iPon Hírek

AMD: csak 2011-ben jönnek a DX11-es IGP-k

Dátum | 2009. 11. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD nemrégiben besöpörhette az elsőnek járó címet azért, mert a vállalat a videokártya piacon elsőként jelentkezett DirectX 11-es támogatással ellátott termékekkel. Ezzel egy időben az Nvidia is készül már a DirectX11-es videokártyáinak startjára, ami a jelek szerint valamikor december elején lesz esedékes. Addig az AMD a Radeon HD 5800-as és 5700-as sorozatú kártyáival egyeduralkodónak mondható a piacon, igaz, a TSMC ismételt gyengélkedése miatt nem készül annyi a Radeon HD 5800-as kártyákból, mint amennyire a piacnak igénye lenne.

Asztali integrált videó vezérlők.
Az asztali videokártyák piacán, ha ideiglenesen is, de sikerült az AMD-nek a dobogó legfelső fokára lépnie, már ami a DirectX 11-es kártyákat illeti. No de a mi a helyzet az integrált videó vezérlők piacán? Egyelőre úgy tűnik, hogy IGP téren az AMD nem fogja "összetörni magát": a hírek szerint az első AMD által készített DirectX 11-es integrált videó vezérlő majd csak 2011-ben jelenik kereskedelmi forgalomban.

Mobil integrált videó vezérlők.
Az integrált videó vezérlők szegmensében a gyártó marad a jól bevált DirectX 10.1-es támogatás mellett. A 2010-ben megjelenő Dorado platform csak DirectX 10.1-es, míg a 2011-ben debütáló Lynx platform már DirectX 11-es támogatást is kínál. A noteszgépek piacán ugyanez lesz a helyzet, azaz a Danube és Nile platformok, amelyek 2010-ben érkeznek, még DirectX 10.1-es, míg a 2011 folyamán piacra kerülő Sabine és Brazon platformok már DirectX 11-es integrált videó vezérlőt hordozhatnak magukban. A lépés logikus, hiszen nem kevés plusz tranzisztort jelent például az új tesszelátor implementálása, és igazából ez nem létszükséglet az integrált megoldásoknál.

Az AMD ezzel egy időben a videokártyák fejlesztésére is kőkemény figyelmet fordít: a Radeon HD 5900-as sorozatú, két GPU-val ellátott újdonságok rövidesen forgalomba kerülnek, míg a belépő szintet és az alsó középkategóriát megtámadó Redwood és Cedar kódnévre keresztelt DirectX 11-es támogatással is ellátott termékek érkezésére 2010 első negyedévében kerülhet sor. Ezzel végre teljessé válik majd az AMD DX11-es kínálata.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. leviske
2009.11.02. 20:33
Eddig is lehetett róla tudni, hogy csak 2011-ben jönnek a DX11-es GPU-k. És asszem pont itt volt róla szó. Azt viszont csak most veszem észre, hogy a végül is -vagyis a déli hidak esetében biztos- nem fojtatják az eddigi számozást és úgy, ahogy a GPU-k esetében, itt is már kód nevezgetni fognak. Fura ez a Hudson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. robyeger
2009.11.02. 20:44
Talán az AMD pályafutásának legnagyobb hibáját készül elkövetni, hogy ennyire késik az IGP-k DX11 támogatásával. Nem azért mert tényleg egetverő szükség lenne a laptopokban a tesszelátor használatára, hanem marketing hír értékű hatalmas csapást mérhetne a konkurenciára, mind Intel, mind NVidia-ra egyaránt. Mert nem lényeges a tranzisztor szám, tök mind1 milyen lassan futna rajta a tesszelátor, a szakmailag tájékozatlan vásárlók tömkelegét tudna megnyerni magának. Technikailag nézve is vannak kétségeim: lehetséges és ígéret is van rá, hogy DX10.1 grafikus magokon is driver támogatással elérhető lesz a DX11 API keresztül az általános számítás (GPGPU), de ha így is lesz ugyan teljes funkcionalitást kínál egy diszkrét 5xxx ATI kártyához képest vagy csak részben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rini
2009.11.02. 23:47
Én úgy emlékszem, hogy az Intel az első negyedévben kiadja a dx11-es igp-it a processzorba ágyazva. Igaz, hogy az övé sem hardveres dx11 de akkor is dx11-el rendelkezik. Ráadásul akkor az nV-nél sem késtek el a dx11-el ha a konkurencia sem használja ki az előnyét igp terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. uristen
2009.11.03. 06:05
APU?! Nee, bedöglött az APUm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gedezoli
2009.11.03. 10:20
Meglepőnek látom, hogy még mindig lemaradása van Intellel szemben az AMD-nek. Jövőre a 6 magos rendszerét 45nm -en készíti el, míg az Intel jövőre a 32nm-es rendszereket dobja piacra, így szerintem már a papírforma kezd igazolódni megint, hogy az Intel megint főlényesen fogja a piacot uralni, és még esélye sem lesz megfogni valamilyen szegmensben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. leviske robye...
2009.11.03. 10:39

Nincs itt semmilyen hiba szerintem. Az IGP mindegyik gyártó esetében az előző generációból származott. A HD3200/3300 nem véletlenül kapott csak DX10 támogatást és nem véletlen, hogy csak most jött a HD4200 a DX10.1. Amúgy nincs semmi félnivalója az AMD-nek. Az Intel várhatóan DX11-el 2012 környékén fog előállni IGP fronton, az nVIDIA meg sok vizet egy ideje nem zavar, mióta leállították a chipset fejlesztést.

 

Amúgy a DX11 támogatás DX10.1 alól tudtommal úgy lesz megoldva, hogy mivel a DX11 esetén már külön szinteket vezettek be (DX9 szint, DX10 szint, DX10.1 szint, DX11 szint), így azokat az efekteket ki fogja hagyni a GPU, amiket nem tud megjeleníteni. Ez sokkal jobb megoldás, mint amivel DX10 esetén ált elő a MS (hogy emulálgasson a CPU, ha a GPU nem tud megjelenítgetni).

Tehát csak részben lesz tudtommal támogatás DX10.1 kártyákon, de annak nyugodtan lehet örülni, hogy a játékok elvileg a DX10.1-es kártyákon ugyanannyira zökkenőmentesen fognak szaladni, mint a DX11 kártyákon.

 

gedezoli: Nem tudom miért probléma az számodra, hogy az AMD egy év hátrányban van gyártástechnológia szempontjából. Azt meg főként nem értem, hogy ugyan miért is uralná a 32nm-es gy.t. miatt az Intel fölényesen a piacot.... Jön a 6 magos Intel, ami a felsőházba érkezik, valószínűleg $1000 környékére és jönnek a 32nm-es i5-ösök, 4mag helyett már csak 2 maggal.

 

A valamilyen szegments meg aztán főként nem értem. Jelen állás szerint az AMD egyedül a felsőházban nem áll túl jól, ami talán egy 5%-os piacot jelent. Ezen az Intel 32nm-es gy.t.-ra váltása sem fog komoly mértékben változtatni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rini
2009.11.03. 12:57
leviske - Jól íród de egy-két dologban pontosításra szorul. Az nV nem állt le a chipset fejlesztésekkel csak azokkal amelyekkel az intelel vitában van(i5-i7 széria). A másik, hogy olyan nincs,hogy kihagyja azokat az effekteket melyeket nem tud megjeleníteni. Ez nem diavetítés. Nem kihagyja hanem nem jeleníti meg(szerintem te is így gondolod mert a másik félrevezető). Valószínűleg az AMD-nek át kellene építeni az igp-it, hogy támogathassa a dx11-et, ehhez pedig idő kell. Ezért várható a 2011-beni megjelenés. Nem tudom, hogy az Intel,hogy állhat de nála szerintem könnyebb a megoldás, pontosan azért mert szoftveresen igyekeznek megoldani a dx11-et. Az nagy szerencse neki, hogy pont most az nV nem tud tenni semmit az intelel való vitája miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske rini
2009.11.03. 13:16

Az nVIDIA se Intel, se AMD alá nem fejleszt chipseteket. Intel alá azért, mert ugye nincs licenc, AMD alá meg azért, mert az AMD a saját chipseteivel szépen kiszorította az AM2+/AM3 piacról. Aki meg AMD proci mellé két GeForce-ot akar, annak ott az nForce 980a.

 

Amúgy pl a tesszellációt nem megjeleníteni kicsit nehéz, azzal egyszerűen csak nem foglalkozik a GPU, kihagyja. Persze ezt lehet nem megjelenítésnek hívni, de azt hiszem, hogy a kihagyás pontosabb. Bár lehet, hogy hülye vagyok...

 

Az meg egyelőre kicsit távol van, hogy az Intel IGP téren is emulálni fog valamit. Azok a szerencsétlen IGP-k örülnek, ha megtudják jeleníteni az asztalt.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2009.11.03. 14:27
leviske - Ezek a hírek nem oly régen jelentek meg amiről írtál és nem sokkal később az nV meg is cáfolta őket. Az Intel i5-i7 verzióinak fejlesztésével álltak le amíg a bíróság dönteni fog. Az AMD alá továbbra is fejlesztenek de a fő hangsúlyt áthelyezték az ion alapú chipsetek fejlesztésére. A kihagyás teljesen mást jelent. Ha kihagyásról lenne szó akkor például a megjelenített programban ahol ilyen effekttel találkozna a kártya akkor ugrana a kép mintha szaggatna a játék.Mintha kivágnák azt a jelenetet a játékból vagy filmből pedig erről szó sincs csak nem jeleníti meg az adott effektet teljes egészében. Azért azokat az igp-ket nem kellene annyira lenézni főleg úgy, hogy jóformán nem tudunk róluk semmit. A mostani igp-vel sincs semmi baj. Amire tervezték azt tökéletesen ellátja. Egyik gyártó igp megoldása sem arról híres, hogy felszaggatná az aszfaltot maga mögött. Akinek ez meg nem elég az úgyis vesz egy normális kártyát a gépébe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arkman
2009.11.03. 15:20

Miért akadna attól, hogy kihagy (mi a különbség az általad említett kihagyás és nem-megjelenítés között?) egy effektet (ez esetben tesszelációt)?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2009.11.03. 16:35
A "kihagyás" azt jelenti, hogy nincs is bent az az effekt hiszen "kihagytuk" az adott programból. A "nem megjelenítés" pedig azt jelenti, hogy az adott program ugyan tartalmazza az adott effekteket, de ilyen-olyan okokból a hardver vagy szoftver nem képes megjeleníteni azokat. Nem arról van szó, hogy nem értem amit írt hanem arról, hogy nem megfelelő szót használt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman
2009.11.03. 16:48

Még mindíg nem értem, hogy jön ide a szaggatás.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!