iPon Hírek

Alacsonyabb gépigényű kereső appot tesztel a Google

Dátum | 2017. 08. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Bár az okostelefonok egyre erősebb hardvereket kapnak, a mobilhálózatok pedig folyamatosan fejlődnek, sok olyan terület van még világszerte, ahol nincs megfelelő lefedettség, és az emberek nem engedhetik meg maguknak az újabbnál újabb eszközöket. Szerencsére akadnak olyan vállalatok, akik igyekeznek alacsonyabb rendszerigényű applikációkat is készíteni a szolgáltatásaikhoz, egyebek mellett már a Google keresőjéből is van ilyen variáns. Az újdonságot az Android Police szúrta ki, és számolt be róla. A Google Search Lite még tesztelés alatt áll, ennek az alkalmazásnak az lesz a célja, hogy a fejlődő országokban hatékonyabban tudja kiszolgálni a növekvő igényeket. A Google keresőjét világszerte több mint 4,5 milliárd ember használja, és a vállalat mindenki számára szeretne jól használható, megfelelő élményt nyújtó applikációt készíteni a szolgáltatáshoz. Ahogy azt az alábbiakban látni fogjuk, annak ellenére, hogy ez egy egyszerűbb alkalmazás lenne a normál Keresőnél, vannak benne irigylésre méltó lehetőségek.
A program egyszerűen Search néven fut a telepítését követően. Érdekes, hogy míg a hagyományos Google Kereső az elindítását követően rögtön a keresősávval indít, addig az új programban már rendes indítófelület van, ahol előkészített keresések várják a felhasználókat. Így egyetlen érintéssel elérhető az időjárásjelentés, a friss hírek, a közelben levő helyek, a fordítófelület és az offline megtekintésre mentett honlapok. Van egy előkészített képkereső menü is, ha ezt megérinti az ember, akkor egy sor előre definiált lehetőségből választhat. Lehet azonnal keresni születésnapi grafikákat, háttereket, és egyebek mellett akár még inspiráló idézetekkel ellátott képeket is – na meg persze a kívánt kulcsszavak is begépelhetőek. A „Top sites” menüpont mögött pedig a sűrűn látogatott és kedvelt oldalak vannak néhány előre elkészített ajánlással, például a Facebookkal, a Wikipédiával és az OLX-szel. A könnyített Search alkalmazásban a keresősáv alul van és folyamatosan lehet látni, el lehet érni, miközben az ember az előkészített keresési lehetőségek között nézelődik, és itt azonnal lehet hangalapú keresést is indítani.
A programban egyetlen gombnyomással lehet a fejlesztők számára visszajelzést írni. Ez minden bizonnyal a végleges felületről eltűnik majd, de ameddig a tesztidőszak tart, addig kiemelten fontos szerepe van a Feedback opciónak. És van itt még egy személyre szabási lehetőséget biztosító lehetőség is, ahol be lehet állítani a kezdőképernyőre extra kategóriákat, illetve el is távolíthatóak a szükségtelen lehetőségek. Ha például valaki nem fog offline elérésre menteni lapokat, akkor lecserélheti azt például a sporthírekre. Az applikáció alapértelmezett hátterét is le lehet cserélni a galériából bármelyik tetszőleges fotóra. Ami pedig a beállításokat illeti, vannak nyelvi opciók, megadható, hogy kizárólag olyan oldalakat keressen a Search Lite, ami adatkímélő, le lehet cserélni a Google-fiókot, és kikapcsolható a biztonságos keresés, ami szűri a tartalmakat például a képi kereséseknél. A keresési találatok nagyjából ugyanúgy fognak alakulni, mint a teljes értékű kereső használatakor, csak éppen itt elvileg kevesebb energiát és adatkeretet emészt fel a program. Ha egy boltot vagy egyéb helyet keresünk, akkor még a Google Térképet is kirajzolja, szóval tényleg minden a helyén van, abszolút jól használható az energiahatékony újdonság. Még külön widgetje is van, de be lehet állítani alapértelmezettnek is a normál Kereső helyére. Az senkit ne lepjen meg, ha hibát vagy instabil működést tapasztal, de a megbízhatósági problémák minden bizonnyal a szélesebb körű megjelenésig még ki lesznek küszöbölve. A Google Search Lite egyelőre csak szigorú regionális korlátozással érhető el a Play Áruházban, kizárólag Indonéziában és Indiában lehet hivatalosan letölteni és telepíteni. Ha azonban valaki mégis szeretné kipróbálni a 0.1.164850219 verziószámon futó programot, az külső forráson keresztül (APKMirror) beszerezheti.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tomchee
2017.08.18. 01:35
"0.1.164850219"

Ez a verzió szám ez, hogy jött ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Boostocska tomch...
2017.08.18. 05:12
0.1.1{random}
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!