iPon Hírek

Állami pénz nélkül nem lesz új mobilszolgáltató

Dátum | 2011. 03. 22.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az államnak a szabad frekvencia-csomag átadása mellett befektetőként is szerepet kellene vállalnia abban, hogy a magyar piacon a jelenlegi három mellett megjelenjen egy negyedik, akár virtuális mobilszolgáltató - állapítja a Capitol Consulting Group (CCG) tanulmánya. Az elemzés szerint a negyedik szolgáltatónak mintegy 160 milliárd forintjába kerülne egy új hálózat kiépítése, a licencért pedig mintegy 20 milliárd forintot kellene fizetnie. Arra azonban kevés az esély, hogy önállóan jelenjen meg a különadóval terhelt, stagnáló mobilpiacon egy új szolgáltató - állítja a tanulmány. Az állami vállalatok már meglévő gerinchálózatának és az új technológiák felhasználásával már lenne esély egy magánszereplő bevonásával együtt egy költséghatékony befektetésre. A tanulmány szerint ezt a hálózatot akár egy új, virtuális szolgáltatónak is bérbe lehetne adni, amiből az államnak is jelentős bevétele lenne. A tanulmány arra nem tér ki, hogy az államnak mekkora összegű befektetést kellene végrehajtania az új hálózat felépítéséhez. Turi Ferenc, a magyar tulajdonú, stratégiai tanácsadással foglalkozó CCG ügyvezető partnere elmondta: az állami szerepvállalással létrejövő negyedik hálózat elősegítené azt is, hogy teljes legyen az országban a széles sávú mobilinternet-lefedettség. A dokumentum szerint nincs összefüggés a verseny, a mobilszolgáltatók minél nagyobb száma, a piac nagysága, illetve az árszínvonal között. A mobilpiacon ugyanis nehezen valósul meg a verseny, így több szolgáltató sem hoz alacsonyabb árakat, mivel stratégiai iparágról van szó, ahol nagyon nagy a lekötött tőke, a szolgáltatások fejlesztésére is nagyon sokat kell fordítani. A résztvevő vállalatok ezért abban érdekeltek, hogy egy bizonyos minimális nyereséggel dolgozzanak. Turi úgy véli, egy virtuális szolgáltató megjelenése a magyar piacon új lehetőségeket nyitna meg. E cégek ugyanis jobban igazodnak a piaci igényekhez azzal például, hogy testre szabott szolgáltatást nyújtanak üzleti, valamint speciális csoportokhoz tarozó ügyfeleknek, illetve hirdetések fogadásáért cserébe ingyen telefonálhatnak és sms-ezhetnek a felhasználók.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. szabtam
2011.03.22. 11:52
totál felesleges még egy cég. ami verseny kialakulhatott, az már úgyis megvan. (azaz, amit megengedtek - hiszem, hogy a háttérben működhetnek kartelles háttéralkuk).
egy új szolgáltató csak előfizetőket szipkázna el, rontva a meglévők helyzetét, ami végül idővel ránk, fogyasztókra csapna vissza.
a szabadverseny túlzott erőltetése pont olyan folyamatokhoz is vezethet, ami a válságot kialakította.
nem vagyok közgazdász. ez szerintem csak józan ész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cukrosbacs...
2011.03.22. 12:51
A válságnak szerintem nem a túlzott szabad verseny az oka hanem a bankok és államok rossz pénzügyi vezetés (itt is a kölcsönkérő(hitel) országokról beszélek mivel aki tud kölcsön adni annak jobb a gazdasága mint annak aki kéri). Magyarán ugyan azt csinálja az állam az állammal mint a bank az emberel (hitelfelvétel). De ez már nem a témához tartozik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2011.03.22. 13:44
cukros: akkor most egész Magyarországot kilakoltatják és mehetünk a híd alá?
Amúgy szerintem is kár erőltetni a 4. szolgáltatót, olcsóbb amúgy sem lesz a szolgáltatás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szabtam
2011.03.22. 15:55
a távközlési szektortól beszedett adóból az új, konkurens céget megszponzorálni hálózat felépítési szponzoráció címén, elég vicces lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!