iPon Hírek

Akkumulátor töltése mozgási energia segítségével

Dátum | 2008. 08. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Manapság már több olyan kutatás is folyik, amelyek azt vizsgálják, hogy lehetséges-e mozgási energia segítségével akkumulátorokat tölteni. Az eljárás lényege azon alapszik, hogy egy különleges szerkezet segítségével sétálás közben áramot fejleszthetünk, amelyet aztán egy lítium-ion akkumulátor raktároz el. Így menet közben feltölthető a lemerült telefon vagy a GPS, ám a technológia jelenlegi állása szerint bizony hosszú órákon át kéne mozogni ahhoz, hogy értékelhető töltést gyűjtsön össze az akkumulátor.

M2E Power prototípus. Forrás: bit-tech.net.
A legfrissebb kutatási eredmények az M2E Power nevéhez fűződnek. A gyártó nagyjából egy éve kísérletezik az újszerű eljárás tökéletesítésén, ám a munka némileg meghozta gyümölcsét, ugyanis elkészült a szerkezet első, működő prototípusa. Az eljárás lányege, hogy mozgás közben a tekercsekből és mágnesből álló szerkezet áramot állít elő azáltal, hogy a mágnes a tekercsek között ide-oda mozog. A technológiát a Boise State University kutatói fejlesztették ki, de még közel sem tökéletes. A szerkezet komoly problémával küzd: ahhoz, hogy a töltéshez megfelelő erősségű áramot nyerjünk, gyors mozgásra van szükség. A jelenlegi tesztkészülék hat órányi sétálással képes annyi energiát termelni, amely egy átlagos mai mobiltelefonnak nagyjából egy óra beszélgetési időre elegendő.

A technológia kétségtelenül fejlődik, de még rendkívül hosszú út áll előtte. Ezzel egy időben más kezdeményezések is indultak: egyes kínai gyártók napelemes töltők segítségével próbálják feltölteni a lítium-ion energiaforrásokat. Ezek az eljárások mindenképpen a jövőt jelentik, persze csak akkor, ha a töltők hatékonysága jelentősebb mértékben javul.

Az M2E Power fejlesztői optimisták: szerintük már 2009-re elkészül a töltő végleges változata, amely kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Tyrel
2008.08.28. 21:09
Nekem ez kicsit olyan szagú mint a vezeték nélküli laptop töltésről szóló korábbi hír (ott is olyan technológiát mutogattak fejlesztésként amit már Tesla bátyó is ismert)

Már régóta vannak olyan karórák amiket nem kell "felhúzni" hanem az emberi mozgásból tölti/húzza fel magát valahogy... Nem tudom hogyan működik, de ha töltésről van szó akkor már alapból jó, ha felhúzásról, az energia már akkor is megvan csak még elektromossággá kell átalakítani...

Már látom magam előtt a csuklóra rögzíthető mobiltelefon tartókat amiket mondjuk kinetikus töltőnek fognak hívni hogy többet el lehessen adni belőle és az emberek a buszmegállóban a bambulás helyett a kezüket fogják össze-vissza rázogatni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2008.08.28. 22:43
Látom elolvastad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hartmy
2008.08.29. 12:10
Eltudom képzelni a csonkig kopott lábú tesztelőket akik több száz órát gyalogoltak egyfojtában a sikerért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!