iPon Hírek

Akusztikus vonósugarat fejlesztettek ki

Dátum | 2014. 05. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tudományos-fantasztikus művekben ábrázolt vonósugarak általában fényből állnak, és űrhajónyi méretű objektumok mozgatására is képesek. A való életben még messze nem tart itt a technika, bár nemrég igazi áttörés következett be a tudományterületen. Egy amerikai és skót szakértőkből álló kutatócsoport bejelentette, hogy létrehozták minden idők legnagyobb erejű akusztikus vonósugarát, amely már nemcsak mikroszkopikus méretű részecskék, hanem akár egy centiméteres objektumok manipulálására is alkalmas. Arthur Ashkin amerikai fizikus a hetvenes években fedezte fel, hogy a fénnyel nemcsak eltolni lehet a tárgyakat, hanem nagyon aprócska semleges anyagdarabokat a lézernyaláb megfelelő fókuszálása révén gyakorlatilag bármilyen irányba lehet mozgatni. Ezen az elven alapul az optikai csipeszek vagy lézercsipeszek működése, amelyek révén különféle molekulákat mozgatnak a szakértők.
A most megalkotott vonósugár különlegessége, hogy a lézercsipeszekkel mozgatható objektumoknál hat nagyságrenddel nagyobb tárgyak manipulálására alkalmas. A dolognak persze megvannak a maga korlátai, hiszen a metódus lézerfény helyett akusztikus hullámokkal működik, vagyis az űrben például nem tudna üzemelni, ráadásul a célba vett tárgy formája sem lényegtelen. A mutatványt úgynevezett Bessel-sugarakkal hajtják végre. Ezek lényege, hogy egy különleges lencsével egy pontba fókuszálják a nyalábot, interferenciát hozva létre azon belül. Az ilyen sugár képe úgy jelenik meg az útjába kerülő felületen, hogy az egyetlen központi pöttyöt koncentrikus, egyre halványuló pöttyök veszik körbe. A középpontban található pötty a sugár legintenzívebb erősítése. Ha egy tipikus lézert irányítunk a falra, egy pötty jelenik meg azon, minél távolabb van azonban a fal, annál nagyobb átmérőjű lesz a folt, mivel a sugárnyaláb valamilyen mértékben széttart. A Bessel-sugár esetében azonban a központi pötty, azaz a központi sugár átmérője a távolságtól függetlenül közel változatlan marad, mivel sokkal kevésbé tart szét, mint a hagyományos lézernyaláb.
A Bessel-sugarak érdekessége, hogy kellően kisméretű, és megfelelő elektromos, illetve mágneses tulajdonságú tárgyak esetén előfordulhat, hogy azokról előrefelé szóródnak, így a fény (vagy egyéb sugárzás) nem előre nyomja, hanem visszafelé húzza az objektumot. Ha a tárgy megfelelő alakú is, mint a mostani kísérlet során alkalmazott üreges kúp, egészen nagyméretű dolgokat is lehetséges a módszerrel mozgatni. Persze csak ahhoz képest, amekkorákat eddig manipuláltak, hiszen a világ pillanatnyilag legerősebb, 550 kilohertzes hanghullámokból álló vonósugara is csak pár ezred newton kifejtésére alkalmas, ez azonban óriási erőt jelent a korábbi változatokhoz képest. A nagyobb erők révén új alkalmazási területek nyílnak meg. A fejlesztők elmondása szerint ezzel a vonósugárral már teljes sejtcsoportok is mozgathatók lesznek, illetve nagy lehetőségek állnak a technológia előtt a nem invazív sebészeti eljárások területén, mivel a sugárral vágás nélkül is lehetővé válhat a vesekövek, ciszták vagy daganatok felszámolása.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. djgeg
2014.05.13. 11:24
Jejjj, már csak pár dolog kell és alapíthatjuk a Föderációt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gumitamin
2014.05.13. 11:32
Az erő velünk van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kajafun
2014.05.13. 11:40
Zehran Kohren ezalatt épp feltalálja valahol a térhajtóművet, arról is kérnénk egy cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sgt.Wolf
2014.05.13. 12:25
Kb. 100 év múlva már a hadseregnél is lehet használni, ugyanakkor ha ez mind megvalósul a hétköznapi életben / mert miért ne /, akkor viszont mindenki fenegyereket játszhat a maga is körében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. i2k010
2014.05.13. 13:04
Ráadásul, azt a térhajtóművet is a 'zidegenek adják majd Zehrannak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LechooEdy
2014.05.13. 16:43
Haladunk, várom a holoszobát és fézereket!
Mondjuk a térhajtómű lenne a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Kajaf...
2014.05.13. 17:14
Zefram Cochrane, amúgy az is alakul.

Legalábbis ezsgén volt egy cikk, ami 2005-ben 5 éven belül egy Z berendezéssel hajtott űreszközt igért, ami hűtőszekrény is egyben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Whysper
2014.05.13. 21:11
Hamarabb ér ide a Borg mint ,hogy itt egyesült Föld legyen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balinlin
2014.05.14. 07:25
Akkor majd a Borg egyesít minket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!