iPon Hírek

Allwinner A80 - nyolcmagos big.LITTLE chip az alvégen

Dátum | 2013. 10. 01.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A kínai lapkagyártók között is legalább olyan kiélezett a harc, mint a nevesebb vállalatok megoldásai között, és a "kicsik" egyre közelebb kerülnek a "nagyokhoz". A MediaTek mellett már az Allwinner is olyan megoldáson dolgozik, ami nem elhanyagolható konkurencia lehet minden jelenleg bevethető SoC-nek. Az Allwinner egyelőre nem bizonyult túlságosan közlékenynek, de azért néhány részletet már biztosan tudunk: például azt, hogy az A20 és az A31 chipek után az új nagyvad A80 néven érkezik majd. A mérnökök itt már a komplett felépítést az ARM-tól vették kölcsön, amiből egyenesen következik, hogy a big.LITTLE architektúrával van dolgunk. Az energiahatékonyságra kigyúrt megoldás jelen esetben négy-négy processzormagot foglal magába. A Cortex-A15 és Cortex-A7 feldolgozók egyenlő számmal lesznek tehát jelen, de amellett, hogy eleve eltérő kvalitásúak ezek, még az órajeleik is eltérőnek ígérkeznek. Arról már nem esett szó, hogyan alakulnak a működési frekvenciáik, és minden más részletet is homály fed egyelőre. Ebből kifolyólag azt sem tudhattuk meg, hogy a grafikus feladatok felelőse mi lesz, de nem lennénk meglepve, ha ezt is az ARM-tól kölcsönöznék valamilyen Mali-T600 képében. Ezekre remélhetőleg minél hamarabb fény derül, de elképzelhető, hogy a megjelenésig nem hallunk már többet az A80-ról, az Allwinner ugyanis eléggé hallgatag ilyen téren.

Arról sem szólt egyébként egyelőre a fáma, hogy a big.LITTLE melyik kiterjesztésével lesz dolgunk a friss termékek esetében. Az ARM ugyanis két módon tette alkalmazhatóvá a csoportosított magok közötti átjárást. A sima big.LITTLE esetében nem lehet egyszerre aktív mind a nyolc mag, míg a big.LITTLE MP esetében már igen.

Természetesen azért a többiek sem ülnek ölbe tett kézzel, arra várva, hogy az Allwinner lecsapja a kezükről a partnereket. A Samsung például már beszámolt arról, hogy dolgoznak az Exynos 5 Octa következő generációján, amely már 64 bites lesz, ezzel együtt pedig vélhetően az ARMv8 architektúrát fogja alkalmazni. Valamint azért azt se feledjük el, hogy a Snapdragon 800-nak és az Intel Bay Trail-T-nek van egy leheletnyi előnye az ARM Cortex-A15 magokra épített megoldásokkal szemben még, így őket kevésbé szorítja az idő. A Samsung mellett egyébként nem csak az Allwinner, aki már hivatalosan is elismerte, hogy a big.LITTLE alkalmazásán dolgozik jelenleg is. A HiSilicon tervei között a K3V3 esetében szerepel a heterogén ARM felépítés alkalmazása, a Renesas a MP6530 SoC-nál kölcsönzi majd ezt, a MediaTek meg pedig MT8135 néven két-két maggal indíthatja ezt útnak. Élesben azonban továbbra is csak a Samsungnál tehető ez próbára. Az Allwinner berkeiben, ha minden a menetrend szerint alakul, akkor talán még az idei év végén elérhetővé fog válni az A80 chip.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. madcaptain
2013.10.02. 07:00
Ezt nem ertem, hogy hogy ARM-on ennyire jol parhuzamosithato minden, mig PC-n alig akar jonni program ami 4 magot kihasznal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2013.10.02. 08:31
madcaptain: Ez nem csak az architektúrán múlik. A lényeg az, hogy a szoftverfejlesztők és az operációs rendszer élnek-e ezzel a lehetőséggel. A legtöbb ARM-ra írt szoftver ugyanúgy csak 1 magot tud használni. A threadek kezelése sok pluszmunkát igényel a forráskódban, a programozók érdeke pedig az, hogy a lehető leggyorsabban adják ki a működő terméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. madcaptain
2013.10.02. 10:05
Akkor meg lassabb is mint egy magas orajelu 2 magos rockchip a legtobb programban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2013.10.02. 17:31
Persze. Sok magot jól párhuzamosított feladatokhoz lehet csak használni, mint szerverrendszerek vagy videószerkesztés.. másnál nem is nagyon van értelme. Játékoknak GPU magokból kell sok, a multitasking meg megint nem attól függ, ráadásul nincs is valós belőle egyik ma forgalomban lévő mobilos op.rendszerben se.
Ez csak e-pénisz méricskélés a gyártók részéről. Főleg mivel big.LITTLE elven és nem párhuzamosan működik a nyolc mag. De még ha MP, akkor is értelmetlen, a tesztrendszereken kívül semmit sem optimalizálnak a gyártók. Parasztvakítás az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!