iPon Hírek

Alkoholszonda mobiltelefonon taxisoknak

Dátum | 2007. 02. 15.
Szerző | aruboczki
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Japán vezető mobiltelefon szolgáltatója, az NTT DoCoMo által kifejlesztett vadonatúj technológia egy beépített szonda segítségével állapítja meg a sofőr vérének alkoholszintjét.

Ezután az adatokat egyenesen a központba küldi, lehetetlenné téve bármiféle csalást. A rendszer úgy működik, hogy minden taxisofőr a műszak megkezdése előtt videóhívást kezdeményez a taxi központtal, majd egy beépített szoftver képes felismerni és megállapítani a sofőr személyazonosságát. A szondázásra csak ezután kerülhet sor. A rendszer bevezetése és alkalmazása sofőrönként kb. 2000 dollárba kerül.


A rendszert 2006 szeptemberében dobták piacra, egyelőre csak Japánban, de azóta 50 taxi- és busztársaság vásárolta meg.

Az NTT DoCoMo marketing igazgatója, Ryo Kiyofuji elmondta, hogy az új technológia iránt azért ilyen nagy a kereslet, mert a fuvarozó cégek ezzel is azt bizonyítják, elkötelezett ellenzői az ittas vezetésnek, továbbá az alkoholos befolyás alatt bekövetkező halálos baleseteket is megelőzhetik. Ennek fontossága azután került leginkább előtérbe a távol-keleti országban, miután a tavalyi évben számos olyan balesetet okozott ittas vezető, amelynek gyermek áldozata is volt.

A marketingosztály feje azt is hozzátette, hogy ha valamely sofőrt a műszak megkezdése előtt ittasságon érik, akkor nem rúgják ki, de aznap nem vezethet. 1.1 mg/liter az a japán törvények által megállapított alkohol szint, ami felett tilos vezetniük.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.02.15. 17:38
A japán taxisoknak minden műszak előtt kötelezővé teszik az alkoholszonda vizsgálatot, mégpedig saját mobiltelefonjukon keresztül. A japán fuvarozási vállalat ezzel szeretné megelőzni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!