iPon Hírek

Amazonon lesz megvásárolható az XO

Dátum | 2008. 09. 09.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

A One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány olcsó XO laptopjait az Amazon.com internetes áruházon keresztül lehet majd megvásárolni a Give One Get One program részeként.

Az OLPC-alapítvány elsődleges célja, hogy a fejletlen országokban élő gyerekek számára eljuttassa a saját fejlesztésű olcsó XO laptopját. Tavaly azonban a vállalat kiterjesztette a programot, hogy nagyobb támogatást tudjon maga mögött. Az elmúlt évben indított Give One Get One (G1G1) kezdeményezés alapján lehetőség nyílik két XO laptop megvásárlására, amiből egy darabot a vásárló, és egyet pedig egy harmadik világbeli gyerek fog megkapni.


A két XO notebook 399 dollárba kerül. Az elemzők kételyei ellenére az OLPC képviselői reménykednek, hogy a második generációs készülékek gyártási költségeit sikerül majd 80 dollárra lefaragni. Fontos esemény történt azonban idén májusban az XO projekt életében: sikerült egy megegyezést kötniük a Microsofttal, aminek értelmében 3 dolláros liszenszdíj ellenében telepíthető lesz Windows XP operációs rendszer a laptopokra a jelenlegi Sugar Linux helyett. Ez nagy előrelépés, mivel számos ország a Windows rendszer hiánya miatt utasította vissza az OLPC ajánlatát.

A legutóbbi G1G1 programot gyártási és elosztási problémák akadályozták, azonban az Amazonnal való együttműködés értelmében a non-profit szervezet hatalmas erőforrásokat és szervezett elosztási folyamatot tudhat maga mögött. Az idei G1G1 program az karácsonyi szezonban fog elindulni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.09.10. 14:20
hát ja, jobban járnának, ha azt a kaját kapnák meg, amit az amerikaiak kidobnak, mert lejárt a szaviuk (persze attól még 6 évig ehető...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!