iPon Hírek

Alakul a retinavetítő

Dátum | 2008. 04. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Újabb variációval álltak elő a japánok a "lehető legközvetlenebb megjelenítés" témájára - az alkotás ezúttal konkrétan a kissé furcsa nevű Brother-nek köszönhető.


Ez egész pontosan egy szemüvegre telepített, mintegy 20 köbcentis, 25 grammos retinavetítő, amelynek lényege abban áll, hogy alacsony intenzitású fénnyel "simítja végig" a retinát - vagyis gyakorlatilag vetítővászonként használja azt. A felhasználó így afféle szellemképként láthatja maga előtt a kivetítést.


Maga a fejlesztés nem annyira új - már 2005-ben is előálltak vele, az Aichi Expo alkalmával -, azonban az akkori mintadarab még sokkal nagyobb és ormótlanabb volt. Ha a számoknak hinni lehet, akkor a jelenlegi modell ezredakkora, mint a 2005-ös. Ugyanennek a közvetlen megjelenítési témakörnek egy másik alternatívája az, amikor vetítő helyett (általában átlátszó) LCD kijelzőt tesznek a szemüvegre, azonban a Brother szerint a vetítés a jobb megoldás, mivel az abszolút semmit nem takar ki a felhasználó látóteréből, hanem mintegy áttetszően jelenik meg a látótér egy részén - így a vetített képet is lehet látni, és azt is, ami mögötte van.

Jelenleg ezzel az állításukkal csak annyi a baj, hogy - amint az a képen is látható - hiába nem takar el semmit a vetített kép, attól a vetítő egység maga még mindig eléggé terjedelmes. Ha azoban a fent említett három év = három nagyságrendű méretcsökkenés tendenciája folytatódik, akkor semmi gond, mivel a termék kereskedelmi forgalomba hozatalát a gyártó amúgy is csak 2010-re tervezi; talán addigra már valóban össze tudják zsugorítani egy tényleg jelentéktelen méretre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások