iPon Hírek

Állítható TDP-vel érkeznek a Bulldozer alapú Opteronok

Dátum | 2011. 06. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Llano APU egységek asztali változatai éppen ma mutatkoztak be és már a Bulldozer alapú megoldásokra sem kell sokat várni, amelyekre joggal kíváncsiak a piac szereplői és maguk a felhasználók is. Most egyelőre nem az átlagfelhasználóknak, hanem az üzleti szegmens képviselőinek szánt Bulldozer alapú megoldásokról, a Bulldozer architektúra köré épülő Opteron szerverprocesszorokról lesz szó, amelyeknél a legfrissebb hírek szerint 1W-os lépésközzel lehet majd állítani a TDP értékét.

Az információkat az AMD egyik illetékese, John Fruehe osztotta meg a nagyérdeművel az AMD hivatalos blogján keresztül. Napjainkban az AMD Power Cap Manager alkalmazás segítségével lehetőség van a szerverprocesszoroknál a CPU P-state állapotának limitálására, így csökkenthető a rendszer energiafogyasztása. A P-State lezárásával elérhető, hogy a processzor sose lépjen ebbe az állapotba, még maximális terhelés alkalmával sem, így a fogyasztás összességében csökkenthető, persze a teljesítmény kárára, de hát valamit valamiért.

Az új, 16 maggal rendelkező Interlagos és 8 maggal ellátott Valencia szerverprocesszorok esetében a fentebb említett technológia kissé átalakul és hatékonyabbá válik. A TDP Power Cap for AMD Opteron technológia segítségével a processzor TDP keretét 1W-os lépésközzel lehet majd csökkenteni - a névleges TDP érték nem lesz növelhető -, így a szerverek esetében jelentős energia megtakarítást lehet majd elérni. Az adott munkafolyamat alapján a szerverek üzemeltetői a TDP limit beállításával kontrollálhatják a fogyasztást.

Ez a megoldás azért jó, mert így a vásárlóknak nem kell különböző TDP-jű processzorokkal ellátott szerverekben gondolkodniuk a különböző feladatok elvégzésekor. A vásárlók nyugodtan megvehetik a nagyobb teljesítményt kínáló szerverprocesszorokat is, majd ha szükséges, a központi egységek TDP-jének csökkentésével testre szabhatják a rendszert, így energiát takaríthatnak meg, de szükség esetén a TDP keret növelésével egyszerűen kiszolgálhatják a megnövekedett terhelést is.


A TDP keret mellett a processzormagok órajele is állítható lesz, így az adott TDP kereten belül könnyedén ki lehet majd aknázni a maximálisan rendelkezésre álló számítási teljesítményt is. A következő generációs Turbo Core támogatásnak köszönhetően csökkentett TDP esetén is elérhető lesz majd a processzor maximális órajele, méghozzá úgy, hogy a beállított TDP limitet nem lépi át a rendszer. Az új Turbo Core technológiánál - ami a Bulldozer processzorok érkezésével válik elérhetővé - lehetőség lesz majd a processzormagok órajelének 500 MHz-es megemelésére - ha az FPU egység éppen nincs leterhelve -, de esetenként, terheléstől fűggően akár 1 GHz-es órajel emelést is biztosíthat a Turbo Core technológia, ám ekkor már csak a processzormagok fele lehet aktív, hogy a központi egység beleférjen a névleges TDP keretbe.

Az új processzorok megjelenésekor részletesebben is kitárgyaljuk majd az új technológiákat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. atti2010
2011.06.30. 15:23
Ezért varom én a Bulldozert mert fogyasztásban verhetetlen lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2011.06.30. 15:27
Érdekes elképzelés, de a szerverpiacon nem érzem létjogosultságát (legalább is ha az órajeleket és a feszültséget a terhelés függvényében tudja változtatni a gép), sokkal inkább lenne értelme a mobil fronton ahol sokat számít a fogyasztás akár a teljesítmény kárára is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2011.06.30. 15:39
Pont a serverpiacon van ennek a legnagyobb létjogosultsága, mert így úgy állíthatják a fogyasztás/teljesítmény mutatót, ahogy az általuk használt dolgok esetében a legoptimálisabb. Eddig ez kizárólag a hardware-re volt bízva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2011.06.30. 15:54
Balucsek Az a baj hogy kicsiben gondolkodol, gondolj nagyobbra KW-at fogyasztó szerverekre, ezeket eddig úgy intézték hogy milliókért kiszámolták külsős cégek hogy egy mire van szüksége az adott vállalatnak aztán rendszerint ez vagy túl lett lépve vagy közelében sem járt az igazságnak, most nem kell előre terveztetni külsős cégekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2011.06.30. 18:36
Nehéz dolga lesz az amd-nek ide betörni, ezen a piacon (legalábbis ami x86 alapú) az intel egyeduralkodó, pl. létezik 10mag/20szál 30MB Cache memóriával xeon proci 105Watt max TDP-vel.
Mondjuk az ára horribilis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2011.06.30. 19:30
Nehéz , de semmi sem lehetetlen , főleg ha egyre jobban számít a minél kevesebb energiafogyasztás . És ha meglesz szabva a maximális fogyasztás, máris lehet gondolkodni ... mert meg kell felelni majd a nemzetközi energetikai szabályzatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!