iPon Hírek

Alkatrészhiány nehezíti az ultrabookok helyzetét

Dátum | 2013. 02. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A friss beszámoló alapján úgy tűnik, hogy az ultrabookok gyártói alkatrészhiánytól szenvednek, ugyanis az ultrabookokba szánt érintőkijelzőkből, illetve ultravékony LCD panelekből a szükségesnél kevesebb készül. Ez a helyzet nem éppen a legjobbkor jött, hiszen az ultrabook szegmensben eddig is a vártnál alacsonyabb forgalomról érkeztek hírek, most pedig, amikor az érintőkijelzős masinák kezdenének teret hódítani maguknak, alkatrészhiány nehezíti meg amúgy sem túl könnyű dolgukat. A hiányt kiváltó okok Hogy miért következett be a fenti helyzet? Nos, pontosan azért, mert az érintőpanelek és ultravékony kijelzők gyártói az ultrabookok korábbi népszerűségét - vagy inkább népszerűtlenségét - látva inkább azokra a szegmensekre helyezték át a hangsúlyt, amelyek sokkal jobban teljesítenek. A gyártókapacitás túlnyomó része éppen ezért az okostelefonok és táblák kijelzőinek gyártására megy el, és ez a helyzet manapság, az érintőkijelzős ultrabookok térhódításának kezdetén sem igazán javul - legalábbis olyan mértékben nem, hogy rövid időn belül érezhető lehessen a változás. A Windows 8-as termékekbe egyébként felsőkategóriás, minőségi érintőkijelzők dukálnak, ám ezekből a fentiek miatt egyelőre hiány van.

Az említett érintőkijelzők mellett az ultravékony noteszgépekbe szánt ultravékony LCD panelekből is kevesebb készül, mint amennyire igény lenne. Ezek a panelek márpedig elengedhetetlenül szükségesek az ultravékony noteszgépek gyártásához, hiszen csak velük érhető el az a vékonyság, amelyre az ultravékony minősítés kiérdemléséhez szükség van. Az ultravékony LCD panelek gyártása egyébként alapjában véve is nehézkes folyamat, ugyanis ehhez nagyon vékony üveglapra van szükség, amelynek vastagsága 0,4 milliméter. A 0,4 milliméter vastag, illetve ennél vékonyabb üveglapok gyártása nehézségeket jelent a cégek számára, de a vékony üveglapok szállítása is problémás, hiszen a rendkívül törékeny lapokat csak speciális felszereléssel lehet "A" pontból "B" pontba eljuttatni. Ezekből kifolyólag abszolút nem meglepő, hogy csak két LCD panel készítő cég vállalta be az extrém feladattal járó pluszköltségeket: az egyik az AUO, a másik pedig az Innolux. Az előrejelzések látszólag optimisták Az ultravékony noteszgépekből idén 44,2 millió darabot szállíthatnak le a gyártók, így ezek a termékek a teljes notebook piac szállítási mutatójának 21,4%-át tehetik majd ki - ha minden az előrejelzéseknek megfelelően alakul. Az érintőkijelzők elérhetősége az elkövetkező időszakban várhatóan javulni fog, a gyártók pedig addig is az ultravékony kijelzőket kiváltó alternatív megoldások után néznek, amelyekkel csökkenthető a noteszgépek vastagsága. Az érintőkijelzős noteszgépek piaci részesedése az idei év folyamán 13,1%-ra növekszik, azaz ezekből a termékekből 27,2 millió darabot szállítanak majd le idén. 2017-re az említett termékek már a noteszgép piac 57%-át uralják majd a maguk 106,6 milliós szállítási mutatójával.

2014 és 2015 között az ultravékony noteszgépek szegmense stabilan növekedhet, így egy szabványosított, felsőkategóriás noteszgép piac jöhet létre. Az ultravékony noteszgépek várhatóan nem járulnak majd hozzá komolyabb mértékben a PC szállítási mutatók növekedéséhez, de ahhoz igen, hogy a piacon kialakuljon egy összefüggő felsőkategóriás szegmens, ami segít a szállítási mutatók növelésében és az előállítási költségek csökkentésében. Ez végül oda vezethet, hogy a prémium noteszgépek szélesebb kör számára lesznek elérhetőek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. 5hR3kY
2013.02.15. 11:36
Szerintem ha megszűnne az egész ultrabook szegmens, az körülbelül Magyarország lakosságának kevesebb mint 1%-át érintené.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. elnokur
2013.02.15. 13:22
ha le kell cserélnem a laptopomat /i7-es, szóval nem tervezem a közeljövőben/ de biztosan áldozni fogok rá plusz néhány 10 ezret,h vékonyabb legyen 1cmrel mint a mostanim!

ill már megírtam nemrég egy ultrabookos cikk kommentjében,h itt a notebook keresőben jó lenne egy ultrabook szűkítő vagy egy csúszka amin be lehet állítani 2 értéket pl: 18-25mm

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mtrx220
2013.02.15. 14:14
ilyen árak mellett szerintem felesleges alkatrészhiányra hivatkozni. hol van az ultrák ára az intel által specifikált $1000-hez? sehol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm mtrx2...
2013.02.15. 14:27
Mivel van akinek megéri, hogy egy A4-es méretű, füzetvastagságú gépet csapjon be a táskába, vagy a bőrkötésű a gyűrűsmappába, suliba-megbeszélésre menet, igy meg is fizeti amit kérnek érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2013.02.15. 18:11
Nem bunkózni akarok, de valaki magyarázza már el nekem hogy -0,5 - -1cm vékonyodásért mi a fenéért akar brutális felárat fizetni? van karom, és elbírom a gépet. Pláne hogy táskában viszem. Egy Dell Alienware "Avenger" vagy "Voyager" valóban sok lenne egész napos mászkáláshoz de egy Dell XPS "Panerai" vagy "Panamera" már bőven elég lenne mindenre. Egy Dell "Spyder" nekem már túl kicsi lenne a netes bohóckodáson kívül bármire, cserébe viszont drága a teljesítményéhez képest... az egyetlen előnye hogy könnyű. És tényleg nem bunkózni akarok, de azok akik nem bírnak el egy kicsit nagyobb gépet egész nap az ne vegye meg a kicsit és menjen mellette konditerembe, mert komolyan körberöhögöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cannapeace
2013.02.15. 19:11
aki nem bír el 3-6kg-ot az megérdemli hogy a pénztárcáját könnyítsék meg egy pár kilóval
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2013.02.15. 19:47
Cannapeace - Gondolom te sem cipelsz egy 3 kilós gépet az egyéb felszereléssel együtt nap, mint nap.

Igenis kényelmetlen. Nem kell ehhez gyengének lenni, el tudok vinni egy zsák cementet is a régi 50 kilósból egy kilométert is, de attól még kényelmetlen.

Ha vennék egy lapost, tuti 2kg alatt lenne, a vékonyság nem hat meg, de adott esetben valakinek ez is simán lehet racionális szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. elnokur
2013.02.15. 22:35
+/-1kg, +/-1cm igen is sok, nekem számít, bár az első szempont a vga és a proci mivel én a laptopomon játszok is, de az az 1 kg és az 1 cm mínusz nekem és még sok embernek megért néhány 10k pluszt, akinek meg nem az majd vesz vastagabb gépet és kész. Vásárlás előtt mindenki mérlegeli majd,h laptopot vagy asztalit vesz! és ha mobil számítógép kell valakinek akkor mennyire fontos az az 1cm és az 1kg /pl én biciklin táskában is hordom sok más dologgal együtt/
kereslet-kínálat majd eldönti a dolgot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tk36
2013.02.16. 10:29
@elnokur, szerinted +/-1kg =+/-1cm?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... tk36
2013.02.16. 10:55
sehol nem írt ilyet.
Azt írta, hogy a vékonyságnak és a könnyűségnek (ez a kettő az ultrabook extrája) is van értelme a számára.
Neki fontos, hogy a gép 1 kiloval könnyebb és 1 centivel vékonyabb legyen.
Nem azt mondta, hogy ha 1 centivel vékonyabb, akkor 1 kiloval könnyebb, sehol nem állított ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2013.02.17. 01:36
"Nem bunkózni akarok, de valaki magyarázza már el nekem hogy -0,5 - -1cm vékonyodásért mi a fenéért akar brutális felárat fizetni?"

Igen jó kérdés.

"+/-1kg, +/-1cm igen is sok, nekem számít, bár az első szempont a vga és a proci mivel én a laptopomon játszok is, de az az 1 kg és az 1 cm mínusz nekem és még sok embernek megért néhány 10k pluszt, akinek meg nem az majd vesz vastagabb gépet és kész."

Árulkodó válasz: azt hiszi, valaki azért vesz vastagabbat, mert nem telik a vékonyabbra.

Sok más árulkodó jelből látni, hogy a vékonyság az státus szimbólum annak, aki ilyenre rászorul.


Már sokszor említettem, hogy adott technológia, pénz és súlyhatár esetén úgy maximalizálható egy szerkezet robosztussága, ha vastagabbra csináljuk.

Másként: adott technológia, anyagi keret és robosztussági cél esetén a súly úgy minimalizálható, ha vastagabbra csináljuk.

Azaz a vékony gépek úgymond feleslegesen gyengébbek a feltétlen szükségesnél.

Vékonyság mániákusoknak ajánlom gondolják át, hogy Ferihegyen melyik repülőre szállnának fel: amelyiknek a szárnya töve ultrabook vékony, vagy amelyiknek a bevált repülőkre jellemzően kifejezetten kövér.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.02.17. 06:40
prohlep:
"Vékonyság mániákusoknak ajánlom gondolják át, hogy Ferihegyen melyik repülőre szállnának fel: amelyiknek a szárnya töve ultrabook vékony, vagy amelyiknek a bevált repülőkre jellemzően kifejezetten kövér."

Ennyi erővel a T72-es harckocsit is hasonlíthatnád egy *uzuki Ignis-hez.

Ultrahordozható gépek eddig is voltak (aka. subnotebook), csak az Intel meghúzott egy vonalat és azokat a gépeket, amik ezt elérik, elnevezte ultrabook-oknak.

Többször írtam már: Miért van, hogy telefonok esetén szükség van a vékonyításra és a könnyítésre, de egy notebook nyugodtan legyen több kg-os, illetve 2-3cm vastag, mondván, hogy az autó/busz, stb.. úgyis elbírja?
Vajon miért nem akar már senki sem "bunkofonokat", esetleg szovjet táskatelefonokat? Na ezen kellene kicsit elgondolkodni.

Amúgy meg a Motorola kezdte ezt az egészet (Razr) a pengemobillal.

Ha az ember nem szeretne notebook formátumú desktop gépet cipelni magával egész nap, akkor legalább van alternatíva.

Az idei CES is igazolta a feltevésemet, miszerint az ultrahordozható gépek tablet-re alakíthatóak (lesznek a jövőben).
Egyébként itt kapnak szerepet a Windows 8 modern UI, illetve az Ubuntu Unity, stb.. típusú felületek.
Ugyanis valamilyen oknál fogva az emberek már nem vágynak arra, hogy a WinCE mintájára egy stylus-al vadásszák a pixel-eket. Pedig nem lenne más választásunk, ha csak és kizárólag a desktop gui-t hagyták volna meg a fejlesztők és nem vezettek volna be egyszerűsített felületeket is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!