iPon Hírek

AMD, Acer: egységes 3D szabványt!

Dátum | 2010. 05. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD és az Acer egy közös bemutató alkalmával meglehetősen érdekes kijelentést tettek a 3D technológiával és annak támogatásával kapcsolatban. A rendezvény keretein belül eredetileg az AMD friss notebook platformjait kívánták bemutatni, de úgy tűnik, hogy a gyártók nem tudtak szó nélkül elmenni a 3D támogatás kérdése és a technológiával kapcsolatos összevisszaság mellett sem.

Az Acer nem titkolt célja a közeljövőben, hogy négyféle területen próbálja erősíteni notebookjainak képességeit. Ezek között megtaláljuk az érintő támogatást, a HD képességeket, valamint az eddiginél hosszabb akkumulátoridőt is, de esetünkben most a negyedik terület, a 3D támogatás kerül terítékre. Az Acer illetékesei szerint a piacon a következő nagy dobás a 3D technológia lesz, amelyet maga az Acer is támogat majd, amennyiben az egyes gyártók által használt technológiák kompatibilisek lesznek egymással. Napjainkban néhányan aktív 3D-s szemüveget használnak a 3D támogatás biztosításához (Nvidia, Samsung és Panasonic), míg mások passzív, polarizált lencsékkel biztosítják vásárlóik számára a 3D-s élményt. A technológiákkal egyetlen komoly baj van: egyik sem kompatibilis a másikkal. Az Acer így mindenképpen kivárásra játszik, ugyanis az illetékesek nem szeretnének egyik eljárás mellett sem állást foglalni, ugyanis ha azt alkalmazva piacra dobnak néhány terméket, majd a másik technológia győz és az válik hivatalos, egységes szabvánnyá, akkor a vesztes technológiát alkalmazó készülékek vásárlói igencsak csalódottak lesznek. Gondoljunk csak a HD-DVD és a Blu-ray formátum között zajló harcra.

Az Acer együttműködésre és egységes szabvány megalkotására szólítja fel a gyártókat, és ehhez a felhíváshoz az AMD is csatlakozik. A 3D-s szabványok jelenleg még igen-igen frissek: a 3D Blu-ray specifikációi például még csak nemrégiben jelentek meg. A gyártóknak a felek szerint egységes szabványt kellene létrehozniuk, amelyet az egész piac átvehet és alkalmazhat.

Hogy a jelenlegi technológiák közül melyik győz, az egyelőre megjósolhatatlan, ugyanis attól, hogy egy eljárás jobb a másiknál, még nem biztos, hogy mögötte sorakoznak fel a támogatók. Gondoljunk csak a BetaMax esetére, lehet, hogy szimplán az olcsóbb megoldás győz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. csigabigaf
2010.05.13. 13:50
Magyarázza már el nekem valaki mégis mi a rohadt csigapénisz értelme van +Dnek a laptopodon, miközben fogdosod az amúgyi s tök kicsi érintő képernyőt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hayate
2010.05.13. 14:31
Mert ez menő . Szerintem is halál felesleges egyébként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nucleon
2010.05.13. 15:55
Hát, a tapizás mellett tényleg teljesen fölös. Majd ha 3D-s hand-tracking is lesz.
De a szabvány jó ötlet, nem is értem, hogy az ilyeneket miért ilyen nehezen tudják összehozni a gyártók. Úgysem fog az egész világ egy gyártótól származó terméket venni, hogy 3D-ben nézhessen pl filmeket. Hajrá szabvány!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nagyember
2010.05.13. 15:59
No igen, hogy aztán ennek mi haszna lesz, azt nem tudni. Amin értelme lenne a 3D-nek, arra szerintem nem jó egy laptop (átlagos, tapipados), inkább valami munkaállomás kellene oda, megfelelő térbeli beviteli eszközzel. Filmet sem említeném erre a célra laptopon, mert bizony sok laptopnak meg a képminősége messze elmarad a kívánatostól.

Akármit is alkotnak, remélem nem az aktív szemüveges megoldást fogják használni. Volt most alkalmam kipróbálni a Samsung-féle méretes fullHD tv-t ilyen aktív szemüveggel, bár működött a dolog, egyrészt a nyújtott élmény nem volt meggyőző (bár működött), másrészt kb. 15 mp. után éreztem, hogy kezd fájni a fejem. Levettem, és rögtön elmúlt az érzés.

Szal akármi is lesz, a magam részéről aktív szemüveges 3D-t nem vennék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jericho300 Nagye...
2010.05.13. 18:34
Térbeli beviteli eszköz tudtommal létezik és pont magyarok alkották meg. Kicsit úgy néz ki mint a PS3-nál a térbeli eszköz csak ez egy kicsi, vezetékes "ceruza". Ne kérdezd mi a neve nem emlékszem rá. (Egyébként a Duna TV-n szoktak magyar tudósokról, fejlesztésekről műsorokat adni abban láttam ezt is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2010.05.13. 19:49
Azért van egy kis problémája is az egységesítésnek. Az pedig a verseny lehetőségének korlátozása. Amennyiben túlszabályozzák akkor még sok kárt is okozhat. Amikor lefektetik a szabványt akkor erre is figyelni kell, mert így teljesen mindegy, hogy melyik gyártó mit és hogyan csinál. Csak a szabvány szerintit lehet használni és ha egy megoldás sokkal jobb akkor azt nem lehet használni. A mi részünkre a végeredmény a lényeg, de a fejlesztőknek és gyártóknak már nagyon nem mindegy. Csak a végeredményt szabad szabályozni, esetleg néhány fontos pontot meghatározni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Rigor
2010.05.17. 00:18
Remélem vmi head tracking azért lesz benne és nem köv. generációra spórolják hogy megint el lehessen adni újítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!