iPon Hírek

Áldiplomája miatt távozott a Yahoo vezérigazgatója

Dátum | 2012. 05. 14.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Yahoo januárban kinevezett vezérigazgatója, Scott Thompson a cég vasárnapi bejelentése szerint távozott posztjáról, miután kérdések merültek fel önéletrajzának bizonyos pontjaival kapcsolatban. Amíg állandó utódot nem találnak, ideiglenes Ross Levinsohn veszi át a Yahoo vezetését, az igazgatótanács elnökének pedig Fred Amoroso-t nevezték ki azonnali hatállyal.

Thompson már a társaság harmadik vezérigazgatója volt az elmúlt négy év során, és botrányos távozása nem segít az utóbbi időszakban a Yahoo háza táján uralkodó zűrzavaron. A vezetésben történt változtatásokon kívül a cég megegyezésre jutott Daniel Loebbel is, aki a részvények 5,8 százalékát birtokló befektetési alap, a Third Point menedzsere. Loeb hozta nyilvánosságra, hogy a Thompson önéletrajzában feltűntetett BA-s informatikusi diploma nem létezik. Az ügyet végül egy cégen belüli speciális bizottság vizsgálta ki, amelynek tagjai a vizsgálat lezárultával lemondásra szólították fel Thompson.

Thompson az eBay vezérigazgatója volt a Yahoo előtt, és feladata az évek óta küszködő vállalat stabilizálása lett volna. A cég 2006-ban még az amerikai hirdetési piac körülbelül 16 százalékát birtokolta, mára ebből mindössze tíz százalék maradt. A Yahoo egyre inkább elmaradt a Google, majd a Facebook mögött, és ezek kezdeményezéseire nem tudott érdemben válaszolni. Thompson bele is kezdett a cég átstrukturálásába, és április elején bejelentették az ennek következtében a várható leépítéseket. Loeb azonban nem támogatta Thompson módszereit és nyilvános kampányba kezdett ellene, saját jelöltjeinek juttatta az igazgatótanácsi pozíciókat, majd felhívta a cég figyelmét a Thompson életrajzában található ferdítésekre.


A vezérigazgató először azzal védekezett, hogy az őt felvevő fejvadász cég követte el a hibát, majd visszakozott és nyilatkozatban próbálta tisztázni a félreértést, de végül semmi nem segített. A Wall Street Journal meg nem erősített forrásai szerint időközben azt is bejelentette, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála, és ezért mond le. (Ez utóbbi hír időközben megerősítést nyert.)

Thompsont a tavaly szeptemberben menesztett Carol Bartz helyére vették fel, akinek nyílt hozzáállása és gyakran igen színes nyelvezettel tűzdelt nyilatkozatai üde színfoltnak tűntek ‒ legalábbis egy darabig, de végül fiatalítási kísérleteivel nem ért el jelentősebb eredményeket.

A szomorú az egészben, hogy Thompson regnálásának hónapjai sikeresek voltak, átalakításai révén elérte, hogy az eladások túlszárnyalták az elemzők által jósoltakat, és 2012 első negyedévében több mint három év után először nőtt a cég bevételeinek mennyisége. Minden ok megvolt tehát a reményre, hogy a vállalat végre jó irányba halad. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. DogTheDog
2012.05.14. 16:29
Valakinek csak nem tetszett,biztos voltak baratai a konkurencianal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Keksz03
2012.05.14. 16:35
ez is jól elschmittelte az életét!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. asdsa
2012.05.14. 16:40
Mintha már valahol olvastam volna ezt a poént.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Enno
2012.05.14. 16:54
Úgy látszik divat máshol is az ilyesmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. arn
2012.05.14. 17:06
es ettol most rosszabb szakember lett? vagy hogy beirta, jobb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. lapartman
2012.05.14. 17:32
Scott Scmitt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Taragas
2012.05.14. 17:35
Sosem értettem, ha valaki jó szakember, de nincs meg egy diplomája, akkor azzal mi a baj? Jó persze ez esetben lehetett más ok is, de ez tiszta hülyeség....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Emberfej
2012.05.14. 18:24
Most nem az a lényeg hogy milyen szakember, üzleti életben nagyon sok múlik az ember szavahihetőségén, franc se akar olyannal szerződést kötni aki összevissza hazudozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freyr
2012.05.14. 18:45
Hazai tapasztalataim szerint mindenki magasról lesz**ja a tudást, a papír és a megfelelő ismeretség a lényeg. Ez nyilván külföldön is hasonlóan működik, hacsak nem vállalkozóként kezdi valaki építeni a karrierjét a semmiből és úgy épít ki hírnevet magának. De nem tudom manapság ez lehetséges-e még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm
2012.05.14. 18:48
Na úgy látszik nem csak nálunk divat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2012.05.14. 19:12

"Sosem értettem, ha valaki jó szakember, de nincs meg egy diplomája, akkor azzal mi a baj?"

Papir-kultuszban elunk. Imadjuk a papirokat. Papiroknak, papirokban hiszunk.

Elszemelytelenedes oka a nagy letszam ossze-globalizalasa.

Nincs lehetoseg szemelyesen ismerni egymast.

Igy a szemelyes megtapasztalasok helyebe lep a szemelytelen papir kultusz.

Elszemelytelenedik egy rendszer, ha tul sok embert eresztenek ossze egy rendszerbe.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm prohl...
2012.05.14. 19:36
Nem az a baj hogy nincs diplomája, hanem az ,hogy azt hazudta van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Predash
2012.05.14. 20:13
A diploma a minden? Hagyjuk már, itthon se megyünk semmire a diplomával. Elszúrta, mert azt hazudta, ezért meg is érdemli, de anélkül is lehet jó szakember, sőt. Diploma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2012.05.14. 20:25
Emberfej, józsef m., Predash ti észrevettétek mi a lényeg, ráadásul a cikkből kiderül, hogy már van 1 diplomája (feltehetőleg gazdasági), a másikat meg hazudta.

De azért nem ilyen egyszerű. Ugyanis ha azt feltételezzük, az a lényeg mit tud, akkor eredetileg mégsem csak ez volt a szempont, ott is élhet a papírkultusz, mert feltehetőleg nem véletlenül hazudta, hazudnia kellett ezt a végzettséget, hogy elnyerje a pozíciót. Más kérdés, hogy az USA-ban is megvannak a diplomagyárak, sőt sokkal durvábban megvannak, GDF eltörpül mellettük gagyiságban, szóval biztos ki tudta volna fizetni, "vehetett" volna egyet. Ráadásul ha mondjuk az USA másik végében csinálja, vagy Angliában, akkor ki se tudódik milyen gagyi az az iskola, ahol szerezte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arn
2012.05.15. 07:20
eleg nevetseges egy olyan embernel, akinek van mittomen 20-30 ev tapasztalata valamiben, egy korabbi, nyilvan elavult, harom-ot eves tudassal bekategorizalni. a hazudos resze ok, de anelkul is eljutott volna idaig?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2012.05.15. 10:52
Ha nem szamit a diploma,akkor mire alapozzak a felvetelnel a tudasanyagot?Szakmai gyakorlatot es referenciakat a legkonnyebb hamisitani.Sokkal egyszerubb mint egy diplomat,es meg csak nem is buntetheto,mig a diploma hamisitasa igen.
Ezen kivul az illeto kamuzott es az kiderult.Ennyi.Ez reg nem arrol szol,hogy van-e kepesitese,hanem hogy megbizhato-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arn
2012.05.15. 10:59
DogTheDog: mintha egy 20 eves informatikai diploma tudasszintje erne vmit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. franc0
2012.05.15. 11:57
Látjátok, ezért tudnak mindent megtenni veletek a politikusok, bankárok, marketingesek. Birkák vagytok. A diplomáról vitáztok, egymás torkának ugrotok tök lényegtelen kérdésekben.
Egyedül az első hozzászóló sejti, mi a pálya.
Gondolom ti azok a nagytudásúak vagytok akik azt hiszik, DSK tényleg megerőszakolta azt a szobalányt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.05.15. 15:51
Igazi gond az, hogy azok ritkábban buknak le, akik sz@r szakemberek és hamis diplomájuk van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. adam7838 Zabal...
2012.05.15. 16:02
Zabalint a GDF nem gagyi nem kell összehasonlítgatni az iskolákat először végezd el azt az iskolát amit ócsárolsz utána mondjál véleményt.
Köszönjük emese leülhet!
Olyat se mondjál h kevésbé gagyi x y-hoz képest.
Te vagy a gagyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.05.15. 16:38
arn:

Az en tizennegy eves minosegbiztositasi-mernoki oklevelemet elfogadtak kulfoldon,pedig meg csak nyugat europai gyakorlatom sem volt.
Szerintem az info dipit is elfogadjak barmerre,lehet csak Mo-n nem.
Mondjuk ha a diploma megszerzese ota balatoni kifozdeben nyomatta az illeto,akkor azert lehetnek problemak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!