iPon Hírek

Akkucella folyékony fémmel, Apple-módra

Dátum | 2011. 01. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Bejegyezték az Apple első Liquidmetal-szabadalmát - amely anyagot azonban a feltételezésekkel ellentétben a szabadalom tanúsága szerint nem az új készülékeik burkolatához vagy antennájához fogják felhasználni, hanem üzemanyagcellák belső alkotóelemeként.


A szabadalom nem hivatkozik a Liquidmetal-márkanévre (a nevet és az anyag rejtelmeit az Apple még tavaly kapta meg a Liquidmetal Technologies-től egy, a fogyasztói elektronikai cikkekben való felhasználást engedélyező szerződés keretében), csak vázolja a tulajdonságait (könnyű, de erős és karcálló), "amorf ötvözetként", avagy "fémes üvegként" mutatja be, amiből igen hatékony katalizátort lehet készíteni hidrogéncellákhoz, tovább javítva azoknak a hatásfokát.

Az pedig, hogy az üzemanyagcellák miért érdeklik az Apple-t, eléggé nyilvánvaló: egy olyan mobil, ami akku helyett miniatűr cellákat használ, akár egy hónapig is működhet újratöltés nélkül, és még egy laptop is kihúzhatja velük legalább 20 órán át - vagy még tovább is.

Továbbra is kérdés azonban, hogy mikor válhatnak közhasználatúvá a cellák, mivel jelenleg is gőzerővel folyik a fejlesztésük, és még mindig van mit finomítani az alkotóelemeiken és a gyártási eljárásokon. A Liquidmetal azonban mindenképp egy fontos lépés a cél felé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Turai
2011.01.07. 10:38
A piac ki van éhezve olyan mobil eszközökre amiket tényleges használat következtében nem merül le pár óra alatt.
Ha elsőként az APPLE fog kiadni az eszközeihez hosszú használati időt garantáló akkumulátorokat "persze megfizethető áron" elég komolyan át fogja rendezni a piaci részesedéseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. iteq47
2011.01.07. 10:51
a végén még kimászik egy t-1000res a mekbúkból, és elnáspángol mindenkit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Turai
2011.01.07. 11:32
iteq47-nek

Akkor ehhez mit szólsz...
http://www.sg.hu/cikkek/24814/atom_akku
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Supra
2011.01.07. 11:43
Hát, igen, lehetséges. Bár az apple-t ismerve nem fog robbanásszerűen terjedni az ára miatt.

Viszont ettől függetlenül én szurkolok neki, mert ha ő kijön vele, és bármilyen kicsit, de piacot csinál vele, pár hónapon belül meg fog még jelenni 5-10 cég. Ha pedig már kiépül a hidrogén utántöltő hálózat, akkor már ezer más helye/eszközben is meg fog jelenni ez a táplálási mód.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. psylocke
2011.01.07. 12:59
mikrobi: a felyékony 'üveg'ből készítenek szilárd katalizátort, gondolom.

az üzemanyagcella úgy működik, hogy a (folyékony vagy légnemű) hidrogénből és oxigénből egy katalizátor segítségével vizet állít elő, ekkor elektron szabadul fel, ezt használja fel a gép.

//ez jó dolog, mert mondjuk buszon tolod a netet, mikor hazaérsz, még le is tudsz fürdeni vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rootshaper
2011.01.07. 13:21
psylocke: ez mind vicces meg nagyon jopofa amit irtal, csak a kerdesre nem valaszoltal...

azt irja a cikk, hogy folyekony fem, tehat AMORF, azt az alakot veszi fel amibe beletoltik, mint a viz, akkor hogy lehetne megkarcolni? johogy karcallo... ennyi erovel a viz maga is karcallo nem? vagy a citromot lehetne ugy reklamozni, hogy "mot C-vitaminnal!" ami egy trivialis dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. psylocke
2011.01.07. 14:38
rootshaper: ez tök egyszerű, az üveg is folyadék. Valamilyen szinten karcálló, érős, könnyű folyadék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. or!on
2011.01.07. 17:44
rootshaper: Ha talán nem értenéd meg, hogy az üveg miért folyadék, akkor előre leírom, hogy maga az üvegtábla is csak látszólag szilárd. Valójában az ablaküveg is folyékony, csak hihetetlenül lassan mozog. Mielőtt még azt hinnétek, hogy baromságokat beszélek... Laboratóriumban kimutatták, hogy egy 50 éves üvegtábla felső széle elkeskenyedik az évek alatt, az alsó pedig meghízik. Ennek az az egyszerű oka, hogy szép lassan "lefolyik". 100 év alatt már fél milliméterről is beszélhetünk megfelelő méretű üvegtábla esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jamborka
2011.01.08. 10:15
Ettől még nem igaz a kijelentés, hogy folyadék, mivel az üveg nem folyadék halmaz állapotú, hanem amorf. A legnagyobb különbség az amorf és a folyadék között, hogy az amorf anyagok nagyon jó hő, és elektromos szigetelők.

De ettől függetlenül a cikkben szóban forgó liquid metalos megoldás nem teljesen világos számomra.
nem néztem utána még sehol, de ebből a cikkből nem jött le, hogy magát az anyagot miként használnák fel kijelző készítésben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. psylocke
2011.01.08. 14:31
pont arról írnak, hogy nem kijelzőként, hanem katalizátornak használják fel üzemanyagcellába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka
2011.01.08. 20:14
értem én, de min alapult a feltételezés, erre lennék kíváncsi mert csak volt valamiféle koncepció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!