iPon Hírek

Alaplapok asztali Kabini SoC-hoz – Első felvonás

Dátum | 2014. 04. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

ASRock Az ASRock műhelyében összesen háromféle Socket AM1-es alaplap készült, amelyek eltérő piaci rétegeket vesznek célba. A microATX formátumú AM1B-M modell szerény felszereltségével az abszolút belépőszintet támadja meg – felszereltsége ennek megfelelően eléggé fapados érzetet kelt. A másik két modell, azaz az AM1B-ITX és az AM1H-ITX már ITX formátum köré épül, és a felszereltségük is jobb. Formátumtól függetlenül mindhárom alaplap két darab DDR3-as memóriafoglalatot kapott, amelyekben maximum 16 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es memóriamodul foglalhat helyet.
Mindkét ITX-es deszkára került extra USB 3.0-s és SATA 6 Gbps-os vezérlő, így kettővel több USB 3.0-s és SATA 6 Gbps-os portot kínálnak, mint az alapmodellek. A két apróság közül az AM1H-ITX az érdekesebb, ugyanis három helyett négyféle videó kimenettel rendelkezik, plusz a klasszikus 24-tűs ATX csatlakozó helyett akár DC tápcsatlakozón keresztül is ellátható árammal. Utóbbinak köszönhetően az új alaplap akár járművekben is könnyedén használható a megfelelő tápegység beszerzése után. Ez a modell audió vezérlőből is minőségibb darabot kapott, plusz bővítőhelyek tekintetében is jobban el van eresztve, mint az AM1B-ITX, hiszen a PCI Express 2.0 x16-os mellett egy mini-PCIe 2.0 x1-es slot is lapul rajta (persze ne feledjük, hogy előbbi csak fizikai formátumát tekintve x16-os).
Az ASRock új alaplapjaihoz természetesen járnak a gyártó exkluzív segédprogramjai, a BIOS pedig UEFI alapokon nyugszik, azaz remekül átlátható, könnyen kezelhető grafikus felhasználói kezelőfelülettel áll a felhasználók rendelkezésére. Az új alaplapok közül kettő már kínálatunkban is feltűnt: az AM1B-M modell 10 000 forintba, a jó felszereltséggel büszkélkedő AM1H-ITX pedig 18 000 forintba kerül. ASUS Az ASUS kínálatában két új alaplap jelent meg, amelyek közül az egyik microATX, a másik pedig Mini-ITX formátum köré épül. A termékek mindketten két darab DDR3-as memóriafoglalatot kaptak, amelyekben maximum 32 GB-nyi rendszermemória fér el.
Az 1+1 fázisú DiGi+ VRM tápellátást alkalmazó újdonságok ESD elleni védelemmel, strapabíró szilárdtest kondenzátorokkal, DRAM túláram elleni védelemmel és rozsdamentes acélból készült I/O hátlappal kerülnek a boltok polcaira.
A microATX formátumú modell két extra USB 3.0-s porttal érkezik és a PCI Express 2.0 x16-os slot mellett két PCI Express 2.0 x1-es slotot is kínál. A Mini-ITX modell már picivel szerényebb felszereltséget tudhat magáénak, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül.
Az új alaplapok UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel rendelkező BIOS-t kaptak és az ASUS exkluzív szoftverei is járnak hozzájuk. Az ASUS újdonságai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, sőt, az AM1M-A modell már jelen is van kínálatunkban, ahol 11 000 forint körüli áron kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!