iPon Hírek

Alcatel: megújult az Idol széria, és egy apróság is érkezett

Dátum | 2014. 02. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Idol termékcsalád már mostanáig is rendkívül sok taggal rendelkezett, de a kínálat a Mobile World Congress alatt még tovább bővült. Az Alcatel kiállított összesen négy új Idol modellt, valamint egy sportos apróság is előkerült a tarsolyukból, amit erős marketing fűszerezéssel ízesítettek meg. Alcatel Idol 2 és Idol 2 S Az Alcatel Idol 2 mindkét variánsa hasonló konstrukció lesz, de azért felfedezhető néhány eltérés a különböző modellek között. A készülékeket más lapkával vértezték fel, így a sima Idol 2 esetében be kell érni a 3G HSDPA modemmel, míg az S betűvel fémjelzett változatnál már 4G LTE támogatással is számolni kell. Az Idol 2-ben egy 1,2 GHz-es órajelen üzemelő, Cortex-A7 magok négyesét felvonultató MediaTek chip lapul, míg az Idol 2 S szívében egy Snapdragon 400 szériás Qualcomm SoC került felhasználásra hasonló paraméterekkel. Még a kapcsolati képességeknél maradva, van bennük 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth modul és GPS vevő is, ám az NFC chip már csak a Snapdragon alapú S-ben lesz jelen. A készülékek megjelenítői kereken 5 hüvelykes átlójúak, IPS technológiával dolgoznak, a panelek felbontása 1280 x 720 képpontos.
A vasak főkamerája 8 megapixeles fotók készítését teszi lehetővé, a LED villanónak köszönhetően pedig szerényebb fényviszonyoknál is lehetőség nyílik majd a fényképezésre. A videócsevegések bonyolításáért az előlapi, 1,3 MPixeles egység felel, ami HD minőséggel kecsegtet. A bekapcsolást követően az újdonságokon az Android 4.3 operációs rendszer töltődik be, ami az utolsó Jelly Bean kiadás, ráadásul az Alcatel sokak örömére már azt is bejelentette, hogy Android 4.4 KitKat frissítés is érkezni fog a későbbiekben. A tervezés során a mérnökök nagy figyelmet szenteltek a kompaktságra, ennek megfelelően az Idol 2 és az Idol 2 S mindössze 7,3 milliméter vastag testet öltött. Az előbbire az Alcatel 200 eurós ajánlott fogyasztói árat szabott ki, míg az utóbbiért várhatóan 250 eurót kell majd fizetnie a vásárlóknak. Alcatel Idol 2 mini és Idol 2 mini S Az Idol 2 készülékek kicsinyített változatai még a nagytestvéreiknél is vonzóbbra sikeredtek, legalábbis a maguk nemében. Akárcsak az imént, itt is két modell lesz ugye, és ezeknek az alapját ugyanazok a chipek fogják adni, mint az előbbiekét, tehát a négy Cortex-A7 magos, 1,2 GHz-es órajelen üzemelő SoC az Idol 2 mininél a MediaTektől érkezik, míg az Idol 2 mini S-nél a Qualcomm az Alcatel partnere. A kapcsolati lehetőségek is változatlanok maradtak, vagyis a sima mini nélkülözi az NFC chipet és a 4G LTE támogatást, így csak Wi-Fi, a Bluetooth és a GPS van benne (és persze 3G HSDPA). Akik tehát az előbbiekre is igényt tartanak, azoknak a mini S mellett kell letenniük a voksukat. Ezekben a telefonokban is két kamera lesz. Érdekesség azonban, hogy míg a főkamera itt is egy 8 MPixeles megoldás, a videóhívásokért felelős egység már 2 megapixeles lett.
Sok kiegészítőt fog kapni az Idol 2 mini, de ezek valószínűleg az Idol 2-nél is meglesznek.
Az előlapot kitöltő kijelzők 4,5 colosak, felbontás tekintetében pedig qHD-vel kell beérni, így a pixelsűrűség mindkettőnél 245 PPI-s. Az operációs rendszer szerepében ezúttal is az OpenGL 3.0 és Bluetooth LE API-k támogatását szállító Android 4.3 Jelly Bean fog tetszelegni, és a miniknél is várhatják a jövendőbeli tulajdonosok az Android 4.4 KitKat érkezését. Az Idol 2 minik belefértek egy 8,5 mm-es házba, ami olyannyira szép eredmény, hogy ezzel a „mini-okostelefonok” körében a legvékonyabb modellek között lesznek. Sajnos az energiaforrásokról nem esett szó, de remélhetőleg nem nagyon ment az üzemidők rovására a jó fizikai paraméter. Az Idol 2 mini ára 170 euró körül fog alakulni, míg ha minden jól megy, 210 eurót kell majd leszurkolni a 4G LTE-s kivitelért – ez utóbbi különösen vonzó ajánlat. Alcatel Pop Fit
Az Alcatel friss kínálatának kétségtelenül a most következő a legérdekesebb tagja. Nézzük, mit is takar a Pop Fit elnevezés. Ezzel a modellel az Alcatel egy új őrületet hozhat divatba, mégpedig a „viselhető” okostelefonokét. A távol-keleti gyártó egy karpánttal megtoldott tokkal leplezte le ezt a megoldást, amelynek köszönhetően futás vagy egyéb sportolás mellett is könnyen magával viheti a tulajdonosa a mai szemmel igencsak kicsire sikeredett Pop Fitet. Az Alcatel egyébként bőven megpakolt dobozzal értékesíti ezt a gépet. A már kiemelt pánton túlmenően összesen öt hátlap lesz mellette különböző színekre fújva (fekete, kék, sárga, rózsaszín és piros), továbbá kapott félig átlátszó tokot, többszínű fedőlapot – amelyre három dedikált gomb is került –; és még egy JBL márkajelzéssel ellátott fülhallgatót is rejt a pakk.
Az előlapját egy 2,8 hüvelykes megjelenítő tölti ki, ami QVGA (320 x 240) felbontású. A szerkezet belsejében egy MediaTek lapka húzta meg magát két darab 1 GHz-es maggal, a rendszernek pedig 512 MB-nyi memóriával kell gazdálkodnia. Érdekessége még a Pop Fitnek a tárhelye, ilyen tekintetben 16 vagy 32 GB-os kapacitással szolgálhat, a vásárló választásának függvényében. A nagy háttértár rengeteg zene tárolására teszi alkalmassá, ami jól jöhet a mindennapos testedzések mellé. Az operációs rendszer szerepét az Android tölti be, amit felruháztak különböző extra alkalmazásokkal is. Előre telepítve van például a RunKeeper, a DoubleTwist zenelejátszó és egyebek mellett a Fleksy billentyűzet is. A csöppséget egy meglehetősen sovány, 1000 mAh-s akkumulátorral vértezték fel, ami kicsit vegyes érzelmeket kelthet például egy olyan személyben, aki több órás biciklitúra során szeretné kihasználni az adottságait (GPS-es útvonalrögzítés és zenehallgatás, esetleg még navigálással is egybekötve).
Hogy a viselhető okostelefon marketing mennyire lesz hatásos, kíváncsian várjuk, de valószínűleg az Alcatel Pop Fit vásárlói inkább az alacsony ára miatt fogják a telefont választani. A tervek szerint mindössze 90 eurót kérnek majd el érte, és májusban kerülhet a boltok kirakatába.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!