iPon Hírek

Akkumulátor töltése WiFi-vel? Igen!

Dátum | 2010. 01. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A noteszgépek és a mobiltelefonok esetében a WiFi adapter bekapcsolásával minden esetben csökken a készülék akkumulátor üzemideje, ez nem újdonság, így logikus. Az már viszont új, hogy az RCA mérnökei egy meglehetősen érdekes WiFi alapú akkumulátortöltőt fejlesztettek ki, amely a környezetünkben található WiFi hullámokat használja fel az akkumulátor feltöltéséhez. A szerkezet az Airenergy Charger nevet kapta és rendelkezik egy beépített akkumulátorral is, amelyben a WiFi rádióhullámokból nyert energiát tárolja.

Az OhGizmo! munkatársai még a CES alkalmával vették szemügyre az újdonságot, amelyről néhány szót a vállalat egyik képviselője is mondott, ezt a lenti videóban találjuk. Az Airenergy Charger a rendezvényen egy BlackBerry Bold típusú okostelefon akkumulátorát próbálta meg feltölteni: az akció 90 percig tartott, ezalatt 30%-ról 100%-ra sikerült a szerkezetnek feltöltenie az energiaforrást. Ez mind szép és jó, de ne felejtsük el, hogy a CES-en annyi WiFi rádióhullám volt jelen, mint égen a csillag, így pedig nem nehéz begyűjteni az éterből a töltést.

                                 


A videón a  koncepció készülék első változata látható, amely a beépített akkumulátor mellett egy Micro USB csatlakozót is tartalmaz, amivel a tölteni kívánt készülékhez kapcsolhatjuk. Az újdonság ezen verziója a nyár folyamán kerül forgalomba, akkor 40 dollárért juthatunk majd hozzá.

A gyártó illetékese ennél sokkal jobb hírt is mondott. A szakember szerint a cégnél most azon dolgoznak, hogy akkumulátorba tudják integrálni a különleges WiFi rádióhullám-alapú töltőt, ami bizony komoly előny lenne, ugyanis WiFi hálózatok közelében töltődhetne a telefon minden egyéb külső eszköz használata nélkül. A tervek szerint a különleges akkumulátorok árszabását úgy igazítanák, hogy azok mindenképpen versenyképesek legyenek az egyszerű, hagyományos akkumulátorokkal.

Túl szép, hogy igaz legyen? Van benne valami. Az tény, hogy a technológia működik, de hogy a jövőben valóban elérhető lesz-e, és olyan környezetben is megfelelően hatékony lesz-e, ahol csak 1 darab WiFi hotspot érthető el, az már más kérdés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

33. engine
2010.01.21. 16:59
Ez jó, bár nem sok helyen használnak wifit vagy is felénk nem, de a vezeték nélküli áram nekem jobban tetszett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. prohlep
2010.01.21. 17:38
A hír több szemszögből sem szívderítő.

Egyfelől közérthető módon demonstrálódott, hogy nagyszüleink korához képest borzalmas behatásoknak vagyunk kitéve, tetőtől talpig, éjjel nappal. Mivel az informatika terjedése erősen korelál az egyéb fejlettséggel, ezért orvosi szemszögből nincsen jó kontroll csoport, amely hozzánk hasonlítható lenne, csak éppen abban tér el, hogy nem éri mindenféle korszerű behatás éjjel nappal. De azért sejthető, hogy a biológiai folyamatoknak nem teljesen mindegy, hogy a résztvevő molekulákat különféle behatások gerjesztik.

Van olyan molekula, amely ha a sok lehetséges módozat közül nem a kívánatos módon csukódik össze a megfelelő helyre érkezve, akkor az oxigén ellátó rendszered egyik láncszeme nem működik megfelelő kapacitással, és tíz évesen is egy tíz hónapos csecsemő testi fejlettségénél fogsz tartani, mint a keresztgyerekem.

Biológiában nem csak a vegyi összetétel számít, hanem hogy a molekula, mint egy csuklós szerkezet, éppen milyen helyzetben van. Kölcsönhatásoknál is hiába van ott a jó molekula, ha pont a hátát, azaz a nem megfelelő oldalát mutatja a másik molekulának.

Külső behatások ezt zavarhatják meg, ráadásul igen alattomos módon. Mert az immunrendszerünk a kezdeti hibák jó részét javítja. Azaz sokáig nem látszik a baj. Ettől alattomos.

Másik rossz dolog a hírben, hogy amennyiben sokan el kezdenek tölteni, akkor ahelyett, hogy az energiát hagynak tovább terjedni vagy visszaverődni, inkább elnyelik. Ebből az fog következni, hogy minden WiFi és hasonló kütyü el kezd nagyobb erővel sugározni, hogy kielégítő legyen az eredmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. papus016
2010.01.21. 17:50
Van bene valami, ezt mindenképp orvosolni kell dehát ilyen az emberi faj. A technologia alapjai jók lennének csak csiszolni kell rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. pjszilard
2010.01.21. 18:14
Ojan jo otlet, mint vezetekes telefonvonal aramaval mukodo toltot arulni!

A kerdes inkabb az, hogyan lehet ellene vedekezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. pjszilard
2010.01.21. 18:19
A Tesla fele rendszer jobb, az az atmoszferaba sugaroz aztan mindenki leveheti az energiat a vevojevel ingyen az egesz foldon.

De mivel ezt a vezetekes rendszer utan fejlesztette ki nem volt mar ra igeny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. YuGabe
2010.01.21. 18:53
prohlep: nem tudok egyetérteni. A HotSpotokból sugároznak a WiFi jelek, oké. Ezért (ezt tekintve 100%-nak) az ilyen kütyük által transzformált jelet árammá alakítva a WiFi jel elvész, ergo nem marad 100%-nyi (nemtom mennyi vész el) jel az éterben. Magyarul éppenhogy talán még jó hatással lenne az emberi szervezetre.
De ugye a "lenne" azért van ott, mert a WiFi hullámok közel sem befolyásolják egyik sejted működését sem. Nem mikrohullám, vagy gammasugár, ami halálos.
Rádióhullámok már egy évszázada vannak, és a rádióadás sem zavarja a fejedet egyáltalán.
Ez olyan, mint a mágneses takaró. Aha. Mert a mágnesnek olyan sok köze van az emberi szervezethez. Az egyetlen anyag, amire bármilyen hatással is lenne, az a vas, de ez oldott állapotban semmiképp nem kerül kölcsönhatásba a mágnessel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. DdavidHero...
2010.01.21. 19:16
Nem tudom a cikk írója honnan szedte, de a belvárosban és körutak környékén is van wifi bőven!!! Használható és értelmes megoldás lenne ez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. YuGabe
2010.01.21. 19:35
Melóhelyeken, lakótelepeken/lakóparkokban, parkokban, nagy népsűrűségű és fejlettségű helyeken, egyetemek közelében BP-n is van bőven hotspot, ahol ki lehetne használni. Arról nem is beszélve, hogyha már csak 10% tud rátölteni az ember, akkor is bőven hasznos cucc hosszútávon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. kosi
2010.01.21. 19:39
Nekem is inkább az jutott róla eszembe mint prohlep-nek... A mágnesesség nincs hatással a sejtekre? De okos vagy, biztos azért őrülnek meg a patkányok ha a mágneses mezőt megszüntetik körülöttük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. viktorxxx pjszi...
2010.01.21. 20:20
a tesla fele aramtovabbitas mar elerheto ujra, igaz egyelore csak laboratoriumi korulmenyek kozot

ez a technologiai fejlesztes meg ugy is olyan mint a tobbi, akinek tetszik az csatlakozik, a tobbieket meg ugy is magaval fogja sodorni a fejlodesi hullam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szerzetes
2010.01.21. 20:48
pjszilard, és ki lesz az a jótét lélek aki felsugározza a jelet? Te se gondolod komolyan, h amikor milliárdos háborúkat indítanak olajért, lesz valaki aki ingyen biztosítja az energiát...
Tekintve, hogy az emberi szervezetben az információk elektromos úton is terjednek, a mágnesesség nem áll olyan távol tőle. Viszont figyelembe kell venni, hogy a változó mágneses mező áll kapcsolatban az elektromossággal és nem az állandó (tudtommal).
Így a kisugárzott rádió jelek valszeg lehetnek hatással a szervezetre, de a mágneses takaró nem hiszem...
Aztán persze azért, mert valamiről nem tudunk, nem azt jelenti h nem létezik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. abenyus
2010.01.21. 21:06
Elmondanám a nagy rádiós szakiknak, hogy a világegyetem tele van elektromágneses jelekkel!
A fénytől kezdve majdnem minden ami körül vesz kibocsájt valamilyen elektromágneses jelet! Gondolj csak a viharokra, amik több millió gigawatt elektromosságot termelnek és ez is hatalmas mágneses teret generál, a napkitörésekről nem is beszélve, melyek képesek hazavágni az elektromos műszereket is.. és ezek a természeti jelenségek nem az új kor találmányai, szóval a biológiai sejtek elég jól tolerálják az ilyesmit.. Nyilván egy extrém mennyiséget nem minden szervezet visel el, de nem feltétlenül kell félni mindentől ami sugárzik!

És hogy a témához kapcsolódjak, nekem sem tetszik olyan szinten a dolog, hogy ez gyakorlatilag energia lopás, mert egy adott irányban sugárzott WiFi-jelbe pont bele áll az ember a töltőjével, akkor neki nagyon fasza mert tölti a telefonját, de nekem meg elveszik a jelem és nem tudok kommunikálni az AP-val... jó ez egy egy extrém eset, de akkor is az én jelemet lopja amit lehet, hogy nem veszek észre, de lehet hogy igen! Egy körsugárzónál valószínűleg nem észrevehető a dolog, de egy irányított adásba ha beleáll akkor valszeg lenyúlja a jeleimet! Szóval ez így nem tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. dusinnhht
2010.01.21. 21:23
Kedves abenyus.
Én meg elmondanám, hogy az energia mértékegysége nem gigawatt (esetleg joule vagy gigawattóra stb... )
Egyébként a töltő ötlete jó, üzletembereknek működhet, ugyanis egy wifi eszköz max 100mW teljesítményen sugározhat, ebből mondjuk elég kevés juthat bele az eszközbe, szal azon a kiállításon nagyon sok accespoint kellhetett
Egyébként szerintem adott irányú wifi sugárba nem nagyon tud az ember beállni, mivel azokat úgy szokás elhelyezni, hogy az adó és vevő között ne legyen semmi, ill minnél kevesebb dolog.
Egyénként meg jelet lopni nehéz, ugyanis hogy hova megy a jel, az csak attól függ, hogy hova küldik.

Amúgy éljenek az újítások!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Szerzetes
2010.01.21. 21:26
pjszilard, és ki lesz az a jótét lélek aki felsugározza a jelet? Te se gondolod komolyan, h amikor milliárdos háborúkat indítanak olajért, lesz valaki aki ingyen biztosítja az energiát...
Tekintve, hogy az emberi szervezetben az információk elektromos úton is terjednek, a mágnesesség nem áll olyan távol tőle. Viszont figyelembe kell venni, hogy a változó mágneses mező áll kapcsolatban az elektromossággal és nem az állandó (tudtommal).
Így a kisugárzott rádió jelek valszeg lehetnek hatással a szervezetre, de a mágneses takaró nem hiszem...
Aztán persze azért, mert valamiről nem tudunk, nem azt jelenti h nem létezik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. okostojas0...
2010.01.21. 22:06
Akkor szamoljunk:
1., A = 4*PI*r^2 felulet a sugarzotol egy meterre kerekitve A = 12.6m^2-re adodik
2., Ha a hotspot 100mW-tal nyom, akkor a teljesitmenysuruseg = 0.1W/12.6m^2 = 8mW/m^2
3., Ha ez a csodalatos eszkoz 10cm*10cm-es, akkor a felulet A' = 0.1m * 0.1m = 0.01m^2
4., Ezzel a felvett teljesitmeny 8mW/m^2 * 0.01m^2 = 0.08mW
5., Ha a videon lathato telep az atlag 5.6Wh-as, akkor meg 100%-os transzfer hatasfok mellett is: 5.6Wh/0.08mW = 70000 h, azaz kb. 8 evbe telik azt feltolteni

Vagy en vagyok nagyon bena es eltoltam a szamitast es az RCA-s marketinges ficaknak van igaza, vagy jol csinaltam, de Maxwell papaek csesztek el annakidejen es megintcsak RCA-s fokanal az igazsag, vagy - es ki sem merem mondani - ez ezek hazudnak (marketing-sales, hat mit csinaljon?) es vakitjak a nepet ezzel a szarral.

Es a moricka szamitasok alapjan a "az akció 90 percig tartott, ezalatt 30%-ról 100%-ra sikerült a szerkezetnek feltöltenie az energiaforrást." allitas igazsagtartalma is kerdeses.

Arrol nem is szolva, hogyha ilyen egyszeru es ingyer' van, akkor miert is ok az elsok, akik megtalaltak a megoldast????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szerzetes
2010.01.21. 22:22
okostojasy001, ha ilyen precíz vagy, a levezetésbe bele kellett volna írni, hogy feltételezzük, hogy az eszköz felülete merőleges a gömb sugarára... Ettől eltekintve logikus a gondolat menet, bár ebben nem egészen vok kompetens...
Meg nah! Szeretek hinni a csodákban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. prohlep
2010.01.21. 23:33
"... a világegyetem tele van elektromágneses jelekkel ... ... ... de nem feltétlenül kell félni mindentől ami sugárzik ..."

Igen, ez igy van. Csakhogy manapsag tul lazara vesszuk a figurat.

Mind a mai napig nem hogy nincs ertelmes bizonyitek arra, hogy a huzamos pici hatas nem okozna degeneraciot, de egyre gyakrabban hasznalunk olyan effektusokat, amelyeket piciny (egyre kisebb) hatasok hoznak letre. Azaz egyre nyilvanvalobb, hogy a pici hatas igenis hatas.

Nezd a Plutot. Ott mar igazan pici a Nap altal kifejtett tomegvonzas. Aztan valahogy megis korbejarja a Napot.

A vilagegyetem nem csak hogy tele van sugarzassal, hanem az elsopro tobbsege lakatlan, elettelen puszta. Foldon is fontos tenyezo, hogy a magneses tere reszlegesen ved a Napszeltol.

Szamitogepeknel is tudjuk, hogy 1 gigas memoria modulban havonta egy hiba keletkezik a kozmikus sugarzas lakasainkba behatolo, elhanyagolhatoan kicsi resze miatt.

IBM kiprobalta, hogyha egy szervert levisznek egy 1 kilometer mely banyaba, akkor a kozet fedo hatasa miatt egyszeruen kevesebbet hibazik. Persze nem uran banyaba vittek le.

Kokorszaki naivitassal viszonyulunk az olyan sugarzasokhoz, amelyek nem elegsegesek ahhoz, hogy az ebedunket azon nyomban folmelegitsek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pjszilard
2010.01.21. 23:41
Szerzetes
és ki lesz az a jótét lélek aki felsugározza a jelet?

Ezert nem tamogattak a fejlesztest.

okostojas001
Arrol nem is szolva, hogyha ilyen egyszeru es ingyer' van, akkor miert is ok az elsok, akik megtalaltak a megoldast????

Az soha nem indok. Vannak emberek akik palackozott vizet vesznek!


A felulet nagysagarol jutott eszembe: Hogyan lehetseges az, hogy gyorsabban tolt, mint egy napelem. Es az az energia tenyleg ingyen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. okostojas0...
2010.01.22. 00:03
pjszilard: he? kiragadtad ezt az egyetlen mondatot, es meg azt is felremagyarazod?
Csupan azert kerdeztem ra, mert erdekes lenne, ha egy valoban hozzaferheto technologiat ennyire elkerultek volna - amennyi mernok van a vilagon, akik maguk terveztek a rendszert pont ezt hagytak volna figyelmen kivul???
Raadasul ehhez hogy jon a palackos viz, azt nem ertem. Ha az valamire pelda is, akkor sem ugyanazt a logikat hasznalva.

De mindegy is, mert nem ez volt a mondandom lenyege. Sok "okos" hozzaszolas szerepelt itt, mar attol padlot fogtam, de valojaban azert kommenteltem, mert maga a hir tunik egy ordas hazugsagnak es az mar tenyleg gond.
Legalabbis meretezessel azt en nem tudtam kihozni, ami a cikkben szerepelt. Mert en szamolok, nem csodakban hiszek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pjszilard
2010.01.22. 01:04
okostojas001

A rak es az AIDS is gyogyithato! A sugarkezeleshez es a kemoterapiahoz kepest ingyen van, nincs mellekhatasa, megtalalhato az interneten. Megis tobb rokonom is meghalt mert az orvosaik nem tudtak rola (sajnos, akkor meg nem volt internetem/ de internet is csak telefonos letezett/).

Most van, mindenki megtalalhatja szinte ingyen. Megis emberek halnak meg, mert az orvosok nem hasznaljak!

A viz pedig ott van a csapban, tobbnyire jobb minosegben mint az uveges. Esetleg a klort kell belole kiszurni.

A gazpedalt a kocsikban nem veletlenul nem hivjak folyadekpedalnak. A motorok legnemu uzemanyagra a leghatekonyabbak, valaki vegre eszrevette, mas nem. Prototipus mukodik, par ev es akar kecsappal is mehet, mert egy szergezet gazza alakitja.

...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dyro
2010.01.22. 08:38
Ha nem kell félni a mágneses sugárzástól, akkor miért van a nagyfeszültségű áramvezetékeknek védőtávolsága?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DarkSayaJi...
2010.01.22. 09:36
dyro: nem nagyfeszultseg hanem magas feszultseg, es azert van vedo tavolsaga mert olyan magneses mezot kepez hogy kihuzza a veredbol a vasat. 20kV-nal 50 centi es pillanatok alatt kifeketedel, 110kV-nal (ami azokon a szep magas oszlopokon megy) masodperc toredeke alatt szenne egsz. Meg a pondroknak se marad eledel.
20kV-os trafot teszteltem patkanyokkal, rakotottem a patkanyt a lapatnyel vegere es kozelitettem a trafohoz. Had ne mondjam hogy 20 centi korul mar ereztem hogy huzza magahoz. Es ime igy kell csinalni a sult patkanyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. viktorxxx
2010.01.22. 14:47
te kis allatbarat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. awatara
2010.01.22. 15:30
pjszilard - 2010-01-21 18:19:53

Tesla rendszerbol tobb is mukodik a foldon...

ime az egyik:
[Tesla - HAARP]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DarkSayaJi...
2010.01.22. 15:41
viktorxxx: sajnalom de nem volt egy cigany se a kornyeken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. arkman
2010.01.22. 18:56
okostojas001: Szerintem először gondold végig a számolásodat mielőtt még "ordas hazugsag"-nak nevezel valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. okostojas0...
2010.01.22. 20:10
arkman:
ne titokzatoskodj, mutasd meg mi a hiba - es nem a pontossagon, hanem az elven es a nagysagrenden van a hangsuly.
fizika/elektro tanulmanyaim alapjan all a szamitas, es ezert nekem marad bullshit a dolog
de ha valamit ennyire beneztem, akkor javitsd es revidealom allaspontom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. okostojas0...
2010.01.22. 20:28
arkman:
ne titokzatoskodj, mutasd meg mi a hiba - es nem a pontossagon, hanem az elven es a nagysagrenden van a hangsuly.
fizika/elektro tanulmanyaim alapjan all a szamitas, es ezert nekem marad bullshit a dolog
de ha valamit ennyire beneztem, akkor javitsd es revidealom allaspontom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Mifee
2010.01.25. 08:05
akkor ezzel azt lehet csinálni, hogy a wifi jel előállítására használt elektromos áramot és a wifi jellel terjedő elektromos hullám egy részét újra feltudjuk használni?
prohlep amit leírtál van benne igazság. vannak akik érzékenyebbek az elektromos hullámokra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Adamul
2010.01.31. 13:01
okostojás001: megmondom én hol a hiba: "CES-en annyi WiFi rádióhullám volt jelen, mint égen a csillag" Magyarán nem 1, mint ahogy te feltételezted, mindemellett ott 1,5órára volt szükség a művelethez, nem évekre...!
Ettől függetlenül szerintem se jó ha energiát vezeték nélkül akarnak továbbítani, bár technológiai szempontból (eltekintve a művelet élettani hatásaitól) ha annyi energiát átküldene amennyit fogyaszt, tehát az eszköz nem merülne tovább, és esetleg még töltődne is netezés közben, már jó lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. okostojas0...
2010.02.01. 19:00
Adamul
A nagysagrendek akkor sem stimmelnek:
1. Tehat akkor 70000 helyett megvolt masfel ora alatt a toltes.
2. Ehhez a lent leirt teljesitmeny kb. 45000-szerese szukseges, ami meg mindig 4500 Watt.
3. Azaz 45000 AP-nak kellett volna 100mW energiaval lefednie az adott pontot, ami azert elegge hihetetlen
4. Vegyunk egy masik megkozelitest: ha csutkara feltekersz egy (olcsobb) mikrosutot akkor az mar 800 wattot ki is nyom magabol, azaz hat egyuttesen mar kepes is lett volna erre a produkciora. (csak szemlelteteskeppen, nem teljesen igaz, de kozelitesnek jo)
5. Es most kepzelt el, hogy a virslivel mi tortenik a mikroban masfel perc alatt.
6. Megint masik pelda: a maximalis sugarzas mobilok eseten 2W/3.6W (EU/USA) es megis mekkora patalia volt az ekkora szintu sugarterheles egeszsegi hatasairol.

Ezek alapjan ugy gondolod, hogy tenyleg korulvesz teged annyi energia, hogy ez a dolog valoban mukodjon?

Na, hat ezert tartom parasztvakitasnak az egeszet.
Azzal amugy nem lenne baj, ha tenyleg a meglevo elektromagneses terhelest forditanak valami hasznos dologra, de eppen azert, mert annak hatart szabnak - gondolj csak a mindenfele EMC szabvanyokra, pl. CE cimkere a termekeken - egeszsegugyi okokbol, nincs realitasa.
Nem ugy mukodik a dolog, hogy az egeszsegugyi hatarerteknek belott x-nel meg mindenki happy, de 5x-nel pedig ipari meretekben energiat lehet nyerni belole es ugy, hogy annak a szervezetre hatasa nincs. Sokszorosa kell x-nek ehhez...

Csak mellekszal: ebbol is latszik milyen alacsonyan tartjak az egeszsegugyi erteket es miert nem allnak a prohlep altal leirtak.


Mellesleg van egy tippem, hogyan csinaltak: az eszkoz allitolag feltolt egy belso telepet, es onnan/kozvetlenul tolti a csatlakoztatott eszkoz belso akkumulatorat. Nem tartom kizartnak, hogy a belso telep teljesen toltott volt a kiserlet kezdeten es arrol uzemelt a demo soran az eszkoz, igy mutatva fel a fenti eredmenyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. okostojas0...
2010.02.01. 19:04
"5. Es most kepzeld el, " akart lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. okostojas0...
2010.02.16. 03:12
Senki? Se arkmantol egy megoldas miutan olyan frankon helyretett, se adamultol egy magyarazat, ha mar belekezdett, hogy megmondja a tutit? Csak nem azert, mert a levegobe beszeltek es halvany fogalmuk sincsen a dologrol, de kioktattak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!