iPon Hírek

AMD Fusion chip 40 nm-es csíkszélességgel

Dátum | 2008. 08. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Lehetséges, hogy az AMD Fusion névre hallgató hibrid processzorát nem maga a gyártó, hanem a TSMC fogja elkészíteni? A jelenlegi értesülések szerint bizony ez a helyzet. A gyártóktól származó hírek alapján úgy néz ki, hogy a TSMC az újdonságot 40 nm-es gyártási technológia alkalmazása mellett fogja elkészíteni az AMD számára.


A szóban forgó chip a források szerint Shrike kódnéven válik majd ismertté. A Shrike ugyan platformként lett bemutatva, a TGDaily forrásai mégis chipként beszélnek róla; a termék az AMD 2009-es mobil platformokról szóló útitervén mutatkozott be először a tavalyi év folyamán. A gyártó Shrike névre hallgató platformjában egy Swift processzor foglal helyet, amely 45 nm-es csíkszélességgel készül, három darab K10-es processzormagot, valamint egy GPU magot és egy integrált DDR3-as memória vezérlőt hordoz magában. A TGDaily új információi szerint a processzor rész 2 processzormaggal bír, míg a GPU rész egy következő generációs, RV800-as architektúrára épülő egység lesz.

Hogy a Swift végül is milyen alkotóelemekből épül fel, az egyelőre pontosan nem tudható, de az szinte biztos, hogy az AMD-nek az újdonság elkészítéséhez a TSMC gyártókapacitását kell majd használnia, vagyis SOI helyett ún. "bulk Si" ostyára kell, hogy épüljön az újdonság . Ez azt jelenti, hogy a gyártónak komoly változtatásokat kell eszközölnie a processzormagok esetében, ugyanis jelenleg az AMD minden processzora SOI (Silicon-on-Isulator) technológiával készül. A várakozások szerint az AMD idővel egyre jobban függ majd a TSMC-től. A gyártó következő generációs, Bulldozer kódnévre hallgató processzora szintén a TSMC gyárában fog elkészülni, ehhez 32 nm-es csíkszélességű SOI technológiát fog alkalmazni a gyártó. Ezek a lépések minden bizonnyal részei a korábban bejelentett "Asset-Smart" tervnek, amelynek segítségével versenyképessé próbálják alakítani a vállalatot a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. leviske
2008.08.05. 15:11
(Vendég_Radon_* @ 2008 Aug 5, 11:53) Az AMD egyre hülyébb neveket ad a prociknak. Hát nem eresztették még szélnek a marketingeseket?

Végülis a Yonah, Conroe, Penryn, Nehalem, Westmere, Gesher jobban hangzik, mint a Fusion :rolleyes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.08.06. 02:14
(Vendég_Marcias_* @ 2008 Aug 5, 21:10) K10? Mármint az a K10, ami a Phenomokat is alkotja? Izé... remélem azért kicsit csiszoltak rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!