iPon Hírek

Alig barnuló almát szerkesztettek a génmérnökök

Dátum | 2017. 01. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár Európában leginkább csak nő az ellenállás a génmódosított termények bevezetése ellen (az EU területén jelenleg csak dekoratív célú virágokat és állati fogyasztásra szánt kukoricát termesztenek a GM-növények közül), a világ más részein lassan, de biztosan növekszik az emberi fogyasztásra szánt genetikailag átalakított növények termesztésének mértéke. Az Arctic Apples néven piacra kerülő almák termesztését például 2015-ben engedélyezték az amerikai hatóságok, az országban elsőként adva engedélyt egy génmódosított almafajta termesztésére. Az első szürettel betakarított gyümölcsök februártól kerülnek a boltokba, és a hírek szerint előre felszelt állapotban, dobozokban árulják majd ezeket. Az almák szokásosnál jóval lassabb barnulása annak köszönhető, hogy a génmérnökök lekapcsolták azt a gént, amely a polifenol-oxidáz nevű enzimet kódolja. Az alma azért vált színt, ha felszeljük a gyümölcsöt, mert ez az enzim reakcióba lép a gyümölcsben található csersavakkal és más polifenolokkal.
Az enzim számos növényben megtalálható, és a rovarok elleni védekezés egyik eszközeként alakult ki, az almában azonban csak kis mennyiségben van jelen. A polifenol-oxidáz termelődésének megakadályozásával a módosított almák sokkal lassabban, percek helyett csak három hét alatt barnulnak meg, ami miatt a génmérnökök reményei szerint sokkal kevesebb kerül közülük kidobásra. A génmódosított szeletelt alma ráadásul sokkal olcsóbb is lesz, mint a nem génmódosított változat, amelyet a barnulás elkerülésére ízmódosítókkal és antioxidánsokkal kezelnek. Első körben csak 500 darab 15 kilogrammos ládát dob piacra a termesztő, amelyeket tíz helyszínen fognak árusítani. A tervek szerint a módosítást rövidesen más fajtákon is elvégzik, így rövidesen például a hazánkban is ismert és népszerű Goldenből is lesz nem barnuló változat, amelyet szintén az Artic márkanév alatt fognak árulni. Ha a termék eladhatónak bizonyul, a következő években jelentősen megnövekedhet a piacra dobott mennyiség, hiszen a termesztő jelenleg már 85 ezer fával rendelkezik, és idén tavasszal további 300 ezret terveznek elültetni. 2017 őszén várhatóan több mint 6000 ládával szüretelnek le. Az új fajta egyébként a termesztők elmondása szerint tartóssága mellett nagyon finom is, így remélik, hogy gyorsan felkelti a vevők érdeklődését.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. DemonDani
2017.01.24. 14:44
Szüretelhető lesz ez is rázással? Úgyse látni rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Ch00ler
2017.01.24. 16:33
Miattam adhatnak barmit, en ezt ki fogom hagyni.
Inkabb barnuljon, ja nem, inkabb egyuk meg mielott megbarnul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Csupman
2017.01.24. 16:58
Ezt azostoba fícsört, az almá megkell enni, ettőlcsak az a nagyobb barom aki kitalálta a v6os VW motoroknál hogy a vezérlés legyen a váltó oldalon. Had szedjeki a barma az egész motort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. arn
2017.01.24. 17:50
Es a termelokon kivul kinek jo ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror arn
2017.01.24. 17:55
Például neked, meg mindenkinek, aki almát eszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tigerboy
2017.01.24. 18:48
10 év múlva is azt fogják mondani, hogy biztonságos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror tiger...
2017.01.24. 19:09
Őszintén, mi a veszélyes azon, hogy megakadályozod egy enzim termelődését, ami sok más gyümölcsben benne sincs?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Renhoek tiger...
2017.01.24. 20:24
A PPO kikapcsolása akár egyszerű szelekcióval is elérhető lehetne, csak ember legyen a talpán mire megtalálsz egy olyan almát, aminek nincs ilyen enzimje

== mivel nem kell mindenféle vegyszert ráfújni, könnyen kitalálható, mi az értelme.

A vegyszermentesítő GM növények, amik nem termelnek toxinokat, hanem csak kikapcsoltunk benne valamit, még sok pozitív tulajdonsággal rendelkezhetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ianbrenner
2017.01.24. 20:57
Nyilván szeletelve kell árulni az almát, hiszen otthon felvágni, vagy esetleg harapni az őrült macera.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Renhoek ianbr...
2017.01.24. 21:43
Ja ez baromság...
USA-ban is kb ilyen dobozokban árulják ezeket becsomagolva, meg szeletelve stb...

Ismerősöm eléggé szomorú is volt emiatt, hogy alig lehetett kapni ilyen natúrban frissnek kinéző gyümölcsöket, csak ezeket a csomagolt, előfeldolgozott cuccokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06
2017.01.24. 23:34
Terjesszék ki a fejlesztést banánra is, mert az is megbarnul aztán d*gják fel maguknak. Szerintem más is rájött hogy minél szebben néz ki valami gyümölcs vagy zöldség, annál szarabb íze van. Maradok a piacnál, nem pedig ezeknél a budget műanyag hipermarket termékeknél ahol minden szépen mutat a csomagolásban, de ízük már nincs paradicsomtól kezdve a halrudacskáig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ThePoweR pdx06
2017.01.25. 00:32
Ez történik ha tömegtermelésre kerül a sor. Máshogy nem tudják kiszolgálni a piacot. Oké hogy te ki tudsz menni a piacra, de egy New York szintű városban ez már nem olyan egyszerű vagy rohadt drága. Visszatérhetnénk a "mindenki megtermeli magának" rendszerhez is, de az sem igazán kivitelezhető egy városban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thestock
2017.01.25. 12:10
Mert mi azt is megmondjuk hogy mikor barnuljon az alma... idióta redneck népség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.01.25. 16:53
?? Ez nem a 19. század tudtommal. Az ember igenis van akkora, hogy formálja a planétát, és ezt illene is tudomásul venni. Ez biológiai környezetszennyezés, nem tréfarépa dolog. Mint a félresikerült betelepítési kísérletek a férgek ellen, amelyekbõl özönfajok lettek késõbb. Végül is mi rossz lehet abban ha lecseréljük az ehetõ almát egy erõsebb, de nem ehetõre. Semmi. Majd az unokáink megköszönik, biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BiroAndras pdx06
2017.01.25. 17:12
A bolti zöldgég és gyümölcs se rosszabb a házinál, ha odafigyelsz, hogy hol veszed, és nem csak azt nézed, hogy melyik a legolcsóbb.

Ennek a génmódosításnak pedig pont van értelme. Bármennyire is könnyű felvágni az almát, azért mégiscsak valamennyit kell vele dolgozni, ami épp elég lehet, hogy elvegye az ember kedvét. Szóval ha könnyebben fogyaszthatóvá teszik az almát, többen fognak enni, ami pedig jó, mert az alma nagyon egészséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BiroAndras ny
2017.01.25. 17:20
Az étkezésre termesztett alma már rég életképtelen a természetben. Túl nagy a gyümölcse, túl sok energiát igényel, ami hátrányba hozza a növényt.
Ez a módosítás ráadásul épp hogy tovább gyengíti, hiszen a barnulás a rovarok elleni védekezést szolgálja, tehát a nem barnuló alma kevésbbé tud ellenállni a rovaroknak.
Ugyanez igaz a legtöbb génmódosításra is, ezek a nekünk hasznosak, nem a módosított organizmusnak, tehát szinte biztosan ront az életképességén, nem javít. Persze lehetnek kivételek, úgyhogy ésszel kell csinálni.

Az idegen fajok betelepítése egy teljesen másik történet, értelem szerűen sokkal nagyobb a kockázata, így ma már nem is nagyon csinálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thestock BiroA...
2017.01.25. 17:20
Tényleg munkának minősül megpucolni egy almát? Ezzel az erővel visszaállíthatnák a rabszolgaságot,hogy ne kelljen ilyen roppant triviális dologgal foglalkozniuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.01.25. 17:22
Már az alma egészségességét is megcáfolták a közelmúltban, állítólag nem is olyan jó a fogaknak, mert a benne lévő savak hosszútávon roncsolják azt. Különben én is észrevettem hogy szénsavas üdítőre nem érzékeny a fogam, almára viszont de.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror BiroA...
2017.01.25. 17:33
Csakhogy ez nem így van, mert az almában az említett enzim csak evolúciós hordalék, valós funkciója nincs, ugyanis ahhoz túlságosan kis mennyiségben termelődik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BiroAndras thest...
2017.01.26. 10:16
Bármilyen apró kényelmetlenség elég lehet, hogy befolyásoljon egy döntést. Nyílván ha az ember már eldöntötte, hogy almát fog enni, akkor ilyen apróság nem fogja eltántorítani, viszont ha több opció közül kell választani, akkor nagyonis fontos döntési kritérium lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras pdx06
2017.01.26. 10:18
Attól még jó az, csak mértékkel kell enni, mint minden mást.
Azt meg azért erősen kétlem, hogy többet ártana mint egy kóla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiroAndras Terro...
2017.01.26. 10:20
Akkor meg végképp nem számít, hogy kikapcsoljuk vagy nem. Még a vad fajok esetén talán jelentene egy hajszálnyi előnyt, de a házi fajták ennél sokkal nagyobb hátránnyal indulnak, úgyhogy nem ettől fogják leigázni a világot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock BiroA...
2017.01.27. 23:56
Akkor az ilyen ne egyen almát. Az ilyen életképtelennek (nem találok szebb szót) melyik az ideális gyümölcs? a meggybefőtt? Nem kell pucolni,megmosni,felvágni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. junpet thest...
2017.03.05. 17:01
Azt meg nehéz felbontani...

Egyetértek veled. Jó lenne az ilyeneket csak napfénnyel etetni.

Ahogy előttem is írták, most már lehet majd rázni az almát. Sok hülye meg elhiszi sőt, még örül is neki és hajlandó pénzt kiadni érte. Szép jövő felé haladunk, vezetik a birkákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!