iPon Hírek

Alig bomlik a csernobili avar

Dátum | 2014. 04. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

28 év telt el a csernobili atomerőmű katasztrófája óta, annak egyes következményei azonban máig éreztetik hatásukat. A tiltott övezetben emberek ugyan továbbra sem élnek, és a rövid időre engedélyezett turistautakat is betiltották, az erőmű környékén élő állatokon és növényeken azonban egyértelműen kimutathatók a radioaktív sugárzás nyomai. A madarak kisebb aggyal jönnek a világra, a fák lassabban nőnek, és jóval kevesebb rovar él a környéken, mint a balesetet megelőző időkben. A tiltott övezetből időnként kijutó vadállatok szervezetében pedig időnként még napjainkban is veszélyesen magas sugárzási szintet lehet mérni. A tiltott zóna élővilágával kapcsolatban azonban nemrégiben még egy aggasztó dolgot figyeltek meg a szakértők: a jelek szerint a lebontásban kulcsfontosságú mikrobák, gombák és rovarok is erősen megsínylették a szerencsétlenséget, olyannyira hogy nem képesek ellátni az ökoszisztémában betöltött feladatukat. Ezek az élőlények azért felelnek, hogy az elpusztult szervezetek szerves anyagait újra felhasználható formában visszajuttassák a talajba.
A Vörös-erdő nem sokkal a baleset után...
A Dél-Karoliniai Egyetem kutatói 1991 óta rendszeresen vizsgálják a csernobili tiltott zóna élővilágát, és az évek során arra lettek figyelmesek, hogy egyre vastagabb avarréteg borítja a talajt, a baleset után nem sokkal elpusztult fák − köztük a híressé vált Vörös-erdő vörösbe váltó, halott fenyőfái – pedig 15−20 év elteltével sem mutatták a bomlás jeleit. „Néhány hangyarágta vájatot leszámítva ezek a fatörzsek ugyanolyan állapotban vannak, mint amikor először láttuk őket” – mondja Timothy Mousseau, a kutatás vezetője. „Döbbenetes volt ezt látni annak tudatában, hogy a legtöbb erdőben egy kidőlt fa alig egy évtized alatt gyakorlatilag fűrészporrá válik.” A szakértők tehát úgy döntöttek, hogy közelebbről is megvizsgálják, mi állhat a jelenség hátterében. A zóna különböző pontjain mérték az avarréteg vastagságát, és úgy találták, hogy a legmagasabb sugárzású részeken két-háromszor akkora a lehullott gallyak és levelek rétege, mint a balesetben mérsékeltebben érintett részeken. Ez azonban önmagában nem adott választ arra a kérdésre, hogy miért konzerválódnak a levelek. Mousseau és kollégái ezért 600 kisebb zsákot töltöttek fel a zónán kívül begyűjtött levelekkel. Az összeszedett tölgy-, juhar-, nyír- és fenyőleveleket megtisztították a rovaroktól, majd a levelek egy részét sűrű szövésű zsákokba helyezték, hogy a rovarok ne tudjanak hozzáférni annak tartalmához, az avar másik felét pedig nagyobb lyukú zsákokba töltötték. A csomagokat a tiltott övezet különböző sugárterhelésű részein szórták szét, majd egy évvel később visszatértek a helyszínre, és megvizsgálták, mi történt.
...és napjainkban
A normál háttérsugárzású részeken a levelek 70−90 százaléka lebomlott, a legmagasabb sugárzású régiókban azonban a zsákok megőrizték eredeti tömegük 60 százalékát. A kétféle csomagolás annak vizsgálatában segített, hogy a rovarok vagy a gombák és a baktériumok játszanak-e fontosabb szerepet a lebontó folyamatokban. Az eredmények alapján ez utóbbiak felelnek az avar feldolgozásának oroszlánrészéért, a sugárzással erősen fertőzött részeken azonban a jelek szerint nem képesek megfelelően működni. A kísérlet tehát igazolta, hogy a csernobili tiltott övezetben valami nagy gond van a lebontókkal, ami aztán az ökoszisztéma összes tagjának rovására megy. A baktériumok, gombák és rovarok elégtelen működése miatt a tápanyagok nem jutnak vissza kellő mennyiségben a talajba, ami magyarázatot adhat arra is, hogy miért lassult le a fák növekedése. Az élővilág lassú pusztulásán túl még egy veszélye van ennek a lassú bomlásnak: a tiltott övezetben 28 évnyi avar halmozódott fel, ami miatt egyre nagyobb az veszélye az erdőtüzek kialakulásának. Egy esetleges tűzvész pedig újra tetemes mennyiségű radioaktív szennyeződést juttatna a levegőbe, veszélyeztetve a zónán kívüli részeket is. A problémára nem létezik egyszerű megoldás. Sokat azon kívül nem lehet tenni, hogy árgus szemekkel figyelik a tiltott övezetet, hogy gyorsan észleljék, ha kigyulladt valami. A kutatók szoros együttműködésben dolgoznak több japán szakértővel is, hogy megállapítsák, a fukusimai erőmű környékén is tartani kell-e a sugárzás hasonló következményeitől.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. kunrichard
2014.04.04. 18:28
Shadow Of Chernobyl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. czabi007
2014.04.04. 22:24
érdekes cikk volt! köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. benczeb90
2014.04.05. 00:24
jaja x2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. meridaboy
2014.04.05. 09:21
Szuper cikk, köszönjük!
Imádom a hasonló olvasmányos, tudományos infókat!
Csernobillal kapcsolatban meg csak annyit, hogy még jó néhány évtizednyi avar fog felhalmozódni, ha csak a fák ki nem pusztulnak a tápanyag hiány miatt.
Mindíg rosszul érzem magam, ha atomenergiáról és rádióaktív sugárzásról esik szó, hisz ugyan ma azt mondják már teljesen biztonságos meg hasonló, de annó is ez volt a szlogen. És egy kontrolálhatatlan láncreakcióhoz elég egy pirinyó hiba is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. atti2010 merid...
2014.04.05. 10:06
Csernobilban nem pirinkó hiba volt hanem hibák tömkelege de a legnagyobb hiba az volt hogy egy pártitkárocska felülbírálta a mérnökök szakértelmét, ilyesmi nem fordulhatna elő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Simba merid...
2014.04.05. 10:09
Azért elég komoly hiba, vagy mulasztás kell ahhoz, hogy egy baleset bekövetkezzék. Persze ott volt Fokushima, nekik meg pechük volt, mert a tenger betett nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kray
2014.04.05. 10:45
Ember tervez isten végez Van benne igazság azért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Rotyoka merid...
2014.04.05. 13:34
Csernobilban is az emberi hanyagság vezetett oda ahova, nem a biztonságosággal volt a a gond, hanem a hanyagsággal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. raiden
2014.04.05. 21:54
ocsabi DDDDDDDDDDDDDDDDDDDdddd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lajcsi1975 atti2...
2014.04.06. 09:15
Azt kell mondjam hogy a mérnökök sem voltak a helyzet magaslatán mert nekik kellett volna biztosítani hogy az emberi hülyeség ne jelentsen veszélyt a létesítményre. a baleset után ezt egyből meg is oldották, ugyanis utána a hasonló típusú erőműveiket egyből felszerelték olyan biztonsági eszközökkel ami megakadályoz egy ilyen típusú újabb balesetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. marlboro
2014.04.06. 09:59
@ocsabi: Ez hatalmas kép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester lajcs...
2014.04.06. 10:33
Mond ezt úgy hogy az emberek többsége bef*sott amikor azzal fenyegették hogy elveszti a munkáját ha nem csinálják azt ami t a párt mond, és persze nem csak ennyi történt volna vele akkortájt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Ronan
2014.04.06. 11:03
Bemutatkozom én és jómagam meg én.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 lajcs...
2014.04.06. 11:14
Akkoriban nem úgy mentek a dolgok, aki ellent mert ellentmondani egy pártitkárnak a szovjetunióban az nyugodtan megáshatta a sírját vagy elbúcsúzhatott a családtól és jó sok pizsamát meg fogkefét kellett vigyen magával, esetleg hidegebb éghajlatra küldték dolgozni és ha lett volna olyan biztonsági rendszer akkor azt is kikapcsoltatta volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nemlehet lajcs...
2014.04.06. 11:35
Ez egy elég hülye hozzáállás. Ha a macskát berakod a mikróba és meghal akkor is a gyártó a hibás, mert miért lehet belerakni ugye? Az útmutató nem elég lévén nem mindenki tud vagy akar olvasni....
Nem véletlen a szovjetúnióban történt a baleset. Az oroszos munkamorálnak meg van a maga foganatja.

Az atom biztonságos és tiszta energiaforrás, a jelenleg elérhető alternatívák közül a legjobb. Egyedül az vizi erőművek jobbak, de egyrészt alaperőműnek azok sem jók, másrészt nem is mindenhol lehet őket megépíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 nemle...
2014.04.06. 12:14
Én a Csernobili robbanást nem is nevezném balesetnek mert emberi mulasztások tömkelege volt rátéve egy lapát politikai hülyeséget, de a Fukushimai baleset is elgondolkodtató mert minek kell a tenger mellé építeni átmerőművet ott ahol félóránként vannak földrengések, tudom a hűtés de nem hiszem hogy nem lehetett volna biztonságosabb helyen megoldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lewyrus atti2...
2014.04.06. 15:36
Szerintem vedd a fáradtságot és nézz egy picit jobban utána a csernobili baleset lefolyásának, elvégre "A pokolba vezető út..." tipikus esete.

"egy pártitkárocska felülbírálta a mérnökök szakértelmét"

A faluvégi vízimalomnál működik ez, de a szovjet energiszektor egyik atomerőművénél? Nehezen hihető. Meg amúgy sem történt meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim atti2...
2014.04.06. 15:44
"minek kell a tenger mellé építeni átmerőművet"

Ez az, mondd meg nekik a tutit, szerintem vetesd fel magad tervezőmérnöknek!

http://wiki.answers.com/Q/Why_are_nuclear_power_plants_near_rivers_or_oceans?#slide=1

" ... tudom a hűtés de nem hiszem hogy nem lehetett volna biztonságosabb helyen megoldani."

Szigetországban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 lewyr...
2014.04.06. 18:59
Meg amúgy sem történt meg.

Akkor nézd meg a dokumentumfilmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester lewyr...
2014.04.06. 19:29
CSERNOBIL TAGADÓ!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2014.04.07. 12:34
Ha tényleg annyira bitonságos akkor vajon mi lesz a radióaktív hulladék sorsa? Amugy pont azon a napon születtem. lewyrus menjki rus-ba és nézd meg magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2014.04.08. 15:36
... és ti ismeritek már a 12 ujjas gépelést?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!