iPon Hírek

AMD: Érkező Trinityk, veszteséges negyedév

Dátum | 2012. 04. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Megindult a Trinity és a Brazos 2.0 szállítása

Az AMD bejelentette, hogy a Llano utódjául szánt Trinity APU-k, valamint a Zacate és Ontario APU egységek utódjául szánt Brazos 2.0-s platfrom tagjainak szállítása végre megindult.

Az AMD rangidős PR menedzsere, Phil Hughes elmondta, a Trinity APU egységek minden tekintetben továbbfejlődtek jelenleg is forgalomban lévő, Llano alapokon nyugvó elődeikhez képest, amelyeknél kétszer jobb teljesítmény/watt arányt kínálnak.

Az említett APU egységek az asztali konfigurációknál FM2-es, a mobil konfigurációknál pedig FS1r2 uPGA, illetve FP2 PGA tokozással érkeznek. Az oldalsó képen a legelső szállítmány látható, amely az ASUS-nál landolt.

A legutóbbi pénzügyi negyedév megint veszteséggel zárult

Az AMD ismét veszteséggel zárt egy pénzügyi negyedévet, ami ezúttal a különböző kiadások számlájára írható. A gyártó legutóbbi pénzügyi negyedévének mérlegét egyrészt a SeaMicro felvásárlása, másrészt pedig a korábban megkötött megállapodás értelmében a GlobalFoundries felé esedékes fizetés rontja. Ha ezeket, valamint a többi költséget kivesszük a kalapból, akkor az AMD profitja az első negyedév folyamán 92 millió dollár lenne, de mivel a dolgok nem így működnek, így az eredmények között 590 millió dolláros mínuszt láthatunk a profit mezőben.


A Computing Solutions üzletág éves szinten minimális növekedést mutatott, a Graphics üzletág pedig az előző év azonos időszakához képest 7%-kal alacsonyabb árbevételre tett szert. Az AMD beszámolója szerint az átlagos eladási árak a processzorok piacán alacsonyak maradtak, a GPU-k szegmensében azonban ebben a tekintetében emelkedés történt, így utóbbi esetben a kereslet csökkenésével lehet magyarázni a korábbinál alacsonyabb árbevételt.

A jelenlegi negyedévben az AMD várakozásai szerint +/- 3% körüli teljes árbevétel változás várható.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. jozsefm
2012.04.22. 16:14
A jelenlegi negyedévben az AMD várakozásai szerint +/- 3% körüli teljes árbevétel változás várható
A Trinity szállítások ellenére?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. nyunyo19
2012.04.22. 16:19
Ha nagyjából a 3. negyedévben való rendes trinity ellátottsággal számolunk, úgy igen csak csodálatos eredmény lenne azok pénzügyi hatását nézve, ha azok már a 2. negyedévben mutatkoznának
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Svindler
2012.04.22. 16:27
Sok hely csak júniusi rajttal számol, úgy pedig sajnos reális, hogy a Trinity-k nem szólnak majd igazán bele ebbe a negyedévbe, inkább a következőbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm Svind...
2012.04.22. 16:41

júniusi rajttal
Mire kell még majd három hónap?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Quator
2012.04.22. 20:41
Sziasztok!
Igen durva általánosítás, amit írtál. Az is AMD-t vesz (pl én a Llano-val), akinek bőven elég az APU grafikus teljesítménye, még akkor is ha néha játszik is, de nem "gamer". A Llano IGP-je egy nagyságrenddel komolyabb, mint a jelenlegi intel megoldások. És nem tervezem diszkrét vga kártya beszerzését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. silentfrog
2012.04.22. 22:21
Ilyenkor a megjelenés előtt nem kellene már rég a polcokon lenni az Fm2 tok.lapoknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm silen...
2012.04.22. 22:41
Eddig semmi hír róluk.
Igaza lesz Svindlernek a júniussal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Janus27
2012.04.23. 00:48
Na itt az info, minden cég sír hogy veszteséges, az AMD is. De eddig arról nem szólt a fáma hogy mi adja az ún. "veszteséget" (felvásárolta a Seamicrot, tehát nem elvesztette a befektetett pénzét, ami tényleges veszteséget jelentene, hanem újrabefektette). Ez kb. olyan veszteség mintha egy átlag ember azt mondaná, hogy befektettem 20 milliót, majd a befektetés bevételéből vettem egy 10 milliós házat, egy 5 milliós autót és maradt 13 millió, de azt a "maradék" 13 milliót úgy tünteti fel hogy az eredeti 20 millás befektetés 7 milla veszteségbe csapott át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gabest
2012.04.23. 01:27
Minek választaná valaki a jobb beépített gpu-t, ha úgysem azért veszi? Csak az számít, hogy legyen benne valami irodai munkára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jozsefm gabes...
2012.04.23. 07:24
Mert ezt a GPU-t már az irodai munka követelményeit jóval meghaladó grafikus megjelenítésre is tökéletesen használni lehet. Olyan szinten, hogy a felhasználók döntő többsége számára, szükségtelenné teszi a külön VGA megvételét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Phantomstr... gabes...
2012.04.23. 09:02
Az érvelés helytálló. Csak azt az apróságot felejted ki, hogy mi van, ha azért veszi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti_2012
2012.04.23. 09:47
"Graphics üzletág pedig az előző év azonos időszakához képest 7%-kal alacsonyabb árbevételre tett szert --- kereslet csökkenésével lehet magyarázni a korábbinál alacsonyabb árbevételt"
Ilyenkor látszik mennyire megy a radeon. A viszik mint a cukrot kijelentés állandó beírogatója persze most nem jár erre.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. afterburne...
2012.04.23. 10:53
Én például azért fogom venni. Ahogy a llanot is azért vettem: teljesen jól el lehet bohóckodni vele ráérős óráimban, de mégsem egy erőforrás zabáló kártya megy kihasználatlanul a nap további részében. És itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a villanyszámla mellett más anyagi erőforrása is gondolok: Az a 30-60-250 ezer forint, amibe a dedikált videokártya kerül, ugyanúgy kihasználatlan ha nem megy épp a játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. shabbarule...
2012.04.23. 11:29
Janus27:

Te totál nem érted a dolgokat. Egy cég felvásárlása nem okoz veszteséget, mert felvásárlási árért cserébe(a cég készpénzállománya csökken) a cég könyvelésébe apportálásra került a felvásárolt cég ugyanolyan értéken(goodwill-ként), ennek az eredménye pedig nulla, szóval nem okoz változást. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor a negyedéves eredménybeszámolóból az is kiderül a felvásárlásnak volt 6 milliós ügyvédi költsége, ami kiadás, de volt 36 adójóváírása ami bevétel, így a felvásárlás eredménye az AMD-re nézve ebben a negyedévben 30 millió többlettel zárult.

Persze majd idővel ki fog derülni hogy a SeaMicro-t áron felül vették, ahogy anno az ATI-t is és majd lesz szép goodwill leírás, hogy a valós érték a helyére kerüljön. Na majd akkor fog veszteségként elszámolódni, de csak abban a negyedéves eredményben, amikor az majd ténylegesen meg fog történni.

Az AMD vesztesége nem a SeaMicro felvásárlásból ered, hanem olyan kiadás tételből, aminek nem volt hasonló mértékű ellenértéke. Anno amikor eladták a gyárukat a GlobalFoundriesnak, a GF-nek kvázi ők voltak az egyedüli bevétel termelő ügyfelük. Hogy az AMD maximalizálja a vételárat, nem csak a gyárat adták el, hanem azt is vállalták hogy minden chipgyártó kapacitásukat átviszik a GF-be, ami értelemszerűen a GF-nek többlet bevételt jelentene. Mivel a GF bulk kapacitásai mostanában kezdenek beélesedni ennek az teljes átmigrálásnak most kellene megtörténnie.

Viszont az AMD egyoldalúan felrúgta ezt a megállapodást és pont hogy inkább viszi a gyártókapacitást a GF-től, nem pedig mindet oda veszi át. Egy egyoldalú szerződést felrúgás pedig anyagi következményekkel jár, ezt fizeti meg az AMD, ez az ami a veszteséget okozza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm shabb...
2012.04.23. 11:37
Éppenséggel lett volna lehetősége kielégíteni a gyártási igényeket a GloFou-nak,de mivel erre képtelen volt, ezért kellett más bérgyártó után is néznie az AMD-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. shabbarule...
2012.04.23. 11:48
józsef m.:

A gondolat menetedben ott van a hiba hogy a gépvásárlók döntő többsége(80+%) eddig sem vásárolt diszkrét grafikus kártyát, az igényeit az elmúlt évek során is bőségesen kielégített egy IGP tudása. Akár egy Inteles IGP is, amit te használhatatlannak tartasz, de a gépvásárlók döntő többsége számára már eddig is bőven többet tudott, mint amire szükségük volt. A géphasználók döntő többsége az IGP-k 3D-s képességét szinte alig használja, mert nem is indítanak olyan alkalmazást aminél szükség lenne rá. A géphasználók igénye egy IGP-vel szemben kb. az hogy legyen kép és jelenítse meg a Windows 2D ablakait és kész, ezt pedig akár egy több éves Intel IGP is gond nélkül megoldja.

Az AMD fanok már lassan 6 éve abban bíznak hogy a cég erősebb IGP-je fogja eladni a cég CPU-ját. De ez 6 év üzleti eredményeiből látszik hogy nem igazán működik. De ennek ellenére még mindig kitartóan mantrázzák és ettől várják a csodát, hogy majd a Llano, majd a Trinty, majd az azt követő APU hozza el megváltást, mert az majd vinni fogják mint a cukrot, mert az APU így, meg az APU úgy és hogy ez micsoda nagy csoda.

A gépvásárlók döntő többsége számára viszont az IGP és annak képessége egyáltalán nem képvisel olyan kitüntető szerepet, mint ahogy azt már igen hosszú ideje az AMD vagy akár az Nvidia is szeretné láttatni. Az elmúlt évek üzleti eredményei egyáltalán nem tükrözik azt hogy egy jobb képességű IGP-vel el lehetne adni az AMD CPU-it és e miatt az értékesítés meredeken az egekbe szökne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. shabbarule...
2012.04.23. 12:04
józsef m.:

A GF-nek két gyárában is lesz 28nm-es kapacitása és messze nagyobb mértékű mint amire az AMD-nek valaha is szüksége lesz, szóval kapacitás hiányra aligha lehet ezt fogni. A GF-nek mint minden foundrynak az a célja hogy a kapacitásait minél magasabb kihasználtság mellett járassa, ehhez pedig fix és egyre nagyobb számú megrendelőre van szüksége, nem pedig arra hogy az a kevés ami volt még az is elhagyja.

A Trinity utód 28nm-en a GF-nél fog készülni, de a Bobcat 28nm-es utód továbbra is a TSMC-nél marad, ahogy a diszkrét GPU gyártás is. Ez pedig ellentétes a felvásárláskori megállapodással, mert a helyett hogy hozná a megrendelést inkább viszi az AMD.

A még külön üzletileg fájó pont a GF-nek, hogy csak az AMD miatt fenntartott SOI kapacitásokról az AMD átmigrál bulkra. Így ezen kiépített kapacitások nagyon rövid életűek voltak és a jövőben is kevésbé hasznosíthatók, ráadásul az AMD eddig is veszteséget termelő árszint mellett kapta onnan a wafereket. Szóval üzletileg ez a GF-nek nagyon nem éri meg.

Mivel SOI-t nagyon kevesen gyártanak, nehéz lesz ezeket a kiépített kapacitásokat újra értékesíteni. Anno az AMD felvásárlás után voltak olyan pletykák hogy az IBM bezárná a gyárát és átvinné a teljes gyártókapacitását a GF-hez, ami GF-nek segítene a SOI kapacitások kitöltésében és még bevételt is hozna. Viszont erről a megállapodásról azóta sincs igazán hír. Az IBM-nek költség szempontból lehet hogy megérné, de ezzel fel is adnák azt az önállóságot, amit egy saját gyár ad, ez pedig már nem áll érdekükben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bodomehesz...
2012.04.23. 12:05
shabbarulez - 2012-04-23 11:48:30 - azt kell mondjam, hogy új Miatyánkat jelentettél ki, ugyanis ez a színtiszta igazság. Nem tudom, ha megadja magát az AMD mi lesz ár szinten, de biztos vagyok benne, hogy ezt a végtelenségig nem lehet húzni, és nem lehet arra ráfogni, hogy majd jön, majd ez, talán ez, majd amit kiadnak... stb... sajnos az AMD terén ez megy. Akár fanatikus akár nem valaki be kell látni, hogy semmilyen téren nem tud az Intellel versenyezni . Pedig néha jó lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Whysper after...
2012.04.23. 12:08
Ezzel a hozzászólásoddal nem értek egyet ,hogy erőforrást zabáló vga mivel alap helyzetben ha csak alapfelhasználáson vagy nem is 100%-on megy a VGA! Főleg az ATI-k nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Whysper shabb...
2012.04.23. 12:13
Én az AMD helyében abban látnáma jövőt ,hogy Mivel a NDvidia consolera meg igy a amd nem kilépnem hanem összefogna az intellel és Szerintem az AMD vga-k igen is jó telejsítményt képviselnek igy az intel hozná a cpunak a cpu részét az amd meg dolgozna a GPU részén és együtt lenne tudnának igazi jó platform evuloluciót alkotni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. shabbarule...
2012.04.23. 12:57
bodomeheszet:

Azért az AMD nem fogja egyhamar megadni magát. A 400 millió éves PC eladásból 80-100 milliót ők produkálnak, ami azért nem kevés. Persze az nagy hátrány hogy a magas ár és profit tartalmú termékek szegmenséből kiszorultak, így az igazi húsos falatok nem az övék, de azért a maradékból is meg lehet élni. Igaz nem olyan jól mint az Intel, de azért a megmaradásuk nincs veszélyeztetve.

Ahhoz viszont hogy újra a magas ár és profit tartalmú termékek szegmensébe bekerüljenek egy hasonló nagy dobásra lenne szükségük, mint ami anno a K8 volt a P4-gyel szemben. Akkor üzletileg is nagyon jól ment a cégnek, viszont most belátható időn belül nem igazán látni olyan terméket ami ekkorát durranhatna.

Az árakat erősen az Intel diktálja, így az AMD nem igen tehet mást mint hogy a gyengébb termékeit árban az Intel alá pozicionálja, így viszont saját nyereségesség képességét is erősen behatárolja. A gondot nem is annyira az Intel jelenti számukra, mert velük több évtizede "elvannak". Viszont az elkövetkezendő években jönnek az ARM-en alapuló gyártók a termékeikkel és elsőnek ők az olcsóbb piaci szegmens fogják megtámadni. Márpedig ebben a piaci szegmensben inkább az AMD-nek van nagyobb veszteni valója, mint az Intelnek.

Az AMD-nek lehet egy új kitörési pontja a konzolt piac. Mostanában egyre több pletyka szól arról hogy GPU fronton mindkét nagy konzol gyártónál próbálkoznának, sőt még CPU fronton is szeretnének odaférni. Ez egy jó kitörési pont, mert ezen a piacon nem kell az Intellel konfrontálódniuk(legalábbis addig amíg nem látnak benne jelentősebb mennyiségű pénz), helyette viszont az IBM, Nvidia, ARM gyártókkal kell pozícióharcot folytatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. shabbarule...
2012.04.23. 13:11
Whysper:

Ezzel üzletileg nagyon nem járna jól az AMD. A pénz inkább a CPU-ban van, nem a GPU-ban. Szóval ha önként és dalolva átadnák a CPU részüket az Intelnek, az Intel meg vice-versa a GPU részét, akkor az Intel kapná a húsosabb falatot, ők pedig a lerágott csontot. Ez üzletileg teljesen értelmetlen lépés lenne az AMD részéről, így aztán nincs is igazán értelme azon filózni mi lenne ha. Egy ilyen fajta együttműködésnek csak akkor lenne értelme, ha mindkét fél jól járna vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rini
2012.04.23. 14:09
Ez már csak azért sem valósulhatna meg mert ha nagyon közel kerülne a két gyártó egymáshoz akkor az amerikai versenyhivatal tépné szét darabokra az Intel hegemóniát. Az AMD most éppen abba a pozícióba szorul a processzorok terén amibe az NV a grafikus piacon. Felülről ott van az Intel processzor piaci teljesítménye, alulról meg jön felfele az olcsó ARM gépek dömpingje. Ezzel ellehetetlenítik a olcsó vonalat, felfele pedig nem tud menni az Intel miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pales
2012.04.23. 18:09
@atti_2012
Pedig viszik, mint a cukrot.
(helytálló, mert a cukrot se viszik már, olyan ára van annak is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2012.04.23. 18:51
Az AMD már párszor elmondta hogy nem akar CPU-ban versenyezni az Intelel (mert nem is tudna), meg nem éri meg nekik, hanem az APU-t szeretnék fejleszteni így nem is nagyon várható előrelepés CPU terén, de amit láttuk az Ivy teszteken az Intel sem a CPU-ra gyúr, teljesen felesleges ennél erősebb CPU egy átlagembernek inkább jöhetnének a szoftverek amik kihasználnák 100% 4 magot és az APU ban rejlő lehetőségeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm shabb...
2012.04.23. 19:24
shabbarulez
A gondolatmenetedben ott van a hiba, hogy az vásárló réteg aki „eddig sem vásárolt diszkrét grafikus kártyát”, eddig se vásárolt gépet se, tehát nem maga döntötte el mely gyártó IGP-je elégítse ki igényeit, a valós okokat, az ide vezető utat, gondolom ismered.
Az intel fanok már hat éve várják az AMD pusztulását, ennek ellenére piaci részaránya azóta is kb. változatlan. Az a hat éves fejlesztési elképzelés, ami az ATI felvásárlásával kezdődött, mostanára elég fényes igazolást nyert, abban az integrációs folyamatban, melyet most már az intel is komolyan vesz- évekkel az AMD után - elindult ugyanerre. (APU)
Az IGP képessége ami „egyáltalán nem képvisel olyan kitüntető szerepet”, mára érdekes módra az intelnek is ugyanolyan fontos lett, (a 3D-s és a DX-11-es is ) hogy még meg sem lévő képességekkel is megpróbálták video-demonstrálni.
A GF 28nm-es kapacitása lehet lesz, de amikor kellett nem volt, (Apple üzlet elbukása a Brazossal) és most sem a kívánatos, lsd. C0-ás Fx-ek még most sincsenek, és a B2-ben is benne van a kezük, bár kétségtelen, itt az AMD gyártáselőkészítéssel ,kommunikációval foglalkozó mérnökei se voltak a helyzet magaslatán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bodomehesz... jozse...
2012.05.03. 15:02
Ebben a gondolatmenetben, én azt a hibát látom, hogy az Intel nem is akarja, hogy tönkremenjen az AMD, mert az nem lenne szép dolog. Csak nem alacsonyodik le oda, hogy gyerekes tesztekbe mennyen bele mint a másik fél. Gondolok itt a kék - piros ökölre, valamint a vak VGA tesztre. Ezzel az AMD magát járatja le, még a másik gyártó nem "kicsinyes". Sokaknak ez a meglátása ezzel. Egy ekkora cégnél mint az AMD nem szabadna ilyen húzásokba belemenni, nem szabadna ilyenre pénzt fordítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 bodom...
2012.05.03. 15:05
Te a múltkor azt nyilatkoztad hogy nem értesz ezekhez a dolgokhoz, nem kellene naponta többször is bizonyítanod, egyből rájöttünk a lényegre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... bodom...
2012.05.03. 15:10
fizikai fájdalmat éreztem ennyi tömör butaság láttán egy hozzászólásban...

ezer ügy közül csak egy "aprót" említek, nézz utána miért fizetett az intel 1.25 milliárd dollárt az amdnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 bodom...
2012.05.03. 15:14
valamint a vak VGA tesztre

A vakteszt nem a VGA-król szólt hanem a CPU-król és az Intel alaposan elhasalt benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... jozse...
2012.05.03. 15:17
Az igazi NAGY forradalmi technológiák az elmúlt időből az amdhez kötődnek, hiszen az x64 bevezetésénél az intel teljesen le akarta cserélni az x86 rendszert az alapjaitól újraépítve, de nem lett volna visszafele kompatibilitás, és az amd meg pont időben kidobta a jelenleg is alkalmazott x64 megoldását. Akkor az intelnek sok évnyi iszonyatos költségű fejlesztést egy az egyben ki kellett dobni a kukába, és ott elöl is volt az amd, az igpt is ők építették meg valóban használhatóra.
Az amd ilyen fogásai miatt vezették be a tic-toc (vagy fordítva nem tudom) fejlesztési ütemet, hogy tudjanak reagálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!