iPon Hírek

Akkutöltés sétálással

Dátum | 2008. 02. 08.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Egyszerre 10 mobiltelefont is működtethetünk pusztán azzal, hogy gyaloglunk valamerre. Ehhez csupán egy viszonylag kicsi (kb. 1,4 kg) szerkezetet kell felcsatolni a térdünkre, ami áramot termel a mozgásunkból (egészen pontosan a térd fékező hatásából egy-egy lépés után), amivel aztán bármilyen hordozható elektronikus eszközt könnyedén feltölthet, a már említett mobiloktól laptopokig.

A készüléket a Michigan-i Egyetem kutatói fejlesztették ki, és számos további alkalmazási lehetőségre is gondoltak: így például kempingezők és katonák is használhatják GPS-helymeghatározók és műholdas telefonok működtetésére olyan térségekben, ahol más forrásból nem nagyon juthatnak áramhoz. De ugyanígy biztosíthatja térd-protézisek energiaellátást is, hogy ne kelljen időről időre sebészi úton kicserélni azokban az akkumulátorokat.

A készülék jelenlegi változata még csak az elképzelés működőképességének bizonyítását szolgálja; a kutatócsoport ezt követően eszközöl majd rajta további fejlesztéseket - elsősorban természetesen súly- és méretcsökkentést az energiakitermelés hatékonyságának megtartása mellett. Ez tehát valóban egy hasznos kis szerkezet lehet majd, amint elkészülnek vele.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!