászlót, és aktívan propagálnak egy új hozzáállást. Nevezetesen azt, hogy az üzemidőt ezentúl mindenki két külön értékben adja meg: egy elméleti, minimalista csúcsban, és egy gyakorlati, komoly használatiban (hasonlóan a Sonyhoz, aki korábban már önként felvállalt egy ilyesfajta megközelítést).

Ami mind szép és jó, viszont miután kikényszerítő erő nem áll az AMD rendelkezésére, hogy keresztülvigye az elképzelését, kérdéses, hogy lesz-e abból valaha is valami. Pedig az ötlet valóban jó, kár lenne érte.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Azrael
2009.06.21. 16:28
Igen, egy tökéletes világban így lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. badclyde
2009.06.21. 16:29
A te autód fogyasztott már úgy, ahogy a gyári adatok meg vannak adva? Az enyém, ha nem indítom be, akkor nem fogyaszt...És eddig van egálban a gyári adatokkal a fogyasztás..a valóságban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lew000
2009.06.21. 16:33
miért nem kikapcsolt állapotában nézik hogy meddig bírja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. N.Balazs
2009.06.21. 18:41
Nem kell ennyire hasra esni az AMD őszinteségétől, ha az ő mobil processzoruk lenne energiatakarékosabb nem az Intelé, akkor nem forszíroznák ennyire a dolgot.
Más kérdés, hogy az én notim így másfél évesen is zenehallgatás és pdf-olvasás közben majdnem tudja azt a 3:45-ös műödési időt, amit ígértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zedexes
2009.06.21. 21:02
pl a 3 órás vonatuton?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. N.Balazs
2009.06.21. 21:45
Egész pontosan ott szoktam használni. Az új IC kocsikban már van 220-as csatlakozó mindenhol, de a régiekben bizony kimondottan jól jön, ha elég ideig bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ludi
2009.06.21. 22:50
Sőt, hálózatról használva még tovább bírja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2009.06.21. 23:06
"ha az ő mobil processzoruk lenne energiatakarékosabb nem az Intelé, akkor nem forszíroznák ennyire a dolgot. "

Ebben hol volt a logika? Pont az forszírozza a dolgot, aki jól jön ki a dologból, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. N.Balazs
2009.06.22. 06:15
Egész pontosan ott szoktam használni. Az új IC kocsikban már van 220-as csatlakozó mindenhol, de a régiekben bizony kimondottan jól jön, ha elég ideig bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.06.22. 08:57
badclyde: "A te autód fogyasztott már úgy, ahogy a gyári adatok meg vannak adva?"

Igen, 9 éve rendszeresen, sőt egyszer jobban is: 2000-ben a vadonat új 16 szelepes 100 lóerős Skoda Fábiánk 2 felnőtt 2 gyerek és 14 napi nyaraláshoz minden cucc először is befért, másodszor is pedig a benzinkúti légnyomásmérő hibájából tútlfújt kerekekkel és az éppen terelésekkel teli autópályán 60-80-al vánszorgó oszlopban Budapest-Füred távon 4.2 liter/ 100 kilométeres fogyasztást tapasztaltam. Mellesleg a Skoda átvétele után csodálkoztam, hogy mintegy bő fél tucatnyi olyan jó dolgot tudott, amit nem is reklámoztak.

badclyde: "mindenki lop-csal-hazudik"

NEM, NEM MINDENKI LOP-CSAL-HAZUDIK.

Az emberek elsöprő többsége tisztességes, máskülönben a világ már rég összeomlott volna.

Ne dőljünk be annak a politikai kommunikációnak, hogy természetes dolog lenne lopni, csalni és hazudni.

Lopásra, csalásra vagy hazugságra az a helyes válasz, ha mi nem lopunk, nem csalunk és nem hazudunk.

N.Balazs: "Nem kell ennyire hasra esni az AMD őszinteségétől, ..."

Komoly kényszerítőerő az Intellel szemben, ha az AMD esetén minden notbooknál ott van, hogy 2-3 fajta REÁLIS fogyasztási séma esetén hány órát bír a hordozható eszköz.

Az előző hozzászólásomban említett Skoda példa annyira nem egyedei tapasztalat, hogy az elmúlt 9 évben a Skoda eladások rész-aránya jelentősen nőtt. Most lehet, hogy az AMD fog Skoda stratégiát követni: a jó dolgok nagy részét előre elmondja, teljesíti és hagy néhány további kellemes meglepetést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!