iPon Hírek

Alacsony fogyasztású mozgásérzékelő mobil eszközökhöz

Dátum | 2012. 11. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hónapok, illetve évek során már több olyan mozgásérzékelős vezérlőegységről is hallhattunk, amelyek lehetővé teszik a játékkonzolok és a számítógépek mozdulatsorokkal való irányítását. Már kereskedelmi forgalomban is szép számmal találhatunk ilyen eszközöket, de olyanokat még nem, amelyek a  Microchip Technology legfrissebb eljárására támaszkodnak.

Az új mozgásérzékelő eljárás ezúttal nem pálcával vagy kamerákkal követi a mozdulatsorokat, hanem teljesen más megoldással. A friss technológiát főként mobil eszközöknél vethetik majd be a nem is oly távoli jövőben, így nem meglepő, hogy egy energiatakarékos, ám de mégis hatékony technológiáról van szó. A GestIC névre keresztelt technológia elektromos mező (E-Field) segítségével követi kezünk mozdulatait. A mező létrehozásához elektródákra van szükség, amelyek a készülék NYÁK lapján kaphatnak helyet, de arra is van mód, hogy ezeket az érintőkijelzőbe integrálják. Az így létrehozott elektromos mező hatótávolsága hat hüvelyk, azaz nagyjából 15 centiméter.


A GestIC technológia a mobil eszközök gyártói számára főként az alacsony energiafogyasztása miatt lehet különösen vonzó. Az eljárás lelke az MGC3130-as vezérlőchip, amely több alacsony fogyasztású üzemmódot is kínál, de üzem közben, azaz mozgásérzékelés alkalmával sem fogyaszt többet átlagosan 90-150 milliwattnál.
 


Maga a vezérlőchip másodpercenként 200 mintavételt vesz a mozgásokról. A chip többféle mozdulatsor felismerésére is képes – a gyártó előre eltárolt néhány mozdulatsort, amelyeket a fejlesztők különböző alkalmazásaikban könnyedén felhasználhatják. Persze 3D-s koordináták és vektoradatok megadásával saját gesztusok is létrehozhatóak.

A mozgásérzékelőnek ezzel együtt korlátai is vannak. A technológia nem képes a kéz egyes ujjainak külön történő követésére, valamint nem tud különbséget tenni egy nyitott tenyér és egy ökölbe szorított kéz között. A mérnökök a hírek szerint már dolgoznak az említett korlátok ledöntésén.

Az MGC3130-as vezérlőchip első mintapéldányai már készülnek, a sorozatgyártás beindítására azonban még várni kell. Nagy mennyiségű vezérlőchip megrendelésekor az egyes példányok mindössze 2,26 dollárba kerülnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Gerifield
2012.11.14. 16:41
Akkor már inkább: https/leapmotion.com/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gamedavid
2012.11.14. 16:45
Régen mennyit programoztam Microchip mikrokontrollereket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. I.Jozsef83
2012.11.14. 18:42
Digitális analfabéták miatt búsulnak az informatikatanárok

[LINK]

Az NGM szerint a digitális írástudatlanság nem a jövő iskolásait, hanem a húsz-huszonöt éve végzetteket érinti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!