iPon Hírek

Akkumulátor festékrétegekből

Dátum | 2012. 06. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Rice Egyetem kutatói olyan lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki, amelynek gyakorlatilag minden alkatrésze festés útján kerül a helyére, így bármilyen felületre felvihető. Pulickel Ajayan anyagkutató és kollégáinak találmányában felfújható festékrétegek látják el a hagyományos akkumulátor összetevőinek feladatait. Az eredményekről beszámoló tanulmány a Nature Scientific Reports oldalain jelent meg.

Ajayan elmondása szerint az új módszerrel jelentősen megnövekedhet az akkumulátorok alkalmazhatóságának köre és ennek formai megvalósulása, amelyet mostantól szinte semmi sem korlátoz. Neelam Singh, a tanulmány egyik szerzője és csapata rengeteg kísérletezés árán jutott el az optimális összeállítás megtalálásáig. Az akkumulátor öt festékrétegből áll: két áramgyűjtő rétegből, az anódból és a katódból, illetve egy köztes polimer rétegből.


A festékrétegekből álló akkut több különböző felületen is kipróbálták a kutatók: fürdőszoba csempén, hajlékony polimer felületen, üvegen, rozsdamentes acélon és egy söröskorsón is, hogy lássák, hogyan viselkedik a készülék különféle körülmények között.

Az egyik kísérlet során kilenc „csempe-akkut” kötöttek össze párhuzamosan. Az egyikre egy napelem-cella is került, amely a fehér laborvilágításból generált áramot. A napcella, illetve az elektromos hálózat segítségével feltöltött akkumulátorok hat órán keresztül üzemeltettek egy LED-ekből kirakott feliratot, amely a RICE szót formázta. Az akkuk eközben stabilan 2,4 V feszültséget adtak le.

A kutatók jelentése szerint a festett akkuk egymáshoz képesti kapacitása is meglehetősen kiegyensúlyozott, maximum plusz-mínusz 10 százalékos eltérés mutatkozott a készülékek között. Hatvan töltési ciklust követően is csak nagyon aprócska csökkenést figyeltek meg az akkuk kapacitásában, mondja Singh.A katód áramgyűjtő rétege egyrétegű szén nanocsövek és korom N-metilpirrolidonba kevert elegyéből áll. A katódot lítium-kobalt-oxid, szén és ultrafinom grafitpor kötőoldatba vegyített keveréke adja. A középső polimer réteg alkotóelmei Kynar Flex gyanta, polimetakrilát (PMMA), szlícium-dioxid és egy oldószer keverék. Az anód titán-dioxid, ultrafinom grafitpor és kötőoldat keveréke. A végső réteg, az anód áramgyűjtő rétege pedig rézfesték és etanol elegye.

Singh elmondta, hogy a legnehezebb feladat a mechanikai stabilitás megoldása volt, ebben a középső rétegnek kulcsszerep jut. A felfújást követően a rétegeket elektrolittal itatják át, majd hőkezeléssel rögzítik az egészet, és már lehet is tölteni. Ez történhet kisebb napcellákkal vagy a hálózatból is. A Rice kutatói további fejlesztéseket terveznek a rendszerrel kapcsolatban, javítani akarják annak működését, illetve folyamatosan kísérleteznek a még jobb alapanyagok megtalálásáért. Véleményük szerint mindez csak a kezdet: a találmány alapvetően változtathatja meg az akkumulátoripart.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. peti198706...
2012.06.30. 06:13
Uhh.. vízzel működő autóknak ezzel, ma már a határ az egész autó felülete! amit beborít ez az akksi kívül belül Fejlettebb elektrolízissel Vizet bont durranó gáznak, áramot fejleszt a felfestet napelemekből, kerék agyakban eldugott generátorokból nyeri vissza erejét, a motor hangja pedig a régi! Üvölt s bömböl mint az igazi hot-roadok Csak a kipufogó PÁRA lesz újdonsült becses neve.. Ezután jöhet el a városokra a köd s pára monszun "súlyos" gyakori jelensége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Destructo
2012.06.30. 10:05
Nagyon ügyes! Tetszik Lefogadom,hogy sajnos semmi nem lesz belőle..dobhat az elektromos autón is elég sokat..így szerintem olaj lesz a vége...Remélem érti mindenki mire gondolok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Destructo
2012.06.30. 10:07
AZ előzőekhez még annyit,hogy majd győz a kapzsiság,és a butaság egyvelege!Az a fő péniszhosszúság mérő tevékenység ezen a bolygón Miért is legyünk okosak,ha lehetünk idióták de van sok sok pézünk amivel kurva jól járunk... |Minden elismerésem a tudományé!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kantaj
2012.06.30. 12:30
Úgy értitek, hogy egy olajcég megveszi tőlük mondjuk 874 millió dollárért?
Van rá esély.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. patrik2991
2012.06.30. 15:07
OFF: a hírek alatt miért van 6cm fehér, üres rész? (ie,chrome,opera)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. halasiT
2012.06.30. 15:24
Ott valami reklám lehet alapból. Engem meg az érdekelne, hogy a jobb alsó sarokból azt a felugró ablakot, hogy lehet eltüntetni. A tartalmát már sikerült, de a keretet nem. Firefox.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Destructo
2012.06.30. 17:41
kantaj Úgy értem,hogy az olajcég tulajdonosai elintézik 847 golyóval
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.07.01. 10:18
Ha ezt tudtam volna,akkor a legelso Golfom ingyen hasznalhattam volna,ugy emlekszem 9x volt atfestve csak nalam,az kilenc reteg energia
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DaemonX
2012.07.01. 11:08
Új munka lehetőség lesz, amint a graffitiseket átképzik akkumulátor készítő szakemberekké.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!