iPon Hírek

AMD: egyáltalán nincs szükségünk ARM licencekre

Dátum | 2011. 05. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Nemrégiben röppentek fel olyan hírek, amelyek arról szóltak, hogy az AMD esetlegesen együttműködhet majd az ARM-mel annak érdekében, hogy ütőképesebb Fusion APU chipek készülhessenek, amelyek X86-os processzormagok mellett ARM architektúrára épülő processzormago(ka)t, illetve grafikus vezérlőt is tartalmaznak. Sajnos nem kellett sokat várni a hivatalos cáfolatra sem: az AMD illetékesei egyértelműen tagadják, hogy felmerült volna a lehetősége az ARM-mel való együttműködésnek. A feltevések szerint az AMD-ARM hibrid APU egységek főként a tábla PC-kben kaphattak volna helyet, ahol az energiahatékony működés kulcsfontosságú, illetve ahol az ARM megoldásai manapság rendkívül komoly szerepet töltenek be. Úgy tűnik, hogy ezúttal nem voltak helyesek a források értesülései.

A cáfolat egyrészt érkezhetett azért, hogy a zárt ajtók mögött folyó tárgyalásokat nyugodtan folytathassa a két fél, de tény, hogy arról is lehet szó, hogy az AMD valóban nem kíván processzor licenceket vásárolni az ARM-től. Így vagy úgy, azért az AMD illetékesének a nyilatkozata több érvvel is alátámasztja azt, hogy a vállalat miért nem kíván az ARM-mel együttműködni. John Taylor szerint a vállalat az APU egységeiben rendkívül nagy lehetőséget lát, ezek pedig ugye x86-os architektúrára épülnek. Másrészt elmondása szerint az AMD megfelelő processzor- és videó vezérlő technológiákkal rendelkezik ahhoz, hogy ütőképes APU egységeket készíthessen a tábla konfigurációk számára. Az egész történet egyébként onnan indult, hogy az ARM egyik illetékese, Jem Davies megjelent az AMD fejlesztői konferenciáján, ahol előadást is tartott. Ezek után az ARM első embere, Warren East olyan nyilatkozatot tett, amely csak olaj volt a tűzre: Mr. East nem zárta ki a lehetőségét egy esetleges AMD-vel történő együttműködésnek, ezek után pedig megindultak a spekulációk, amelyek lényegét korábbi hírünk tartalmazza. Az ok, amely miatt az ARM illetékesét meghívták az AMD fejlesztői konferenciájára, nem más, mint az, hogy a két vállalat szakemberei hasonló nézeteket vallanak, már ami a GPU-kkal kapcsolatos technológiákat és megoldásokat illeti. Az AMD-hez hasonlóan az ARM is dolgozik olyan processzorokon, amelyek több processzormaggal és programozható grafikus maggal is rendelkeznek, amelyek közül utóbbi a multimédiával kapcsolatos területeken bír nagy jelentőséggel. A két vállalat abban is hisz, hogy érdemes a processzormagok és a grafikus mag által kínált számítási teljesítményt együttesen is kiaknázni az egyes alkalmazások esetében.

Tény viszont az is, hogy az x86-os architektúrára épülő processzorokat gyártó Intel és AMD egyelőre nem képviseltetik magukat a tábla PC-k piacán, legalábbis komolyabb szerepet egyikük sem tölt be. Más kérdés, hogy az Intelnek az AMD-vel szemben legalább már van kifejezetten a tábla PC piacra szánt platformja is, amely Oak Trail névre hallat és amelyre a közeljövőben több tábla PC is alapozni fog.

Az AMD ezzel szemben majd csak valamikor jövőre mutatja be tábla PC-khez szánt megoldásait, amelyek a Fusion családban kapnak helyet. A tábla konfigurációkhoz készített Krishna és Witchita APU egységek akár négy processzormaggal is rendelkezhetnek majd, de ezzel együtt beépített memóriavezérlőt és beépített videó vezérlőt is elhelyeznek bennük csak úgy, mint a jelenleg is forgalomban lévő Zacate, illetve Ontario APU egységekben.

Ezzel úgy tűnik, hogy a téma egyelőre le lett zárva.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. Nurba
2011.05.01. 15:20
Pedig lehet, hogy nem lenne hülyeség több vasat tartani a tűzbe, de hát ők tudják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. prohlep
2011.05.01. 15:34
Annak orulnek, ha az AMD es Intel fejlesztok, es az ARM architektura kornyeki tudas vegre egyesulhetne.

Verseny/piac hitben fetrengo vilagunk viszont ezt nem teszi lehetove, mert a verseny az szent, es a vilagon elerheto pillanatnyi tudas EGYESITESE eppen ezt a szent tehenet, a szent piaci versenyt tenne nevetsegesen foloslegesse.

Verseny/piac kovetkezteben sosem kaphatjuk meg az eppen elerheto tudast EGYETLEN termekben egyesitve, ... azaz mindig valamilyen szemszogbol HIANYOS termekeket vehetunk csak a verseny/piac "jovoltabol".

Oserdei verseny/piac KIIKTATASA/GYENGITESE pedig egy igen fontos EVOLUCIOS FEJLODES volt, ... eppen ez vezetett el az emberi kultura kialakulasahoz!

Nem a fel-tonnas bunkoval hadonaszo izom-kolosszusoknak van a legjobb matematikai, fizikai, kemiai, biologiai, informatikai, ... stb meglatasaik.

Kulturalis fejlodesnek eppen a verseny/piac KIIKTATASA volt az evolucios kulcsa.

Evolucios elonybe kerulnek azok a kulturak, akik nem a fel-tonnas bunkosbot alapjan dontik el a vitas kerdeseket, ... hanem GONDOLKODNAK.

Hiaba vagy olyan izom-pacsirta, hogy kepes vagy Gabor Aron dog nehez rezagyujat felhurcolni a Gellert hegy tetejere, ... ha kozben a toloszekben ulo fizikus zseni olyan amerikai szuperfegyverek kifejlesztesehez jarul hozza, ... hogy egy kellemesen kondicionalt szobabol egy gombnyomasra kilonek teged egy taviranyitasu robot-fegyverrel.

Verseny/piac mar NEM az evolucio NYERO iranyvonala, hanem egy elhalo ag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. mada
2011.05.01. 15:40
prohlep: bár sok ilyen ember gondolkozna így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. gab78
2011.05.01. 15:59
Majd meggondolják még ezt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. princeps
2011.05.01. 16:01
prohlep: verseny nélkül nincs ösztönzés a fejlődésre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gab78
2011.05.01. 16:20
"verseny nélkül nincs ösztönzés a fejlődésre" de van, ha megvan a képességed és vágysz arra, hogy mindig jobbat és jobbat alkoss!

Ez olyan mint pl az írás! Író akarsz lenni, megírsz egy könyvet, elkészült, tudod hogy nem sikerült tökéletesen, de író akarsz lenni, így megírod a következőt, majd a következőt. Folyamatosan fejlődik az íráskészséged, egyre jobb, öszetettebb, izgalmasabb történeteket írsz és fejlődsz! De egy pillanatig sem teszed ezt versenyszerűen! Egyszerűen csak a fejlődés utáni vágynak kell meglennie, nem kell semmiféle versenyszerű késztetés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gabest
2011.05.01. 16:30
gab78: Vannak ilyenek, de legalább 30 éves korára mindenki rájön, hogy lassan el kéne költözni a szüleitől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Dragon3k
2011.05.01. 16:37
gab78: csak ha nincs verseny minek költsön el a gyártó olyan sok pénzt a fejlesztésre? Nincs verseny akkor úgysem tudnak másból választani az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror
2011.05.01. 16:47
Akkor lehet, hogy nem választanak semmit. A piacot az innovációra való igény tartja fent, nem a verseny. Szerinted azért adtak ki most új Lamborghinit, mert a Ferrarinak is van új modellje? Frászt. Azért, mert a sok barom már unja a Murciélagót, úgyhogy nem tudja mire elkölteni a 600.000 euróját, ezért vesz egy Aventadort.

Amúgy még jó, hogy a másik ARM-os cikknél jól leköptétek egymást, aztán mint kiderült, az egészből nem igaz semmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Balucsek gab78
2011.05.01. 16:50
gab78: a példádban az a hiba, hogy akkor lenne egy író és a többi ember mind csak olvasni tudna és mivel nem lenne konkurencia (más író) így nem tudná, hogy most mennyire jó vagy rossz amit csinált, és aki olvasni akar csak a te könyvedet tudja olvasni...
Egy bizonyos fokig jó a verseny, de egy idő után viszont egymást kezdik el akadályozni a piacon, illetve a piac sokkal kisebb pénze köt ki egy egy cégnél és így nem tudnak egyenként olyan erővel fejleszteni mintha kevesebben lennének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. gab78
2011.05.01. 16:58
Dragon3k: benne van abban amit írtam, megvan az intellektuális képesség, és vágy arra, hogy jobbat alkoss, túlszárnyald saját magad!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. pisztoly
2011.05.01. 17:02
verseny nélkül mindenki annyit kérne a termékéért amennyit nem szégyell.. így legalább megvan az egészséges árverseny is ami nekünk kedvez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. gab78
2011.05.01. 17:09
Balucsek, nem mondtam, hogy egy író van. Valaki író akar lenni és ír egy könyvet... lehet millió más író is és lehet olvassák egymás könyveit is, és ezáltal is fejlődnek. Az egyéni fejlődésről beszéltem, arról, hogy mi magunk törekszünk arra, hogy jobbak legyünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gab78
2011.05.01. 17:16
Pisztoly, Minden termék pontosan annyit ér, amennyit a vevő hajlandó kifizetni érte.

Árverseny? Őőőő, hol? Példa, mondjuk legyen az ASUS, - amúgy tök mindegy emyliket hozom példának, - gyárt amd videókártyát, és gyárt nvidia videókártyát is, egy azon szegmensbe, - itt is mindegy hogy belépőszint vagy csúcskategória -. Mi a célja? A profitmaximalizálás. Teremt versenyhelyzetet? Nem! Miért? Mert az az ő profitjára menne. Van 2 cég, teremtenek versenyhelyzetet? Szintén nem! Megegyeznek fű alatt, hogy nem mennek egy bizonyos ár alá, mert akkor mindketten rosszul járnak. Van 5 cég, megegyezik az 5 cég, lásd 2-3 éve a memóriagyártók... kibukott, meg is ........ őket. Na ennyit az árversenyről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. nightmare1...
2011.05.01. 17:31
OFF/Minden felfogás kérdése, monopólium se állhat le a fejlesztésekkel, hisz mivan, ha jön egy okos kis cég, és megcsinál az ő termékénél jobbat? Zárt piac egyedül a speciális monopóliumok piaca (mint pl állami, stb). Egy monopólium is lehet innovatív azért, hogy nehogy legyen potenciális versenytársa... Amúgy is, ha tökéletes verseny lenne, ki innoválna a normálprofitból?/OFF

A hírhez pedig, hogy egy kicsit sajnálom, hogy máris megcáfolták a hírt, volt fantázia az elképzelésben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm
2011.05.01. 17:38
Ezzel úgy tűnik, hogy a téma egyelőre le lett zárva.
Reméljük a hogy egyelőre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. somakb
2011.05.01. 17:57
Az igazság az, hogy tök mindegy, hogy az AMD vesz e ARM licenszet, mert pont ugyanúgy vehet az Intel is, ráadásul a technológiai előny perpill az Intelnél van... rajta kívül senki nem tart még 22nm-nél... gpu licenszet is megveheti az ARM-tól, a többmagos MALI 400 MP-t, vagy Power VR 543-at a Texastól, pont úgy, mint ahogy a Z szériás Atomjaiba is a Power VR SGX 535 licenszét vette. Addig jó míg az Intel az x86-ot erőlteti és nem akar rátelepedni az ARM szegmensre is, mert akkor az erős technológia előnyének köszönhetően ott is ledarálhatná a többieket, mivel nekik lenne a Samsungon kívül egyedül saját gyártósora, még olcsón is nyomhatná a csipeket. Na szerintem ezt ne kívánja inkább senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan
2011.05.01. 18:49
Ha nem lenne versenypiac, akkor mit csinálnánk? Megrekedne az "életszínvonal" ott, ahol most vagyunk. Nem lennének erősebb/kevesebbet fogyasztó/kényelmesebb/stb. autók, csak az lenne, ami most van. Hát mit ne mondjak, baromi jó lenne. Pl. 20-30 évvel ezelőtt ha megragadtunk volna, akkor nem lennének pl. mobiltelefonjaink, DOS alapú gépekkel szenvednénk, nem lennének digitális fényképezőgépek, és a többi. Az sokkal jobb lenne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Joachim21 Fzolt...
2011.05.01. 18:55
Szóval amíg nem volt versenypiac, addig nem volt fejlődés. Ezek szerint az ipari forradalom előtt minden ugyanolyan volt évezredeken át?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Balucsek Joach...
2011.05.01. 19:26
Attól hogy nem hívták verseny piacnak még volt a középkorban és ókorban is. Kovácsok versenyeztek ki tud jobb kardot csinálni az ősemberek hogy kinek jobb a kőbunkója a kereskedők, hogy kinek van gyorsabb hajója/lova/lovas szekere, szabók varrók hogy ki tudd finomabb/kényelmesebb/praktikusabb ruhát készíteni, stb... attól hogy nem volt mai értelem be vett multi még volt verseny a "piacon"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fzoltan
2011.05.01. 19:27
Az szerinted nem versenypiac volt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Joachim21
2011.05.01. 19:35
Nem, mert a pl. a céhek korlátozták a piacra lépést, a területeket felosztották a mesterek között.
A kereskedelmi márkákba meg beletartozik a Nestlé is, tudom, hiszen eladják! x

De mivel nem mindenki közgazdász, ezért:
Versenypiac jellemzője: a szereplők száma nagy (sok a termelő).
Akkor alakul ki versenypiac, ha megengedett mind a belépési, mind a kilépési lehetőség (piacra lépés költségei elenyészőek). A szereplők szabadon döntenek! Nincs korlátozó tényező (illetve csak jogi jellegű lehet, pld. jogszabály)... stb., egyértelmű, hogy nem igaz, már a fent említett céhes keretekre sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan
2011.05.01. 19:57
Joachim21: Persze, és azok a kis céhek nem versenyeztek egymással???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nightmare1...
2011.05.01. 20:00
Tudtommal nem közgazdasági oldal ez gyerekek Amúgy is, tökéletes verseny csak egy eszmekép, inkább monopolisztikus versenyről célszerű beszélni, ahol van pár nagy, meg sok kicsi.
És mint korábban írtam, egyedül akkor lehet biztonságban egy monopólium, ha tökéletes korlátok védik a belépéstől, pl nyersanyagmonopólium, licenc, know how, stb. De ha ezek hiányoznak, akkor rákényszerül, hogy innováljon, ugyanis nincsenek merev belépési korlátok, ott elméletileg bármikor megjelenhet egy potenciális versenytárs!
A középkor nem annyira jó példa, az véleményem szerint kínálatkorlátos gazdaság volt, szemben a mai keresletkorlátossal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fxdx
2011.05.01. 20:02
Meg kell nézni, hogy hova vezetett, hogy a kommunista rendszerekben nem volt verseny....Csak egy verseny létezett: a katonai iparban a kapitalizmussal szemben. Ott kb volt is fejlődés, meg az űrtechnikában (ami szintén katonai ipar).
Autókból, mosógépekből meg kb 20 évente adta ki újabb tipust.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cukrosbacs...
2011.05.01. 20:05
Nem baj ha nem lesz versen akkor lesz megrekedés ismét beköszönt a 800 éves sötét kor (lámpákat le és imádjuk a gépeket)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller
2011.05.01. 20:12
Aki azt hiszi hogy az ipari forradalom elött nem volt verseny, az nézzen utána a hajók fejlődésének az ókor, középkor tájékán. Egymást lopkodták a különböző nemzetek, ezerrel fejlesztettek nehogy alul maradjanak...

Akkor is volt verseny, bár csak néhány ágban (azok fejlődtek a legjobban)
Amikor elkezdődött a kőkemény verseny szinte minden területen, akkor kezdett fejlődni az emberi civilizáció (az ipari forradalomig több ezer évig ugyanúgy éltek az emberek, minimális különbséggel)

Ha verseny van, akkor a dolgozó(vagy egy cég) küzdeni akar, ő akar lenni a legjobb.

Ettől fügetlenül a kapitalizmusnak is vannak hibái (pl keleti rabszolgaság), de ez inkább az ember mélyén lévő hibák miatt van, az alap model korrekt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Joachim21 kisko...
2011.05.01. 20:38
Hát akkor most miről beszélünk? Versenypiacról, versenyről, fejlődésről? Fogalmatlanokkal hogy értsen szót az ember?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUNrobar
2011.05.01. 20:47
Annyiban osztom gab78 véleményét, hogy verseny nélkül is lehet tartósan és gyorsan fejlődni, de ez csak egy-egy egyén szintjén működik. Amíg van elég belső indíttatás, pl jobbá akarsz válni valamiben önmagadhoz képest vagy valakinek/valakiknek az érdekében dolgozol, akik fontosak neked, addig nem szükséges versenyhelyzet. De szerintem hosszú távon sok embert egy cél érdekében nem lehet megmozgatni verseny nélkül, a kitűnés vagy elismerés utáni vágy, esetleg az önzőség vagy irigység biztos hogy versenyhelyzetet szül, ami nem is rossz dolog, amíg barátságos, vagy van valami ami kordában tartja a helyzetet. Amúgy a széleskörű, nagy léptékű fejlődés fő mozgatórugója mindig is a háború volt, és az is lesz. Lehet, hogy most nem a csatatéren vívják, hanem a tőzsdéken, de a háború az háború marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fzoltan
2011.05.01. 21:22
Joachim21: Fogalmak ide-oda, Te gyakorlatilag azt mondod, hogy ne legyen szabad verseny. Ez senkinek nem lenne jó. Nem kötelező megvenni az új kütyüket, simán lehet élni nélkülük is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm somak...
2011.05.01. 21:59
még olcsón is nyomhatná a csipeket
Na ez az amitől nem kell tartani, és ez az amiért amiért nem fog belépni,itt már nem dominálhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bardostomi
2011.05.02. 16:16
tök jó lenne ha nem lenne versenyhelyzet, valóban...és akkor az egyedüli chipgyártó meg annyit kérne amennyit akar, fejlesztenie meg nem kéne ilyen ütemben mint most, mert most mit keres az átlag ember? a legjobb ár-érték arányt, ezért kell folyamatosan fejlődnie minden cégnek ami nem akar meghalni, de ha nem lenne ellenfele, akkor ugyan miért is próbálna minél jobb cuccot gyártani ? egy cég a pénzről szól, nem arról, hogy " hú de szeretnék még szebben festeni ".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2011.05.02. 17:21
Nem annyit kérne, amennyit akar, hanem annyit kér, amennyit hajlandóak fizetni érte, és ez akkor is így van, ha van konkurencia, mert minimáláron egy gyártó se hülye adni a termékét. A 980x nem azért kerül ennyibe, mert van konkurencia, hanem mert egy processzort ennyiért lehet eladni, nem többért. Ennek a versenyhez semmi köze.

"de ha nem lenne ellenfele, akkor ugyan miért is próbálna minél jobb cuccot gyártani ?"

Az i7-eseknek van ellenfele? Nincs. Kiadták a Sandy Bridge-et? Igen. Nem azért adják ki az újabbnál újabb processzorokat, mert felül kell licitálni a konkurenciát, hanem mert aki i7-esből akart venni magának, az már vett, és ha nem állnak elő valami újdonsággal, akkor a sales konvergálni fog a nullához. Újfent semmi köze a versenyhez a szitunak. Tudom, beleégették az agyatokba azt, hogy verseny, verseny, verseny, aztán fújjátok, mint a papagáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2011.05.02. 18:02
versemy versemy versemy
terroristák terroristák terroristák
(látszólagos) polkorrektség polkorrektség polkorrektség

Kb e 3 dogma körül forog a világunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!