iPon Hírek

Akusztikus levitáció − ultrahanggal

Dátum | 2014. 01. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A különféle lebegtető eljárások közt az utóbbi években egyre többet hallani az akusztikus levitáció módszeréről, amelynek során hangszórók segítségével állóhullámot hoznak létre, amelynek rezgési csomópontjaiban a hangnyomás semlegesíti a gravitáció hatását. Az ezekre a pontokra elhelyezett tárgyak súlytalanul lebegnek, a metódus ráadásul más levitációs eljárásokkal ellentétben folyadékok lebegtetésére is alkalmas, és elviekben nincs határa a lebegtetett tömeg nagyságának sem, mindössze megfelelően nagy hangnyomásra van szükség. Az akusztikus levitációt már jelenleg is alkalmazzák az űrkutatásban mikrogravitációs körülmények szimulálására, illetve olyan gyógyszeripari kísérletek során, ahol a tárolóedény jelenléte is megváltoztatná a kísérlet végeredményét. Felmerül persze a kérdés, hogy lehetséges-e a metódussal mozgatni is ugyanezen tárgyakat? Az ETH Zürich kutatói tavaly mutatták be saját fejlesztésű rendszerüket, amelyben több egymás mellé helyezett hangszóró független állítgatása révén képesek voltak mozgatni a tárgyakat és folyadékcseppeket. A kísérletek során többek közt egy darabka nátriumot és egy vízcseppet lebegtettek egymásba heves reakciót produkálva, illetve sikeresen juttattak be géneket egy sejtbe, az átlagosnál jóval kevesebb reagens alkalmazása mellett.

Egy tokiói kutatócsoport most még magasabb szintre emelte az akusztikus lebegtetésben rejlő lehetőségeket: az általuk alkalmazott ultrahanghullámok révén immár három dimenzióban voltak képesek műanyag-, fa- és fémdarabok, illetve vízcseppek levitálására és mozgatására. Rendszerük négy, több kisebb egységből összerakott hangszóróból áll, amelyek egy fél méter oldalhosszúságú, négyzetes teret vesznek körbe. Az eddig alkalmazott hasonló megoldásokkal ellentétben az állóhullámokat nem egy-egy hangszóró kibocsátott, majd egy felületről visszavert hullámainak (vagy egy hangszórópáros tagjainak) interferálása révén hozzák létre, hanem egymással szemben elhelyezett hangszórók sorával, amelyeket úgy vezérelnek, hogy közösen létrehozott rezgési csomópontok a kívánt mozgási iránynak megfelelő módon helyeződjenek át. A mellékelt videóból kiderül, hogy ez látványra mit is jelent: a kutatók összetett formákat hoztak létre műanyag golyócskákból, majd mozgatták is ezeket, illetve gyufaszálakat, fém csavarokat és vízcseppeket is képesek voltak precízen manipulálni. A rendszer 40 kHz-es frekvencián üzemel, ami messze fölötte van az emberi hallórendszer által érzékelhető hangoknak. A kutatók elmondásuk szerint a jövőben elsődlegesen azt szeretnék tanulmányozni, hogy lehetséges-e a módszerrel nagyobb méretű tárgyakat mozgatni. Ha a Földön nem is, alacsony gravitációs körülmények közt már a mostani technikával is elképzelhető a méretesebb objektumok manipulálása, amire mindenképpen lenne igény az űrkutatásban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. DogTheDog
2014.01.03. 20:49
Nagyon bejon,ugyesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ByrDer
2014.01.03. 20:55
Szeméttel üzemelő repülő autót a népnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tyrel
2014.01.04. 01:05
Áh, a Star Trek meg a szónikus zuhany...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. peti198706...
2014.01.04. 01:20
Köcce
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. crowly
2014.01.04. 07:41
3D megjelenítő lesz belőle? Olyan igazi hologram jellegű ahol meg is lehet fogni a "képet".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cheatman97
2014.01.04. 22:15
namost arra lennék kíváncsi, milyen hangos is ez élőben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HunChaos
2014.01.05. 11:33
Cheatman97 :
"A rendszer 40 kHz-es frekvencián üzemel, ami messze fölötte van az emberi hallórendszer által érzékelhető hangoknak."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2014.01.05. 12:51
HunChaos: A hangerő és a hang frekvenciája nem épp ugyanaz, de semmi baj.

A hangerejére én is kíváncsi lennék. Álltam már komoly erejű hangfal mellett és éreztem a lökéseket... de kétlem hogy pár centire a levegőben tartana bármit is... Oké... láttam a kukoricakeményítőt a hangfalra mókát is, de az sem lebegett, csak pattogott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. enisherpa
2014.01.05. 20:32
Engem is érdekelne, hogy élő szervezeteket lehetne-e lebegtetni eme becses szerkezettel. Például engem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. alienn
2014.01.06. 12:25
enisherpa:
Félek tőle, attól, hogy nem hallanád azt a frekvenciát a hangereje akkora lenne, hogy az élő szervezet valamelyik része rámenne.
Az már nem levitáltató (.) készülék lenne, hanem hangfegyver.
Esetleg ha körbeveszed magad valami olyan kapszulával ami nem engedi be ezt a frekvenciát és azt mozgatják talán működhet, de szerintem a túl nagy energia befektetés miatt sok értelme nem lenne.
Speciális helyeken esetleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2014.01.07. 12:37
Hogyne létezne élő szervezet lebegtetése.
Nem láttátok azt a lebegő egeret még ?
Igaz az egy igencsak nagy készülék és az áramfogyasztása az egekben
de nem fröccsent szét az egér csak kapálózott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!