iPon Hírek

AMD Bald Eagle: új beágyazott APU-k, Kaveri alapokon

Dátum | 2014. 05. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD bemutatta legújabb APU egységeit, amelyek a Bald Eagle kódnevet viselik, és Kaveri alapokon nyugszanak. A beágyazott rendszerek szegmensét megcélzó termékek második generációs R sorozatú APU egységeknek tekinthetőek, amelyek a HSA, a GCN és a hUMA technológiák jóvoltából igen vonzóak lehetnek a különböző területeken.
A már jól ismert Kaveri lapkából kialakított újdonságok alapvető felépítés tekintetében megegyeznek a Kaverivel, paramétereiket azonban módosították, hogy végeredményként a szegmens igényeihez passzoló termékek jöhessenek létre. Az újdonságokat játéktermi játékgépekben, orvosi képalkotásban használatos konfigurációkban, információs pultokban, a kommunikációs és hálózati infrastruktúra részét képező rendszerekben, valamint ipari vezérlést és automatizációt végző rendszerekben használhatják majd. A második generációs R sorozatú APU egységek remek wattonkénti teljesítményt kínálnak. A család tagjainak pontos tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze:
Az új APU egységek kiaknázhatják akár a kétcsatornás DDR3-2133-as memóriatámogatásban rejlő előnyöket is, sőt, még ECC támogatást is kaptak. A konfigurálható TDP jóvoltából könnyedén az adott rendszer igényeihez igazítható az APU teljesítménye és fogyasztása, ami a beágyazott rendszerek szegmensében különösen fontos. A HSA támogatás jóvoltából az újdonságok az adott terhelést mindig a legmegfelelőbb komponensen futtathatják (CPU, GPU vagy VCE motor), így a rendszer teljesítménye jelentősen javul. A Haswell alapú megoldásokhoz képest a HSA jóvoltából akár 44%-kal jobb 3D-s, illetve 46%-kal jobb számítási teljesítmény érhető el, ami jól hangzik. Egyetlen második generációs R sorozatú APU összesen maximum 4 darab 4096 x 2160 pixeles felbontás mellett üzemelő kijelző meghajtására képes. A repertoárban Eyefinity támogatás is lapul, így a kijelzők egy nagy munkaterületté egyesíthetőek. A fedélzeten UVD 4.2-es és VCE 2.0-s motor is lapul – előbbi a különböző videók lejátszásának hardveres gyorsításáért, míg utóbbi a különböző videók hardveres átkódolásáért felel.
Az új APU egységek Mantle és Dual Graphics támogatással egyaránt rendelkeznek. Utóbbinak köszönhetően egy AMD Embedded Radeon E8860-as videokártya alkalmazása mellett akár 9 kijelző meghajtására is képes a rendszer, hogy az akár 64%-kal nagyobb 3D-s teljesítményről már ne is beszéljünk. Hogy milyen előnyöket kínálnak az újdonságok a különböző területeken? A játékgépek piacán lenyűgöző vizuális élményben részesítik a kikapcsolódni vágyókat – itt egy Radeon R8860-as videokártyával karöltve a 3D-s alapteljesítményhez képest akár 64%-os plusz teljesítmény is elérhető. Az orvosi képalkotás területén kórházi és hordozható konfigurációkban egyaránt helyet kaphatnak majd az újdonságok. Itt alacsonydózisú röntgengépekre, illetve három és négydimenziós ultrahang készülékekre kell gondolni. Az újdonságokkal olcsóbb, kompaktabb és könnyebb készülékek gyárthatóak, a képalkotáshoz szükséges idő pedig jelentősen lerövidíthető. A kommunikációs és hálózati infrastruktúrák esetén már nem a vizuális teljesítményen, hanem a hatalmas párhuzamos számítási teljesítményen van a hangsúly. A heterogén számítási platform segítségével a switchek és a routerek akár 66%-kal nagyobb teljesítménnyel is gazdálkodhatnak, mint az előző generációs R sorozatú APU egységek esetében. Ez a teljesítmény mély csomagelemzésnél, kódolásnál és dekódolásnál, illetve tömörítésnél és kitömörítésnél egyaránt jól jöhet, de még keresések alkalmával is profitálhat belőle a rendszer. Az újdonságok összességében komoly gyorsulást hoznak e területeken is. Az AMD újdonságait a korábbi 7 helyett immár 10 év terméktámogatással lehet elérni, ami igen vonzó ajánlat. Az új APU egységek rövidesen feltűnhetnek a fentebb említett területeken.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Tafuh
2014.05.20. 17:24
1. kép: majdnem Windows logó.
egyébként érdekes, nem szimpatizálok az AMD-vel, de ezek tényleg elég jók a maguk nemében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!