iPon Hírek

Aktív lávatavat fotóztak az Ión

Dátum | 2015. 05. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Először rögzítettek részletes képeket a szakértők egy másik égitest aktív vulkáni tevékenységéről. Az arizonai Large Binocular Telescope Observatory (LBTO) munkatársai a 8,4 méteres ikertükrökkel rendelkező távcső segítségével készítettek felvételeket a Jupiter egyik holdja, a Földtől 800 millió kilométerre található Ió egyik hatalmas lávataváról. Az Ió egy kicsit nagyobb a Holdnál, és a Naprendszer geológiailag legaktívabb égitestjének tartják a szakértők. A holdon eddig több mint 300 vulkanikus struktúrát azonosítottak, és a felszín nagy részét kén, illetve kén-dioxid borítja. Ezek legnagyobbika a Loki Patera névre keresztelt vulkáni mélyedés, amelyet egy 200 kilométer átmérőjű lávató tölt ki. Elsőként a Voyager−1 űrszonda észlelte 1979-ben, hogy az Ió vulkanikusan aktív, mivel a hold mellett elrepülve egy 300 kilométer magas füst- és hamuoszlopot kapott lencsevégre, amelynek kiindulópontja, mint utólag megállapították, szintén a Loki nevű régió volt.
Az Ió és a Loki Patera a Voyager−1 felvételén
Az LBTO által rögzített, nagyfelbontású, infravörös felvételeken egy patkó alakú lávató rajzolódik ki, amelyen több fényesebb pont jelzi azokat a helyeket, ahonnan a hő előtör a tó kérges felszíne alól. Ezek a pontok az évek során változó helyeken tűnnek fel, a mostani felvétel legfényesebb részei például egészen a legutóbbi időkig nem mutattak aktivitást. A rendkívül részletgazdag felvétel annak az eredménye, hogy a távcső rendszere képes digitálisan összedolgozni a két, egymástól 6 méterre elhelyezett főtükör által rögzített képeket, így a gyakorlatban úgy működik, mintha egyetlen, 23 méter átmérőjű tükörrel dolgoznának a csillagászok. Az Ió erősen elliptikus pályán kering a Jupiter körül, amelynek árapályerői komoly erőhatásoknak teszik ki az égitestet, időnként úgy megszorítva azt, mintha egy érett narancsot nyomnánk össze, magyarázza a kutatócsoport egyik tagja, Chick Woodward, a Minnesotai Egyetem csillagásza. Az erőhatások nyomán a felszín vékonyabb területein repedések keletkeznek, amelyeken keresztül kicsordul a folyékony magma. Rendkívül dinamikus vulkanizmusról van szó, amely folyamatosan átformálja a hold felszínét, és fontos információkkal szolgálhat annak belső szerkezetével kapcsolatban is, folytatja a szakértő.
A Loki Patera az LBTO felvételén, sötéttel a mélyedés Voyager−1 által rögzített körvonalai láthatók
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. thedevelop...
2015.05.06. 11:10
Szerencsétlent Io -nak hívják, nem Ió -nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.06. 11:41
Én is úgy tudom, hogy röviddel használja a nevét, de a wikin is hosszúval van.

[LINK]

De még mindig jobb így, mintha ló-nak (Ló) írnák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop... gab78
2015.05.06. 11:54
A magyar nyelvű Wikipedia? Azt nem is szabad használni.

"was named after the mythological character Io"
Ez volt a neve a mitológiai személynek, akiről a nevét is kapta. Ne nevezzük már át!

Gondolom sokan "ió"-nak ejtik. Majdnem úgy hangzik, mint ahogy a szamár "iáá"-zik.

Természetesen "ájó"-nak kell ejteni. Ha már az iPhone sem "ífon", hanem "ájfon".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Emerico91 thede...
2015.05.06. 12:19
Egy görög mitológiai személy angol kiejtése miért lenne felsőbbrendű, mint a magyar kiejtése (ami egyébként így is közelebb áll az eredetihez, ők ugyanis "jó"-nak ejtik). De gondolom, te a Jupitert is Dzsupiternek ejted, igaz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.06. 12:49
Szerencsétlent tényleg Io-nak hívják ha angolul beszélsz, magyarul (márpedig itt Iponon legtöbbször a magyar verziókat használják) viszont az bizony nagy i, kis ó = Ió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.06. 20:10
Igen, de a mitológiai Iót is hosszúval írja.
Általános helyesírási szabály, hogy a nem latin abc-t használó nyelveknél fonetikus átiratot használnak (de sokszor a műfordítók önkénye dönti el, mi lesz elterjedt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop... asdsa
2015.05.07. 00:41
Persze, tudom én, így születtek az olyan szavak is, mint az abúzus és az obfuszkálás.

Emerico91:
Legfeljebb olyan gyakran teszem ezt, mint amilyen sűrűn Te ifon -ozod az iPhone-t.
De nem értem, miért kell személyeskedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!