iPon Hírek

AMD: egyelőre nem készítünk SoC egységeket okostelefonokba

Dátum | 2013. 07. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A legfrissebb információk szerint - amelyek a Gulf News virtuális hasábjairól származnak - , az AMD nem követi ősi riválisát az okostelefonok szegmensébe. Ez azt jelenti, hogy az AMD az Intellel ellentétben - egyelőre - nem tervezi olyan SoC egységek gyártását, amelyek kifejezetten az okostelefonok piacát vennék célba. Lisa Su, aki az AMD-nél alelnöki és igazgatói posztot tölt be, azt nyilatkozta a Gulf News munkatársának, hogy az AMD jelenleg a táblák, illetve a hibrid noteszgépek piacát tartja fontosnak - ezért a cég az okostelefonoké helyett inkább ezekre a szegmensekre fókuszál. Persze jelenleg nincs is más választása, hiszen legalacsonyabb fogyasztású SoC egysége a becslések szerint közel kétszer magasabb TDP-vel rendelkezik, mint az Intel jelenlegi, kifejezetten okostelefonokba szánt SoC egysége (aminek a pontos TDP-je nem ismert). Persze a szóban forgó AMD SoC ennek megfelelően sokkal ütőképesebb is: a Temash A4-1200 két Jaguar alapú, 1 GHz-es magórajelen ketyegő processzormaggal, illetve egy GCN architektúrát alkalmazó Radeon grafikus processzorral rendelkezik, ami 255 MHz-en ketyeg. Ez a SoC jelenlegi állapotában 3,9 wattos TDP-vel bír, ami az okostelefon szegmensben vállalhatatlanul magas. Egyszóval, ha a cég tervezné is az okostelefonok szegmensébe való belépést, akkor még el kéne telnie némi időnek, míg elkészül egy olyan alacsony fogyasztású SoC egységgel, ami a riválisok megoldásaihoz képest kellően versenyképes. A cég persze egyelőre nem tervezi ilyen SoC készítését - a vezetés más területeken lát lehetőségeket. Lisa Su szerint a PC piac manapság több új formátumú eszközzel bővül: ilyenek például az Intel NUC-hoz hasonlító apró asztali számítógépek, de az egybegépek szegmense is felkapott lett az elmúlt időszakban. Ezeken a területeken az AMD jó eséllyel indulhat a konkurenciával szemben, ugyanis mobil processzorai igen komoly grafikus teljesítményt kínálhatnak a kompakt eszközök számára. Pont ez az erősség lehet az, amit az AMD a nem is oly távoli jövőben alaposan kihasználhat. Az AMD APU egységei nem csak a kompakt asztali számítógépekben, a hibrid noteszgépekben, az egybegépekben, valamint a táblákban, hanem más területeken is jó esélyekkel indulhatnak. A Microsoft és a Sony legújabb játékkonzoljaiban - az Xbox One-ban, illetve a PlayStation 4-ben - már biztos, hogy egyedi AMD SoC egységek teljesítenek szolgálatot, méghozzá olyan példányok, amelyek kifejezetten az adott megrendelő igényeinek megfelelően készültek. A várakozások szerint az ezekhez hasonló egyedi chipek a jövőben komoly bevételforrást jelenthetnek az AMD számára: az idei év végéig akár a cég teljes árbevételének 20%-a is származhat ilyen egyedi chipekből.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. carraroxt
2013.07.02. 13:04
Annyiban igazuk van, hogy az X86 okostelefonok esetén biztos bukó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gab78
2013.07.02. 13:29
carraroxt: Az AMD készíteni fog ARM alapú SoC-eket is. Azzal igazuk van, hogy x86-ot nem erőltetik mobil fronton, de azzal már nincs igazuk, hogy a mobil piaccal nem foglalkoznak (nem túl intenzíven). A táblák fogynak-fogynak, de nem az x86 viszi a pálmát, a hibrid gépek mindaddig amíg elfogadható OS-t nem kapnak, nem fognak átütő sikert aratni, a Win 8 és 8.1 nem az. A mobilok meg fogynak ezerrel, Andorid, WP, Firofox OS, Ubuntu mobil, ki nem sz.rja le hogy mi fog rajta futni, a lényeg hogy AMD-t tegyenek alá, ennek kellene lenni a célkitűzésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2013.07.02. 17:58
az AMD nem követi ősi riválisát az okostelefonok szegmensébe.

A lehető legrosszabb döntés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010 jozse...
2013.07.02. 18:10
Most mikor lassulóban a mobilpiac növekedése beszállni mint új résztvevő nem biztos hogy szerencsés, a Qualcom, Samu, Huawei nem gyenge ellenfelek, ezzel együtt lehet hogy beszállnak hiszen tavaly vagy előtte azt is mondták hogy nem érdekli őket az ARM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gab78
2013.07.02. 18:39
atti2010: Lassuló, pfff. A VGA meg keményen szűkülő piac... Az Intel mellett az x86-os piacon se tudnak nagyot szakítani. Mennyien vesznek telefont/táblát és mennyien vesznek VGA-t/asztali PC-t? Nem is tudom hol vannak nagyobb lehetőségek. Igen, vannak más gyártók is, és??? Az AMD mindent halogat, a vége az lesz, hogy mindenki más lefölözi a piacot, nekik meg majd maradnak a csontok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2013.07.02. 18:41
Kivételesen józsef m.-el értek egyet, miért is:

1. annó hír volt itt, hogy az amd nem lép be az akkor dübörgő netbook, nettop piacra, mi történt, az Intel milliárdokat kasszírozott az atommal, majd évekkel később az amd, mikor belátták, hogy ez hibás döntés volt mégis erőltettek a saját megoldásukat, de akkorra már bőven késő volt.

2. az nvidia példáját hozva, szintén sok száz millás bevételre tettek szert, a mobil szegmensben.

szerintem nem olyan döglött még ez a piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 gab78
2013.07.02. 18:51
Lehet hogy igaz de az is hogy nem, egyelőre ők jobban átlátják mire van kapacitásuk és mibe érdemes pénzt fektetni, egyelőre az Intel se biztos hogy jól jön ki a mobiltelefonos dologból, most a játékos társadalmat céloztak meg abba töltöttek pénzt és gondolom az a legfontosabb is, ha tévednek meg így jártak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka
2013.07.02. 19:25
A sorok közt olvasva: már dolgoznak rajta, de egyelőre nincs mivel színre lépniük. Addig meg nyomatják a süket dumát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2013.07.02. 21:00
Telefonos piac is le fog csengeni hamarosan. Azokat is már csak a játék miatt fejlesztik. Emiatt kell félnaponta tölteni mert leszívják a játékhoz való hardverek az aksit. Pedig telefonon játszani elég erőltetett dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm pdx06
2013.07.03. 21:39
Beáll egy szintre, de már csak a jellegéből ,és használatának módjából ,átlagos "kihordási idejéből" kiindulva is, itt azért negyedévente több tízmilliós piacról beszélünk, ami csak a szintentartáshoz, illetve pótláshoz kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!