iPon Hírek

Alkalmazás segíti a Windows 8.1 szolgáltatásainak megismerését

Dátum | 2013. 08. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows 8 bemutatkozása után sokan esetlenül kezdték el használni az új operációs rendszert, ugyanis a korábbiakhoz képest annyi kisebb-nagyobb változás, illetve módosítás történt a felhasználói kezelőfelületen, hogy az egyszerre túl soknak bizonyult a felhasználók számára - főleg úgy, hogy a kezdők kellő útmutatást sem kaptak az új operációs rendszer kezeléséhez. Ezen most lehet, hogy sokan mosolyognak, de jóval nagyobb problémáról van szó, mint azt a többség gondolná. A jelenleg is elérhető Windows 8 rengeteg kritikát kapott már: a felhasználók többsége a hiányzó Start menü miatt elégedetlenkedik, ami kiegészítő alkalmazásokkal végül is pótolható, de sokan a Metro felhasználói kezelőfelülettel sem tudnak megbékélni, hiszen ami érintőkijelzős eszközökön gördülékeny és zökkenőmentes, az egy átlagos asztali számítógépen általában nehézkesen, kényelmetlenül használható. Annak érdekében, hogy a Microsoft kiköszörülje a csorbát, a Windows 8.1 piacra dobása előtt a felhasználói visszajelzésekre odafigyelve végzik el a vállalat szoftvermérnökei a fontosnak ítélt módosításokat, így a végeredmény remélhetőleg jobb lesz, mint a Windows 8 esetében volt. Aki a Windows 8.1 bemutató kiadását ki szeretné próbálni, látogasson el ide, ahol némi leírás is segíti az első lépések megtételében. A Windows 8 telepítőjének végén néhány animáció megmutatja a felhasználói kezelőfelület újításait, de a részletekbe nem megy bele, ami többek szerint is probléma. A Microsoft meghallgatta a kritikát és már tett is egy fontos lépést annak érdekében, hogy a felhasználók igényeit kielégíthesse: a legújabb Windows 8.1 Preview frissítéssel egy új alkalmazás érkezett, ami a "Help + Tips" nevet kapta. A segítségeket és tippeket osztogató alkalmazás videó alapú bemutatókkal teszi könnyebbé az új funkciók használatát a kezdő felhasználók számára. Ezek a videók természetesen akár többször is megnézhetőek, így amikor valaki elakad félúton, ismét megtekintheti a szóban forgó szolgáltatás használatát bemutató kisfilmet. A WinBeta.org munkatársai már egy kisfilmet is készítettek a Windows 8.1 Preview legújabb frisítésének újításairól, amit az alábbiakban lehet megtekinteni. Persze azt azért le kell szögezni, hogy az alábbi kisfilm nem mutat be mindent, csak a legfontosabb dolgokat veszi sorra. A lenti videón a "Help + Tips" app 1 perc 52 másodperctől látható, igaz, nem sokáig.
Az újítás a kezdő felhasználók számára felbecsülhetetlen értéket képvisel, de valószínűleg a rutinosabbak között is lesznek szép számmal olyanok, akiket hasznot tippekkel lát el az app.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. Smooth44
2013.08.13. 08:59
A kezdő felhasználóknak? A kezdő leül és használja.
Inkább a begyepesedett agyú kockáknak, akiket a kiszáradás veszélye fenyeget a folyamatos anyázós üvöltözéstől, hogy nem találják a start gombjukat
(szegény autisták)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. deviant01
2013.08.13. 09:24
Ilyen "getting started" cucc már XP-ben is volt (talán még 95-ben is), de ez a Metro asztali gépeken való használhatatlanságán vajmi keveset segít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Leeroy
2013.08.13. 10:09
Inkább maga a végleges 8.1 jönne ehelyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. gab78
2013.08.13. 10:21
Smooth44: Nem a start gomb hiánya az OS fő problémája (amúgy a start menüt hiányolják sokan - a start képernyő nem egyenlő a start menüvel -), hanem az, hogy egész a gyogyósok szintjén van. Szét kell választani az asztali használatot és funkcionalitást és a tapit. Innen indul az egész, lehet ez táblára elég, bár a Surface buktájából ítélve ott sem fogadták el, illetve hogy mennyien fordulnak el a Windowstól, egyértelmű, hogy az OS a bűnös és nem a felhasználók. Egyébként pedig azt is tudnia kellene a Microsoftnak, hogy a felhasználói igényeket kiszolgálni/kielégíteni kell, nem pedig az általuk kitalálta agyrémet minden eszközzel megpróbálni lenyomni a felhasználók torkán.

Egyébként ha már autisták, pont az ő számukra a legmegfelelőbb a Windows 8 metro felülete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thedevelop...
2013.08.13. 10:52
gab78:

"Egyébként ha már autisták, pont az ő számukra a legmegfelelőbb a Windows 8 metro felülete."
Ezek szerint a többi mobil operációs rendszerről is hasonlóan vélekedsz.

"Szét kell választani az asztali használatot és funkcionalitást és a tapit"
Windows gomb -> tapi, Windows gomb ismét -> Desktop. Szét van választva, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. j.panzer
2013.08.13. 10:56
A Win8 menthetetlen. Az hogy ronda, és teste szabhatatlan csak egy gond a sok közül. A start gomb is olyan, hogy nagyon sok értelme volt egy jól bevált metodikát lecserélni egy Charm-bar-ra, ami simán fel-felugrik akaratlanul, ha felviszem az egeret a jobb felső sarokba, hogy bezárjak egy alkalmazást, vagy csak megfogjam a scrollt bart. Néha meg nem jön be, ha akarom sem. Briliáns.

De a fő gond az az egésszel, hogy mindent 3x-szor annyi idő alatt lehet vele elintézni, mint a Win7-ben már megszoktuk.
Szét van benne baxva minden, a vezérlőpulttól kezdve, a start menüig minden. És igazából mink kellett ez?

Asztali környezetben a modern UI egy nulla, használhatatlan vacak, mert nincs rajta fájlkezelés, az appokat nem lehet normálisan méretezni (huh de jó, mikor 24 colos monitoron full-screenben elindul egy kóbuta app), úgy is az asztali környezetet fogod használni. Akkor minek kellett széthaxolni?

Tableten még rosszabb. Ott a modern UI jó lenne, de mivel szinte nulla a funkcionalitása, tableten is át kell menned sokszor az asztalra, és 10 colon, pinch zoom nélkül fájlműveleteket végezni egy full-hd-s panelen csupa öröm.

A W8 egy halva született rémálom, ebből senki nem kér, már aki megteheti, hogy dönt. 8.1 esztétikailag lesz más, a használhatóságot semmilyen fronton nem javítja, csak végre lesz háttérkép a start képernyőn (nem kell azt az undorító, virágmintás,4 bites pasztel gci hátteret nézni), de ez már igazán csak egy pofon a xoarénak, attól még egy usless shit marad az egész.

Win9-et meg kell várni. Remélem ott jobb lesz minden, mert ez így most egy nulla.
Ha a W9 sem lesz használható, akkor az MS kezdheti a leépítéseket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Leeroy
2013.08.13. 11:06
Ez így szokott lenni mostanában, minden második Win bizonyul használhatónak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Yoshileon
2013.08.13. 11:28
Az tuti, hogy soha nem fogom megérteni ezt a sok rinyálást, gyakorlatilag az összes problémát ami a win8-al van az embereknek, egy 200kb-os ingyenes program megoldja...
De gondolom nagy problémát jelent a 3-4 gigás windows letöltése, és fél órás telepítése után egy percet szánni arra, hogy minden visszaálljon a régi rendre.

Érdekes, hogy ha a Microsoft semmit se adott volna ki, akkor mindenki jól ellenne boldogan a win7-ével, viszont így, hogy próbáltak valamit elvinni a fejlődés irányába (lényegtelen, hogy sikeresen vagy anélkül), a vérpistikéknek habzik a szája, mintha kötelező lenne használni.

Én személy szerint örülök ezeknek a változásoknak, és bár eleinte nekem se tetszett, én adtam neki egy esélyt. 2-3 hónapig használtam modern ui-val, majd visszatértem a start-menühöz. Nekem ez az úthengeres design is jobban tetszik, mint ami a windows 7-en volt, de igazából a két rendszer közötti sebességkülönbség miatt nem butítanék vissza win7-re soha.

Az meg, hogy mi értelme volt az egésznek... több embert is meggyőztem, hogy adjanak neki egy esélyt, és közülük többen is megszerették az appokat, modern ui-t. Az a pár ember aki meg nem, az egy csettintéssel visszavarázsolta a régi start menüt.

Ez az egész olyan, mintha azért rinyálnék, mert az új ios-ban nem tetszenek az ikonok, holott nincs is iphone-om.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. CyberPunk6... Yoshi...
2013.08.13. 11:40
A sok rinyáláshoz az is hozzátartozik, hogy ugyanaz az 5 ember generálja a 200 hozzászólást habzó szájjal minden MS cikknél itt. Ők egyetértenek egymással, erősítik egymást, és mindenki MS bérenc és xbot, aki nem ért velük egyet.

Még az is megesett, hogy azt mondta valamire az egyik, hogy nem tudja a w8, megmutattam, hogy tudja, de két hét múlva ugyanaz az ember tolta a többinek a nem tudja szöveget.

Nem tetszhet mindenkinek, lehet sokaknak nem tetszik, de ez a hiszti már elég unalmas. Hónapok óta olvasni ugyanazt mindenhol ugyanazoktól. Egy része szubjektív, egy része nem igaz, egy része meg jogos. De rohadtul unalmas már. Ráadásul mind win7-t használ vagy mást. Nem tudom minek foglalkozik egyáltalán a témával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mythbuster
2013.08.13. 13:15
Nem csak a Start menü a hiányosságga ennek a rakás fosnak. Az egész metros koncepció alapból egy rakat szar, a desktop már használhatatlan. Verném szét lapáttal a fejét annak a nyomorék monszumidiótának aki ezt az egész trágya fost kitalálta. Ballmert is el kéne zárni a társadalomtól, az állat feje miatt sír a fél világ és a cég megy a leejtőn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gab78
2013.08.13. 13:41
thedeveloper: A többi mobil OS sokkal kevésbé tűnik fogyatékosnak, mint a Win8.

A szétválasztást úgy értsd, hogy magát az OS-t a használati területnek megfelelően választod szét, az egyik OS az amit asztali gépen használsz, a másik OS az amit táblán esetleg hibrid gépen használsz. A kettőt viszont nem kevered. Nem lehet, nem szabad, mert ez lesz a vége, egyik felhasználási területen sem tudja azt nyújtani amit elvárnak a felhasználók. Erre az AllInOne termékeket tudnám felhozni példának, amire a marketingesek ráaggatják, hogy na ez aztán mindenre jó, de valójában ezek a termékek semmire sem jók. Na a Win8 is pont ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Intelboys
2013.08.13. 13:47
Srácok, nem azért mondom de ez a windows 8.1 helyett inkább windows 8 maradt, azaz ugyanaz a vacak metro-s felületű használhatatlan rendszer, én még a windows 7-et sokkal többe nézem mint ezt.
A 7-es windows még mindig a legbeváltabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Yoshileon
2013.08.13. 13:52
Kezdhettétek volna az ilyen hozzászólásokkal, akkor már az elején nyilvánvaló lett volna, hogy csak egy újabb trollhadjárat vette kezdetét, és akkor nem koptattam volna az ujjaimat feleslegesen. (bár itt az iponon tartózkodó kommentelők többségének alapból hiába magyarázol, egy marék szárított lepkével is értelmesebb beszélgetést lehet folytatni)
(tisztelet a kivételnek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim Yoshi...
2013.08.13. 14:07
Az nem trollhadjárat, ha a monopolhelyzetben levő operációs rendszer újabb verziójáról millióknak egyöntetű a véleménye a hiányosságainak a mibenlétéről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror
2013.08.13. 14:21
Minek ez a szájkarate, a piac már ítéletet mondott a W8 fölött. Bukás. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thedevelop...
2013.08.13. 15:50
gab78: Az nagy kár, hogy így gondolsz a szétválasztásra, mert a MS célja pont ez volt. Egy OS, többféle eszközre. Ezek a bizonyos mobil eszközök úgyis konvergálnak egymáshoz.
Esetleg ott rontották el, hogy nem lehet Windows szolgáltatásként ki-be kapcsolni a Modern UI-t, de ezt még pótolhatják később.
Terror, Te vagy a piac. Windows 8-at használsz? Nem? Akkor mit puffogsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim thede...
2013.08.13. 16:20
"... a MS célja pont ez volt. Egy OS, többféle eszközre."

Közük nincs egymáshoz. Azért tolják az arcodba x86-os gépen a Windows RT GUI-ját startképernyő néven, hogy megszokd vele az RT-t, és remélhetőleg akkor már Windows RT-s mobil eszközt is vegyél ... na ez az ami nem jött nekik össze, mert bukott a Surface.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. user12
2013.08.13. 16:43
Nem tudom mért nem volt jó az XP-ben megszokott normális kilistázás a start menüben? Szerintem ez a metrós felület(kezdőképernyő a start menühöz képest) átláthatatlan a kilistázáshoz képest. Csak gyerekeknek, vagy gyp-seknek való. Normális munkára nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Smooth44 gab78
2013.08.13. 18:12
Nem választhatod szét teljesen, és a MS jogosan indult el ebbe az irányba, ugyanis a tendenciák alapján (amiket mostanában egyre sűrűbben lehet olvasni), a notik hullanak még mindig, a PC eladások is csökkennek, de azért a komponensek fogynak, gamerPC-k fogynak, amúgy pedig a tabletek szárnyalnak, és az egybegépeknek (netTopPC-knek) is van még jövője.
Tabletek egyre inkább elindultak az x86 irányába. Oda pedig nem rakhatsz fel Win7-et!! Mert ott meg akkor azon fogsz hiztizni, hogy a 10-12"-on miért ilyen kibaszott szar ez az OS, miért nem lehet táccsolni rendesen, miért nincsenek appok, meg nagy ikonos startmenü.
Ha meg csinál két külön OS-t, akkor meg az lesz a baj, hogy nem egységes, miért nem lehet valamit ugyanúgy megoldani, ahogy a PC-n használom (és/vagy fordítva).

Dolgozzátok fel, vagy maradjatok le!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Smooth44
2013.08.13. 18:20
Okos vagy!
A 7-10" tableteken és a 3,5-6,3" telefonokon szerencsére nem takarod ki a képet a kezeddel... csak a 20-24" monitoron
Bravo!
Egyébként meg senki nem kényszerít, hogy tapicskolj a PC-n.
A W8 egyszerűen gyorsabb és használhatóbb, mint (az amúgy szintén nem szar) W7.
Igen, kicsit más a felület, de nem megszokhatatlan. Ha pedig megszoktad, könnyebben fogod tudni kergetni az x86 táblán is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2013.08.13. 20:54
64 bites win7 -ek is megkapták a IE11 -et



Lassan nálam nem is akkora a kölönbség sebességben Win7 vs Win8 ...

Ha mindkettőnél van 8GB ram , QuadCore 3GHz feletti proci és SSD - jó vasban repdes a Win7 is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim _DiEG...
2013.08.13. 21:24
Magyarul ha teleszórod a gépedet naprakész cuccokkal mindkettő egyformán jól teljesít ... thank you captain obvious!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop...
2013.08.13. 21:55
Asagrim: Smooth44 megfogalmazta a lényeget. Az pedig hülyeség, hogy a Windows 8 a Windows RT-től kapta a felhasználói felületét, hiszen egyszerre fejlesztették őket. A Windows Phone-tól kölcsönözték a GUI-t.

Sokan még most sem fogták fel, hogy mivel jelenleg a WP8, a Win8, a WinRT és még az Xbox One is sok közös API-t használ, ezért a fejlesztőknek sokkal egyszerűbb a dolga. Sok kódrészletet elég egyszer megírni és minden MS platformon futni fog. A Microsoft jelenleg az egységesítésen dolgozik. Jelenleg .NET-ben gyerekjáték elérni MS szolgáltatásokat, pl.: Skydrive, Sharepoint, Office365, stb.. És amire létezik .Net, azon bizony a megírt kód futni fog.

Hiszen eddig minden külön volt: WinCE (pl.: GPS-ek, PDA-k) külön kernel. x86-os Windows külön kernel, Windows Phone a WinCE-re épült ugyan, de a 7-es már más tészta volt.
Éppen az a lényeg, hogy közelítsék a kódbázisokat.

A GUI egy dolog, valószínűleg még változni fog rendesen, de a háttérben futó kód a lényeg. Hogy letöltesz egy alkalmazást a Store-ból Windows 8-on, majd futtatod a WP8-as telefonodon.

Ha egy fejlesztő jól érzi magát egy platformon, akkor bizony fejleszteni is fog rá. Ha sok az alkalmazás, akkor a felhasználók megszeretik a platformot. Amint ez megtörténik, egyre több alkalmazásra vágynak és így lesz halhatatlan egy OS.
Nézd meg mit csinál a ZTE a Firefox-os telefonokkal. Az ebay-en árulja őket $80-ért!
De nem kimondottan a végfelhasználókat akarja meggyőzni, sokkal inkább a leendő alkalmazásfejlesztőket, hogy néhány hónap múlva ne csak a geek-ek vegyék majd meg, hanem az átlagfelhasználók is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror thede...
2013.08.13. 22:07
Meggyőzhették volna mondjuk saját magukat is, hogy egy csomó, W7-en jól muzsikáló játék esetleg menjen W8-on is, és akkor mondjuk még érdekelne is az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Smooth44 _DiEG...
2013.08.14. 08:50
Win 8 egy 11k FM2 Asrock lap + 12k APU (A4-5300) + 8GB (de csak mert kb semmi különbség nem volt árban a 4GBhoz képest) + 120GB SSD kombóra telepítve.
Nincs merevlemez, nincs VGA, nincs semmi extra. Az egyetlen mozgó alkatrész a CPU és a táp ventije (de a táp teljesen néma, a CPU hűtőt meg minimum fordulatra vettem, semmi hang).
Az egész rendszer olyan lett, mint egy tablet - amit a W7 nem tudott volna - bekapcsolod, és mire feléled a monitor, már ott várnak a csempék. Villámgyors, totál halk, keveset fogyaszt, jól kezelhető és bármikor ki/be kapcsolgatható (ami a felhasználója számára igen nagy érv).
Nekem egy komolyabb rendszeren nem tudta ugyanezt a W7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim
2013.08.14. 12:02
Ez vagy te:

"Szerintem nem gyorsabb a Win8, na ki fog meggyőzni hogy mégis?"

Senki, ha már eldöntötted felesleges bárkinek is tépnie a száját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2013.08.14. 15:07
Terror: Az új játékok szeretni fogják a 8.1-et.

"Természetesen a Tiled Resources használata DirectX 11.2-es API-t igénye, így Windows 8.1 operációs rendszer szükséges hozzá. Ez a program oldaláról nem gond, hiszen a régebbi operációs rendszereken a Granite 2.0 azonnal visszavált a szoftveres megatextúrázásra, tehát a futtatás biztosított. Viszont Windows 8.1 mellett az alkalmazás gyorsabban dolgozhat, és jobb minőségű megjelenítést produkálhat például az anizotropikus szűrés támogatása kapcsán, így a játékosok számára az új operációs rendszerre való áttérés alapvető szempont lesz."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44
2013.08.14. 15:26
Igazad van, a Win8 szar! Futtass droidot a húzott i7 24g ramodon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror thede...
2013.08.14. 15:32
thedeveloper - ez engem hol vígasztal? Nem vagyok casual felhasználó, hogy egyszer előveszek valamit aztán kuka, nem érdekel ha később már nem megy.

Most nem csak játékokról van szó. Nem fogok két windows-t kifizetni azért, hogy minden menjen. Aztán lehet hápogni, ha nem upgrade-el a user.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!