iPon Hírek

Alacsony fogyasztású CPU egy pici alaplapon

Dátum | 2008. 05. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA új Pico-ITX alaplapot mutatott be, amely méretét és fogyasztását tekintve sem mondható mindennapinak a piacon. A kis egység mindössze 10 cm x 7,2 cm-es méretekkel rendelkezik, az alaplap egy processzort is tartalmaz, amely szintén alacsony fogyasztás mellett üzemel. Az alaplap 10 rétegű nyomtatott áramköri lapra épül, az egység rendkívül ideális választás lehet a beágyazott rendszerek piacán, ahol a méret és a fogyasztás rendkívül fontos.


A VIA EPIA PX5000EG típusjelzéssel ellátott alaplap egy 500 MHz-es VIA Eden ULV (Ultra Low Voltage - alacsony feszültségű) processzort tartalmaz, amelynek maximális fogyasztása mindösszesen 1W. Az új pici alaplap a VIA VX700-as integrált videó vezérlőt tartalmazó lapkakészletével van felvértezve, ez a chipszet Unichrome II Pro integrált videó vezérlőt tartalmaz. A videó vezérlő képes az MPEG2/4 és a WMV 9-es videó fájlok hardveres dekódolására. A VIA újdonságán egyetlen darab So-DIMM memóriafoglalat található, amelyben maximálisan 1 GB-os notebook memória helyezhető el. A termék egy UDMA és egy SATA csatlakozóval, 10/10 Mbps-os hálózati vezérlővel, 6 darab USB porttal, valamint 5,1-es integrált audió vezérlővel és TV-kimenettel egyaránt el van látva. A VIA EPIA PX5000EG LVDS/DVI videó kimenettel, valamint VGA kimenettel is rendelkezik. Az alaplap Pico-ITX tápcsatlakozón keresztül kapja az energiát.

A VIA új Pico-ITX megoldása már elérhető a fejlesztők számára, a kis alaplap végfelhasználói árával és elérhetőségével kapcsolatban azonban még nincsenek információk. Érdekes lesz látni, hogy a fejlesztők milyen rendszereket építenek majd a pici, alacsony fogyasztású alaplap segítségével.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások