iPon Hírek

Alan Turing háborús tanulmányai

Dátum | 2012. 04. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A GCHQ, az Egyesült Királyság titkosszolgálata közzétette Alan Turing két, a második világháború alatt keletkezett tanulmányát, amelyeket akkor írt, amikor kódfejtőként a szervezet Bletchley Park-i székhelyén dolgozott. A GCHQ szóvivője elmondta, hogy az írásokat eddig azért nem engedhették kiadásra, mert azok folytatólagos aktualitásuk miatt egészen mostanáig titkosnak minősültek, de a szervezet úgy döntött, hogy most már biztonságosan közzétehetők. A tanulmányokat a londoni Nemzeti Archívumban lehet megtekinteni, digitális változatban (elvileg) ingyenesen megrendelhetők ugyanitt.

Az első tanulmányban ‒ Paper on Statistics of Repetition (Az ismétlődések statisztikájának tanulmányozása) ‒ Turing azt igyekszik kidolgozni, hogyan állapítható meg statisztikai módszerekkel, ha két kódolt üzenethez ugyanaz a kulcs tartozik. A másodikban ‒ The Applications of Probability to Cryptography (A valószínűségszámítás alkalmazása a kriptográfiában) ‒ kriptográfiai problémák széles körére alkalmaz valószínűségi elemzési módszereket.

A papírok korára Turing egy félmondatából lehet következtetni, mivel amikor a feltételes valószínűség kapcsán a várható élettartamról ír, példaként megjegyzi, hogy „Hitler most 52 éves”. Ennek alapján 1941‒1942 körül készülhettek a tanulmányok.


„Nagy örömmel tesszük közzé a munkákat, mivel ezek révén még inkább megmutatkozik, hogy Alan Turing milyen úttörő kutatásokat folytatott a Bletchley Parkban” ‒ mondja a szóvivő. „Ez a fajta kutatómunka volt az, amely révén fordulat következhetett be a háború lefolyásában. Különösen örömteli, hogy Turing születésének századik évfordulóján oszthatjuk meg ezeket a tanulmányokat a közönséggel.”

Turing amellett hogy zseniális matematikus volt, kódfejtőként kulcsszerepet játszott a második világháborúban: statisztikai módszerei révén vált lehetségessé az Enigma feltörése. Emellett a modern számítástechnika atyjának tekintjük, valamint úttörője volt a mesterséges intelligencia kutatásának is.

Az utókor végletekig hálátlannak bizonyult a kutatóval szemben: 1952-ben homoszexualitása miatt vád alá helyezték, elítélték és hormonkezelésnek vetették alá. Két évvel később ciánmérgezésben halt meg, minden valószínűség szerint öngyilkos lett. 2009-ben Gordon Brown miniszterelnök a mindenkori kormány nevében hivatalosan bocsánatot kért ugyan Turing meghurcolásáért, de 2012 februárjában a Lordok Háza elutasította azt a petíciót, amely posztumusz kegyelmet kérvényezett a tudós számára.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. DogTheDog
2012.04.23. 22:40
Tehat akkor az,hogy hatalmas homo volt,egy olyan korban amikor ezt buntettek,es hogy a fiatalkoruakat sem vetette meg az csak pletyka?Enyhen szolva is felhaborito volt a maganelete es ahogy azt kezelte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. afro
2012.04.23. 23:50
Ettől függetlenül nagy szerepe volt az enigma feltörésében, ami akár százezrek, milliók életébe is kerülhetett volna, vagy ki tudja milyen következménye lett volna. Ez a hálátlanság szomorú példája, arról nem is beszélve hol marad a liberalizmus... na mind1.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kapmar
2012.04.24. 08:25
Persze kulcsszerepe volt, csak - ha jól emlékszem - az egyik német hajóról sikeresen kimentettek a britek egy példányt az akkor aktuális kódvisszafejtésből és onnantól kezdve lényegesen egyszerűbb volt a továbbiak megfejtése...
Azért örülök, hogy a liberalizmus úgy látszik a pedofília eltűrését is jelenti. Attól, hogy valami jót csinálsz az életben nem ment fel automatikusan a normális emberi értékek betartása alól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan
2012.04.24. 10:27
Én nem tudok semmit erről az emberöl hogy hogyan élt remélem normális szexuális érdeklődése volt.Mert ugye sok emberöl sok mindent lehet mondani lásd Jacson példáját bemocskolták médián keresztül aztán meg is ölték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fabiano
2012.05.07. 10:49
A pedofilia, beteges szexuális vonzódást jelent ellenkező nemű, fiatal/gyemekek iránt.
A pederaszta pedig ugyanez, csak azonos neműek iránt.
Hol szerepel az, hogy szexuálisan vonzódott az azonos nemű gyermekek iránt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!