iPon Hírek

AMD 790GX: új felsőkategóriás alaplap IGP-vel

Dátum | 2008. 04. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia felső kategóriába tartozó nForce 780a lapkakészlettel felvértezett megoldása a jelek szerint nagy népszerűségre tehet szert az alaplap szegmensben, a gyártó terméke ugyanis különböző energiatakarékossággal kapcsolatos megoldással és integrált videó vezérlővel érkezik. Az AMD a rivális termékét látva nem tétlenkedett: a hírek szerint a vállalat kínálatában az Nvidia nForce 780a lapkakészletéhez hasonló chipszet fog megjelenni, amely 790GX névre lesz keresztelve.


Az Expreview munkatársainak már sikerült is lencsevégre kapniuk az alaplapot, amely a képek alapján integrált memóriachipeket is tartalmaz. Az integrált chipek az előzetes információk szerint nem mások, mint az integrált videó vezérlő saját memóriái. A chipek egyébként az északi híd közelében helyezkednek el, ezért is gondolják a források, hogy kizárólag az integrált videó vezérlő miatt kerülhettek az alaplapra.Ezzel egy időben egy másik forrás szintén szolgált információkkal a soron következő 790GX lapkakészlet tulajdonságaival kapcsolatban. A híresztelések szerint az új felsőkategóriás lapkakészlet egy újfajta „hybrid Crossfire” megoldást hordoz magán, amelynek köszönhetően a bővítőhelyekre illesztett két darab diszkrét grafikus kártya képes együttműködni az alaplap integrált videó vezérlőjével. A megoldással kapcsolatos energiatakarékossági trükkökről egyelőre nincsenek információk, de sejthető, hogy ez a megoldás az Nvidia HybridPower technológiájához hasonlóan fog üzemelni, azaz alacsonyabb terhelés esetén a megjelenítés feladatait átveheti majd az integrált videó vezérlő. Hivatalos információk hiányában ez utóbbi feltételezés szigorúan pletyka szintű. Hamarosan kiderül, hogy pontosan mi is az igazság a 790GX-szel kapcsolatban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2008.04.18. 11:54
Az ATI úgy hívja ezt a megoldást hogy SidePort. 32 biten csatlakozik a memó és főképp frame buffernek használja, tehát mellette azért még szed el a rendszermemóriából is ha kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2008.04.19. 12:03
Igen, ez lenne a lényege. Jó lesz ez csak ne adják millákért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!