iPon Hírek

Amazon: frissült a Kindle Fire kínálat

Dátum | 2014. 09. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Amazon idén is felfrissítette a kínálatát, de ezúttal csak egyetlen Kindle táblagép esetében követték a tervezők a korábban jól bevált receptet. A Fire HDX 8.9 ezúttal is egy olyan csúcsgép, ami egyszerűen nem kérdez, mindenkor villámgyors és bármilyen tekintetben megállja a helyét, viszont van két új delikvens, melyek a korábbitól eltérő stratégiát követnek. Amazon Kindle Fire HD 6 és a Kindle Fire HD 7
Balra a Fire HD 6, jobbra pedig a HD 7.
Az igazi újdonságot a Kindle Fire HD 6 és a HD 7 fogja jelenteni. Egy-egy friss eszköz bemutatását általában a tulajdonságok szemrevételezésével illik indítani, ám jelen esetben az Amazon stratégiai váltását érdemesebb előbb szemügyre venni. A vállalat minden bizonnyal szeretne újra a toplistás táblagyártókhoz csatlakozni, és úgy látták jónak, ha változtatnak a korábbi recepten. Ennek köszönhetően az új táblák nagyon olcsók lettek, cserébe viszont fel kellett áldozni a korábban kiemelkedően jó specifikációkat. A tartalomszolgáltató eddig általában felsőkategóriás hardvert társított olyan árral, melyen végeredményben csak minimális haszon volt, viszont a jelek szerint már úgy érezték, hogy ez sem elég. Mostanáig az Amazon 7 colos tabletjei 200-230 dollár körüli áron kerültek a boltok polcaira, ám míg korábban ez az ár nagyon kedvezőnek számított, napjainkban már teljesen szokványos. Éppen ezért az új Fire HD 7 140 dollártól fog indulni, a Fire HD 6 meg értelemszerűen még ennél is olcsóbb lesz, ezért már csak 100 dollárt kérnek el. Sajnos ilyen árak mellett – akármilyen alacsony is a haszonkulcs –, már nem lehet csúcshardvert nyújtani, éppen ezért a vállalat most először masszív középkategóriás újdonságokkal rukkolt elő.
A 6 és a 7 hüvelykes Fire HD modellek szinte teljesen azonos képességek birtokában lesznek, a legjelentősebb különbség a képátlóbeli eltérés. A tabletek előlapját egy IPS technológiával operáló panel díszíti, mely 1280 x 800-as felbontással fog párosulni, ezáltal a Fire HD 6 pixelsűrűsége 252 PPI-s, a HD 7-é pedig 216 PPI-s lett. A kamerarendszereik két főt számlálnak, azonban a tervezők teljesen a minimumra szorítkoztak. Az előlapon egy VGA egység van jelen, a hátlapra pedig egy 2 megapixeles megoldás került. A főkamera vélhetően megbirkózik majd a HD videózással, azonban csak jó fényviszonyok mellett lesz használható, ugyanis LED-es villanó sem fért bele a keretbe. Még a hátlapnál maradva egy kicsit, itt tűnhet fel az egyetlen olyan eltérés a két masina között, ami nem a képátlóból fakad. A Kindle Fire HD 6 hátulján csak egy mono hangszóró felel a hanghatásokért, míg a Fire HD 7 esetében már dupla sztereó egység képviselteti magát. Mindkettőnél hozzájárulhat a jobb hangminőséghez a Dolby Digital Plus, de valószínűleg a virtuális térhangzás is csak a nagyobb terméknél szállít értékelhetőbb eredményt.
Kindle Fire HD 6
A készülékekben egy egyelőre ismeretlen lapka dolgozik, ráadásul nem mindennapi felépítéssel. A szóban forgó chipben két 1,2 GHz-es és két 1,5 GHz-es processzormag teljesít szolgálatot, és többet egyelőre erről nem is árultak el hivatalosan. Feltehetően big.LITTLE architektúrába rendezett egységekről beszélhetünk, melyek képesek lesznek együtt is munkába állni, a kvartettet valószínűleg Cortex-A7 és Cortex-A15 magok alkotják (ilyen konfiguráció például a MediaTek MT8135 vagy az Exynos 5 Dual is). Ez a lapka egy erős középkategóriás megoldás lehet, így vélhetően a teljesítményre a mindennapos használat során nem lehet komolyabb panasz. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött (mindkét gépben), a tárhely esetében pedig adott lesz a választási lehetőség, 8 és 16 GB-os kiszerelések készülnek mindkettőből – bővíthetőségről nem szólt a fáma. A kapcsolati képességeik tárházában nem érdemes extrákat keresni, van 802.11 a/b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi, valamint Bluetooth 4.0 LE modul A2DP-vel, és ennyi. A kereten található Micro-USB 2.0 csatlakozó SlimPort támogatással is szolgál, így sokoldalúan lehet majd kihasználni.
Kiegészítőkkel is készül az Amazon.
Operációs rendszer tekintetében a Fire OS 4 teszi rajtuk tiszteletét. Ez a kiadás valószínűleg már az Android 4.4-en alapul, így a frissességre különösebb panasz nem lehet. Itt az Amazon olyan újdonságokat emelt ki, mint a profilozhatóság, melynek köszönhetően minden családtagnak lehet saját felhasználói fiókja, illetve nagy hangsúlyt kapott a Cloud tároló, ahol immáron jobb dokumentumkezelés, és ismerősök között rugalmasabb megosztási lehetőségek várják az felhasználó(ka)t. Sajnos mindkettő táblagép elég vaskos a megjelenítő méretéhez képest, ráadásul még nehezek is lettek. A Fire HD 6 169 x 103 x 10,7 milliméteres térfogattal „büszkélkedhet”, a tömege pedig 290 gramm. Ezzel szemben a Fire HD 7 már 191 x 128 x 10,6 milliméteres vonalakkal határolható körül, a mérleg nyelve pedig 337 grammot mutat alatta. A színválaszték viszont kellemes (fekete, fehér, kobaltkék, rózsaszín és citromsárga), így mindenki megtalálhatja majd a magának leginkább megfelelő kivitelt. Az üzemidejük egyetlen feltöltést követően, folyamatos használattal kb. 8 óra lesz.
Az Amazon Kindle Fire HD 6 és a Kindle Fire HD 7 máris előrendelhető, a szállítást pedig október másodikán fogják megkezdeni. A nagyobb tárkapacitásnak 35 dollár a felára, tehát a 6 colos 135 dollárt kóstál 16 GB hellyel, míg a hetes már 175 dollárba fog kerülni ilyen formán. Ezek az összegek szponzori tartalmak nélkül értendőek, vagyis nem kell mindenfelé felbukkanó reklámokkal számolni. Amazon Kindle Fire HDX 8.9
A Kindle széria csúcsát továbbra is a Fire HDX 8.9 fogja jelenteni, és mivel ez a konfiguráció rettentően ütőképesre sikeredett tavaly, így idén is csak egy hajszálnyi változtatást kellett eszközölnie a specifikációban az Amazonnak, illetve frissítették a szoftveres oldalt. A vállalat nyugdíjazta a korábban használt Qualcomm chipet, és az aktuális csúcsragadozót vette használatba. A Snapdragon 800-as lapka helyét egy Snapdragon 805 vonalat erősítő SoC vette át. Az újdonságot ezáltal már négy darab 2,5 GHz-es órajelen munkálkodó Krait 450 processzormag lendíti majd mozgásba, míg a grafikus feladatok felelőse egy Adreno 420 lesz, ami csaknem 50 százalékos gyorsulást szállít a korábbi IGP-hez mérten. Eddig sem voltak különösebb problémák a legnagyobb Fire HDX teljesítményével, most azonban egy teljesen új szintre lépett a tablet. Ezt leszámítva szinte minden maradt a régiben, a rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, a tárhelynél pedig 16, 32 és 64 GB-os modellek közül lehet majd választani. A kapcsolati képességei között opcionálisan van 4G LTE modem is, alapból pedig 802.11ac Wi-Fi-vel és Bluetooth 4.0 LE támogatással szolgál a gép.
A 8,9 hüvelykes megjelenítő IPS technológiával és 2560 x 1600 képpontos felbontással operál, így kiemelkedő színhűség, 400 nites fényerő és 339 PPI-s pixelsűrűség fogadja a vásárlókat. A két kamera sem hagy maga után különösebb kivetnivalót. Az előlapon egy HD videóhívások bonyolítását lehetővé tevő 1,2 megapixeles megoldás van jelen, míg a hátlapra egy 8 MPixeles fényképek és 1080p-s mozgóképfelvételek rögzítésére alkalmas egység került. A főkamera egy F/2.2-s apertúrájú lencserendszer mögé lett bebújtatva, mellette meg egy LED-es villanó is felbukkan, így rosszabb fényviszonyoknál is jó szereplést mutathat be. Az operációs rendszer tekintetében már a Fire OS 4 képviselteti rajta magát. A Fire HDX 8.9 az első tábla, ami bevetésre küldi a Dolby Atmos technológiát, ami elvileg a beépített sztereó hangszórókkal igen kellemes, 360 fokos térhangzást hoz majd létre. A szerkezetet a tervezőknek 231 x 158 x 7,8 milliméteres keretek közé sikerült beszorítani, a súlya pedig Wi-Fi-vel 375, a 4G LTE modemmel pedig már 389 gramm. A gyári adat szerint az üzemideje eléri a 12 órát vegyes használat mellett.
A kiegészítőkről is gondoskodtak a tervezők. Érkezik hozzá egy hajtogatós tok, ami állványként is megállja majd a helyét és többféle pozícióban is biztos támaszt nyújt majd amellett, hogy használaton kívül védi a készüléket. Ez 55 dollárba fog kerülni. Továbbá érkezik egy Bluetooth kapcsolattal dolgozó billentyűzet is, ami pedig 60 dollárt kóstál majd.
Az Amazon Kindle Fire HDX 8.9 reklámokkal 380, azok nélkül pedig 395 dollárról indul. A tárhely növekedése lépcsőfokonként 50 dolláros plusz terhet jelent, a 4G LTE támogatásért pedig egy százassal kell minden esetben többet fizetni. A legdrágább összeállítás így 595 dollár reklámok nélkül. Az előrendeléseket már most felveszi az Amazon, de a szállításra várni kell október 21-ig. Amazon Kindle Fire HD Kids Edition
Végül meg kell még említeni az Amazon gyerekeknek szánt megoldását is, ami valójában nem egy különálló táblagép. A Kid Edition jelzővel illetett megoldás csak egy extra védelmet nyújtó tokba burkolt tablet, ami lehet a Fire HD 7 vagy a Fire HD 6 is. A tok ára 50 dollár, ennek megfelelően a 6 colos méretű gépért így 150 dollárt kell majd leszurkolni, míg a 7 hüvelykes 190 dollárba kerül majd. Ezek egyszerre lesznek elérhetőek az említett konfigurációkkal, tehát már meg lehet rendelni őket, de a szállítást csak október 2-án kezdi az Amazon. Összességében az Amazon újdonságai tetszetősre sikeredtek. A csúcson rajthoz álló Fire HDX 8.9 hozta a kötelező megújulást, így még egy évig tartani fogja a lépést a konkurenseivel. Azonban a két kisebb gépnél új eszközökhöz nyúlt a tartalomszolgáltató, és egyelőre nehéz azt megjósolni, hogy milyen fogadtatásban részesülnek majd ezek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!