iPon Hírek

Akkumulátort vírusból

Dátum | 2009. 04. 07.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Az akkumulátorok körbeveszik hétköznapi életünket, mindenütt jelen vannak kezdve az autótól a laptopokon keresztül a mobiltelefonokig.

Egy csapat amerikai kutatónak olyan telepet sikerült építeniük ami egy gyakori vírusra, emberre nem veszélyes bakteriofágra alapul. Az új akkumulátor legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy olcsón lehet gyártani és környezetbarátabb az előállítása, ugyanis a folyamathoz nincs szükség extrém hőmérsékletre és káros, mérgező oldószerekre, anyagokra.

Az első eredményeket három évvel ezelőtt mutatták fel a kutatók, akkor sikerült az anódot ilyen vírusokból megépíteni. Később a katódot is létrehozták hasonló módon, illetve továbbfejlesztették az elektronok szállítási módját, így azok mostmár szén nanocsöveken közlekednek. A kutatók szerint ezzel a lépéssel nagyon kis mértékben nő meg a telep tömege, azonban a vezetőképesség jelentős mértékben javul. A kísérletezésekben az is kiderült, hogy 100 töltési ciklus után kezd csökkenni a telep kapacitása, ami kisebb a lítiumos változatokénál, azonban a kutatók állítása szerint a vírus-alapú akkumulátorok tovább képesek működni két töltés között.

A prototípust egy hagyományos érme-alakú tokba építették és segítségével egy LED-et működtettek. A kutatást vezető Angela Belcher szerint egy napon ilyen teleppel lehet majd működtetni az elektronikus eszközeinket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Magrathea
2009.04.07. 14:01
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CsorvaGep
2009.04.07. 14:35
poén, de ha működik akkor csak jöjjön..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pjszilard
2009.04.07. 18:24
"Egy csapat amerikai kutatónak olyan telepet sikerült építeniük ami egy gyakori vírusra, emberre nem veszélyes bakteriofágra alapul."

Bakteriofágok teszik gyilkossá a viszonylag békés baktériumot

A leggyakoribb gennykeltõ baktériumok közé tartozó sztreptokokkuszok a legkülönbözõbb betegségeket okozzák, az ártalmatlan pattanástól a körömágygyulladáson, a torokgyulladáson, a sebfertõzésen, a reumás lázon, a skarláton, a „vérmérgezésen” át a sajtóban „húsevõ baktérium” néven emlegetett fertõzésig. Az Egyesült Államokban az Allergiás és Fertõzõ Betegségek Nemzeti Intézete kutatói azt vizsgálták, mi okozza a sztreptokokkusz különbözõ törzseinek a fertõzõ képessége között ezt a hatalmas különbséget. E célból egy toxikus sokkban szenvedõ betegbõl kitenyésztett sztreptokokkusz-törzsnek elemezték a teljes genetikai állományát, amely több mint 1,9 millió bázispárból áll. Úgy találták, hogy mintegy 1,7 millió bázispár volt ebbõl olyan, amely az összes sztreptokokkusz-törzsben közös. Amikor azután a genetikai állomány maradék 10%-át alaposabban szemügyre vették, abban egyértelmû jelét találták annak, hogy a baktériumban bakteriofágok, baktériumokat megfertõzõ vírusok jártak. A bakteriofágokra jellemzõ bázispár-szekvenciák között viszont bakteriális toxinokat és enzimeket kódoló szakaszokat találtak. Az ilyen toxinok egyike nagyon hasonlít egy veszélyes kígyóméregre. A kutatók egyértelmûnek látják, hogy a veszélyes toxinokat és enzimeket kódoló szakaszokat az ott járt bakteriofágok hurcolták be más kórokozókból a baktériumba, azok tették tehát a viszonylag békés, és az emberi szervezet immunrendszere által jól kezelhetõ baktériumtörzset az orvostudomány által is nehezen kezelhetõ gyilkos törzzsé.

Ez a felfedezés szükségessé teszi a bakteriofágok eddiginél sokkal alaposabb és kiterjedtebb vizsgálatát, annak az eldöntését, hogy hasonló mechanizmus mûködik-e más baktériumokban is.

forras: http://freeweb.interware.hu/valas/Valas/hi...omed/faggen.htm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pjszilard
2009.04.07. 18:33
Az I am a Legend eleje is igy kezdodott. Ellob utobb mutalodik, foleg, ha sokat piszkaljak. Utana jobban vezet, vagy valami mast talal ki...

A biolaborban menjen Ebolaval, ha az tovabb b irja, csak ne hozzak ki onnan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csatarij
2009.04.07. 18:41
A Wikipédia szerint nem feltétlenül tesz egy bakteriofág egy baktériumot emberre veszélyessé, de előfordulhat. Azt nem írja, hogy önmagában veszélyes a bakteriofág. Csak akkor ha megfertőz egy baktériumot. Itt ugye pedig csak a bakteriofág van jelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.04.07. 23:35
I am a Legend

már megint egy film cím, - a fenét Resident Evil!

De most hol vannak azok az emberek akik minden topicba SKYNET-et kiabálnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!