iPon Hírek

Aktív zajszűrős ventilátoron dolgozik a Noctua

Dátum | 2012. 05. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Noctua és a RotoSub között stratégiai együttműködés köttetett, amelynek keretén belül a felek együttműködnek majd az integrált zajszűrő (ANC - Active Noise Cancellation) technológiával ellátott rendszerhűtő ventilátorok fejlesztésében és kereskedelmében. Az együttműködés gyümölcseként megszülető első olyan ventilátor, amelyben a fent említett ANC technológia teljesít szolgálatot, a jövő héten startoló Computex alkalmával mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Destruktív interferencia.Ez eddig szép és jó, de mi is az az ANC technológia? Az eljárást aktív zajkontroll és aktív zajcsökkentésként egyaránt emlegetik, lényege pedig abban rejlik, hogy a zajforráséval azonos hullámhosszú és azonos amplitudójú, de ellentétes fázisú hanghullám segítségével megpróbálják kioltani a zavaró zaj nagy részét, ezáltal az üzemi zajszint érezhető mértékben csökken. A RotoSub kötelékében dolgozó Lars Strömbäck és Mårten Oretorp közös munkájának eredménye a Noctua által felhasználni kívánt ANC technológia, amely R-ANC névre hallgat (RotoSub Active Noise Control).

A technológia segítségével az adott ventilátor hanghullámokat bocsáthat ki, amelyek - leegyszerűsítve - kioltják a ventilátor motorja és lapátjai által keltett zaj nagy részét. Ezt az eljárást fáziskioltásnak, illetve destruktív interferenciának nevezik. A RotoSub szabadalmaztatott ANC technológiájával olyan teljesítmény/zaj arány érhető el, ami hagyományos módszerekkel, azaz aerodinamikai és akusztikai optimalizációkkal egyszerűen elérhetetlen.


A RotoSub-bal kötött licenc-megállapodásnak köszönhetően a Noctua erősítheti pozícióját a rendszerhűtő ventilátorok és a processzorhűtők piacán, ahol a cég az alacsony zajszinten üzemelő, ANC technológiával ellátott megoldások szegmensében úttörő szerepet tölthet be. Az első olyan Noctua ventilátor, amely az ANC technológiát meg fogja kapni, a 2011 végén piacra dobott NF-F12 FocusedFlow modell lesz, amely kiemelkedő hűtőteljesítménye és halk működése miatt már több, mint 120 díjat söpörhetett be a különböző, hardverekkel foglalkozó weboldalaktól és újságoktól. A RotoSub-bal való együttműködésen alapuló fejlesztőmunka célja, hogy a vállalat ismét magasabb szintre emelje a teljesítményt: a Noctua szakemberei az eredeti NF-F12-es ventilátorhoz képest az ANC támogatással is felvértezett modell esetében 80%-kal nagyobb légáramot és 120%-kal magasabb statikus nyomást szeretnének elérni. Az ANC technológia jóvoltából a fenti teljesítménynövekedés úgy érhető el, hogy eközben az üzemi zajszint ugyanazon a szinten marad, mint amit az eredeti NF-F12-es ventilátor esetében már megszokhattunk, azaz 22,4 dB-en.

A Computex alkalmával esedékes bemutatón most először mutatkozik majd be a nagyközönség előtt beépített ANC támogatással ellátott rendszerhűtő ventilátor.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. GerryZ
2012.05.30. 09:39
Egy olyan variánst nem akarnak készíteni, ami azonos légszállítás mellett szinte zajtalanul üzemel? Szerintem többen üdvözölnék az ötletet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kleinguru
2012.05.30. 10:18
Szerintem nem túl jól skálázható a dolog lefelé...
Mert minél kisebb a hang, annál kevésbé hatékony az ANC... (szerintem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. YellowFlas...
2012.05.30. 10:27
ocsabi: Haver a régi gépénél így tolta... Vett egy baromi vastag fuldugeszt, de néha hiába, mert akkor fos volt a ventije, hogy füldugón keresztül átment a hang...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kajla_hun
2012.05.30. 12:24
"Az első olyan Noctua ventilátor, amely az ANC technológiát meg fogja kapni, a 2011 végén piacra dobott NF-F12 FocusedFlow modell lesz..."

2011? nem 2012?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tokyofej
2012.05.30. 12:38
kajla_hun: Nem, mivel már egy létező modell, ami ezentúl megkapja az új technológiát. 2012 végén nem lehet piacra dobott. Funkcionális analfabétizmus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zord01
2012.05.30. 12:51
Vzzzzeezekállatokvzzzzzeee

Ezért szeretjük a Noctuát, mindig a piac előtt járnak.
Amúgy én is GerryZ véleményével érteke egyet. Elég lenne a mostani légszállítási teljesítmény, csak mondjuk közel 0 zajszint mellett. No arra azt mondanám, hogy Peace&Heaven.

Tolnám ki az összes ventit a házból, és cserélném nocruára. Nem mintha most hangos lenne egy darab Arctic F12 Pro TC-vel, egy Freezer Xtrme-mel, és egy cyclon hűtésű MSI vga karival.
Télen nincs hangja, nyáron meg azért nem hallani, mert nyitva van az ablak.
Szóval igazából sosincs hangja, max nyáron éjszaka, mikor nincs utcazaj. Akkor éppen hogy hallani.
DE AZ IS SOOOOOOOK. Hangtalan PC-t akaroooook!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zord01
2012.05.30. 12:59
Jah amúgy ha a NF-P12 PWM-re teszik rá, akkor az silent venti lesz. Az most is elég halk, hát még egy ilyen aktív zajszűrővel. Más kérdés, hogy ha hűtőborda elé teszed, akkor a bordán szélzaj fog keletkezni, és azt sztem az nem fogja tudni szűrni az aktív zajszűrő. (Legalábbis mikrofon nélkül nem, mert ugye a freki beállításához előbb hangmintát kéne venni, stb,stb,stb)

Ami a funkcionális analfabetizmust illeti szerintem régen is az ország harmada volt az, vagy még több is tán, csak a kommunizmusba ez ilyen embereket nem funkcionális analfabétáknak, hanem szimplán hülyének hívták.
(Senki ne vegye magára ez egy általános megállapítás volt arra, hogy a modern világnézet mennyire szereti túlmagyarázni a dolgokat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2012.05.30. 13:05
Ezen a képen amúgy egész fehérnek tűnik a venti, és mennyivel szebb, mint az a rusnya kávészín...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stranger
2012.05.30. 13:26
Hajrá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mzso
2012.05.30. 17:02
Ez az ötlet már bennem is megfordult, csak sokkal nagyobban. Én propfan-es repülőgépekhez gondoltam, hogy ne legyen nagy a zajszennyezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.05.30. 18:38
A CIA-nak már vannak ilyen helijei már sooook-sok éve.
Oszamát is ilyennel kapták el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bidzsi
2012.06.04. 12:49
1983, Kék villám? Megvan? Roy Scheiderrel.
Kedvenc jelenetem, amikor meglesi a nőcit. Akkor kis tiniként egy meztelen nő a moziban, hmm... Azért a koptertől is leesett az állunk.
Később sorozat is lett belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!