iPon Hírek

AMD: 45 nanométer, DDR3 és Socket AM3 jövőre

Dátum | 2007. 05. 03.
Szerző | Freeman07
Csoport | FŐ EGYSÉG

Még nincsenek is a boltokban az AMD 65 nanométeres csíkszélességgel készült K10 processzorai, a cég már a 45 nanométeres gyártási technológia bevezetését tervezgeti.

Az AMD főbb újítása idén nyáron fog napvilágot látni, mégpedig a K10 architektúra szervergépekbe szánt változatai. A többi piacra szánt változatokkal is valószínűleg hamarosan találkozhatunk. A K10 főbb újdonságai a valódi négymagos felépítés, osztott harmadszintű gyorsítótár, HyperTransport 3 és visszafelé kompatibilitás az AM2-es foglalatú alaplapokkal.

2008 második felében az AMD a K10-es architektúrát már a 45 nanométeres technológiával szeretné gyártani. A kisebb csíkszélesség előnyei a kisebb fogyasztás, kisebb hőtermelés, valamint jobb teljesítmény és kedvezőbb tuningolási lehetőségek. Ezen processzorok kódneve a Deneb FX lesz, amik a többi tulajdonságukban megegyeznek a 65 nm-es társaikkal.

Azonban a legtöbb újítás a Deneb (FX-nélküli) családdal fog érkezni. Ezek lesznek a legelső AM3-as alaplapi foglalatba illeszkedő processzorok, valamint támogatni fogják a DDR3-as memóriákat. A visszafele kompatibilitással sokféle információ látott napvilágot, hogy ezek közül mi lesz igaz, azt nem tudni. Az biztos, hogy a mérnökök állítása szerint AM2-es alaplapokban is működni fognak a processzorok nagy része, ha nem is mindegyik.


2009-re a terv a 65 nm-es Kuma és Rana kódnevű termékek leváltása a 45 nm-es Propus és Regor processzorcsaláddal. A Propus tulajdonságai egyezést mutatnak a Deneb-bel, 45 nm-es csíkszélesség, osztott harmadszintű gyorsítótár, AM3 foglalat, azonban itt a Deneb-bel ellentétben csak két mag található meg. A Regor pedig egy osztott harmadszintű gyorsítótár nélküli Propus.

Az alsó szegmensben az egymagos Athlon 64-eket és Sempron-okat a Sargas kódnevű processzorcsalád fogja leváltani. Ez kisebb csíkszélesség mellett DDR3 memória és AM3 foglalat támogatását jelenti majd.

Tehát a 65 nanométeres processzorokkal már nyáron, a 45-ösökkel pedig leghamarabb 2008 második felében fogunk találkozni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.05.03. 09:32
vissza a hírhez

Még nincsenek is a boltokban az AMD 65 nanométeres csíkszélességgel készült K10 processzorai, a cég már a 45 nanométeres gyártási technológia bevezetését ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!