iPon Hírek

Alkoholérzékelő rendszert fejleszt a Toyota

Dátum | 2007. 01. 05.
Szerző | aruboczki
Csoport | EGYÉB

A Toyota jelenleg olyan autóba építhető rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely képes felismerni, ha a vezető nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, és ez esetben az autót automatikusan leállítja. Értesüléseink szerint a világ második legnagyobb autógyártója 2009. év végére tervezi beszerelni az új rendszert egyes modellekbe.


Először az érzékelőt a cég opcionális extraként dobja majd piacra. Azonban a Toyota bízik abban, hogy mihelyst az autógyártás költségei csökkennek, lehetővé fog válni, hogy minden modellbe alapfelszereltségként beépítsék.

Az új technológiával felszerelt autók nem fognak beindulni, ha a kormányba épített izzadtság elemző szenzorok túl magas alkoholszintet érzékelnek a sofőr vérében. A rendszer azt is képes lesz érzékelni, ha a vezető nem a megszokott módon vezet. A beépített kamera pedig képes lesz felismerni, hogy a sofőr pupillái kitágultak-e vagy sem – amely az ittasság egyik csalhatatlan jele. Ha a rendszer akármelyik módon jelezi az ittasságot, az autó azonnal lelassul, majd megáll.


A Toyota mellett más autógyártók is kísérleteznek hasonló rendszerek fejlesztésével, amely képes megállapítani, hogy a sofőr fogyasztott-e alkoholt vagy sem. Az Amerikai Egyesült Államokban például gyújtásblokkoló rendszerekkel védik ki az ittas vezetést.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.01.05. 16:07
A Toyota olyan új rendszer kifejlesztésén dolgozik, amelynek célja, hogy távol tartsa az ittas sofőröket a ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!