iPon Hírek

Algatelep NASA módra

Dátum | 2012. 04. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA úgy tűnik, hosszú távra tervez, mivel közös megoldást keresnek a hosszú űrutazások, illetve az más bolygókon épülő állandó bázisok két nagy problémájára: az emberi anyagcsere végtermékeinek kezelésére és a gépek hajtásához szükséges üzemanyag előteremtésére. Megbízták tehát Jonathan Trentet, aki létfenntartó rendszerekre specializálódott, hogy találja ki, hogyan lehet algák közbeiktatásával mindkét problémát megoldani. A program neve Offshore Membrane Enclosures for Growing Algae, avagy OMEGA, és eddigi eredményeit most mutatták be a nagyközönségnek.

Trent szerint az ötlet maga inkább gyakorlatias, mint forradalmi. Először is létre kellett hozni egy olyan algatelepet, amely könnyen elfér a szennyvíztisztító telep közelében, anélkül, hogy sok helyet foglalna. Trent „bioreaktorai” ezért az óceán egyébként kihasználatlan vízfelületén lebegnek. A mesterséges algatelepek általában szárazföldi medencékben épülnek, ez azonban sokba kerül és nagy helyet foglal. A bioreaktorok négy méter hosszú zsákok, amelyekben szennyvíz, széndioxid és algák találhatók. A nap átsüt a zsák áttetsző falain, a tengervíz pedig alulról hűti a rendszert, így az mindenféle kiegészítő hűtési módszer bevetése nélkül megfelelő hőmérsékletű marad. Az algák a szennyvízből és a széndioxidból táplálkozva addig gyarapodnak, amíg megtöltik a zsákot, ezt követően pedig bioüzemanyag készül belőlük. Egyes algafajok sejtjeinek nagyon magas olajtartalma van, ezt megfelelő eljárással kinyerik és üzemanyagként használják.


Az első jelentések szerint az ilyen módon létrehozott algafarmokból négyzetkilométerenként nagyjából 1,8 millió liter üzemanyag termelhető ki egy év alatt.

Egy aktív farm esetében a széndioxidot a közeli gyárak és erőművek szolgáltatnák, így ebből kevesebb kerülne a levegőbe. A másik oldalról viszont a projekt kőolaj alapú műanyagzsákokat használ, amelyeket ráadásul a sós víz károsító hatása miatt évente le kell cserélni. A megoldás tehát valamiféle bioműanyag alkalmazása lenne, ami egy hosszú űrutazás során sokkal célszerűbb is, mivel praktikusabb lesz helyben növeszteni a zsákokhoz szükséges alapanyagot, mint több évre való készleteket szállítani a szintetikus zsákokból.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. grafika95
2012.04.18. 18:35
És viszik magukkal a tengert is ?
Ahol van víz, ott oké, de űrutazás ! Hahóó vagy rosszul tudom, hogy eddig vizet csak fagyott állapotba (vagy még abba se) találtunk más bolygókon ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2012.04.18. 19:04
"Józsikám fogytán az üzemanyag!"
"Sz@rok rá!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 grafi...
2012.04.18. 19:11
Mondjuk előbb azon kellene gondolkozni hogy hova mennek, miért, mivel, és az utolsó hogy mit fognak kajálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lecza
2012.04.19. 06:09
Jó tudni, hogy az oxigéndús levegő problémáját már letudták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2012.04.20. 17:01
grafika95:
Víz mindenütt van, csak a földön egy kicsit nagyobb az arány. A halmazállapota hőmérséklet függő, de nem az a lényeg, hogy milyen hanem, hogy legyen. Mert desztillálással meg lehet tisztítani és ezután már algákat is úsztathatunk benne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!