iPon Hírek

Allwinner lapkakészletek kettő és négy maggal

Dátum | 2012. 12. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Allwinner az olcsó chipjeivel szerezte meg idén a kínai gyártók toplistájának első helyét és ehhez a kulcs az A10-es lapka volt. A vállalat most, nagyjából egy évvel az A10-et követően ismét komoly termékekkel állt a nagyközönség elé. Az Allwinner A20 két magot rejt majd, míg az A31-ben már négyen trónolnak.

Az újdonságok mindegyike az ARM-tól licencelt Cortex-A7-es architektúrát fogja használni. Az eddigi Cortex-A8-ra alapozó megoldásokhoz képest az új chipek akár ötször jobb energiahatékonysággal rendelkezhetnek, miközben a teljesítményük is jelentősen megnő. A magok órajelét illetően eddig nem kaptunk semmi kézzelfoghatót, de valószínűleg az 1-1,2 GHz-es frekvenciatartományt célozzák majd be az Allwinner mérnökei.

Az A20 feladata egyértelműen az A10 leváltása, ugyanis úgy alakították ki, hogy pontosan illeszkedjen az elődjének a helyére az alaplapokon, így a fejlesztés alig jár plusz munkával. Leginkább a szoftveres oldalán kell dolgozni egy-egy terméknek a jobb kihasználtság érdekében.

 
Az A31 és az A20 között a legnagyobb különbség a grafikus teljesítményben lesz (a magok számát leszámítva), ugyanis míg a kisebbik kétmagos mellett a már megszokott Mali-400 lesz párban (MP2), addig az A31 a kiemelkedően izmos PowerVR SGX544-ből állít hadrendbe szintén kettőt. Ez utóbbi az Open GL ES 2.0 és az Open CL1.x mellett a DX 9_3 API-t is támogatja (tehát akár Windows RT-s gép is építhető lenne vele, de erre kevés az esély).

Az Allwinner A31 további érdekessége a 4K UHD teljes támogatása, ami azt jelenti, hogy nem csak lejátszani tudja az ilyen felbontású anyagokat, hanem átvinni is az 1.4-es HDMI csatlakozón keresztül. Persze ilyen televíziók jelenleg alig léteznek, így most még nincs ennek nagy jelentősége, de pár évre előre tervezve jó haszna lehet. A kamerák terén 12 megapixelig mehetnek el a táblák és telefonok készítői, és lehetőség lesz RAW formátumban való mentésre is, ami szintén nagy szó.

Az Allwinner az idei év során 22 millió chipet szállított le több száz féle készüléket ellátva így, ami bizony Kínában szép eredmény, sőt, ez már más gyártónál sem számítana rossznak. 2013-ban ez a szám vélhetően még tovább fog nőni, kiváltképp akkor, ha tényleg az elvárható teljesítményt kapjuk az új termékekkel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!