iPon Hírek

AMD Fusion, mostantól beágyazott rendszerekhez is

Dátum | 2011. 01. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG


Az AMD nemrégiben mutatta be Zacate és Ontario kódnévvel ellátott APU egységeit (Accelerated Processing Unit), amelyek a Fusion platform részeként a kompakt asztali gépek és a noteszgépek piacát célozzák meg. A Zacate modelleket elsősorban az asztali számítógépekbe szánta a vállalat, de ilyen processzorok már egyes noteszgépekben is feltűntek. Az Ontario egységek csak és kizárólag a netbookok piacát veszik célba, ugyanis feleakkora fogyasztás (9W) mellett üzemelnek, mint Zacate kódnévvel ellátott társaik (18W), ez pedig jelentős előny akkumulátoros üzemmódban. Most az említett „E” sorozatú Fusion egységek mellé egy újabb család érkezett, amely a „G” nevet viseli. A „G” sorozat tagjai kifejezetten a beágyazott rendszerek piacát veszik célba.


A „G” sorozat tagjai a Zacate és Ontario modellekhez hasonlóan ugyanazt a szilícium lapkát alkalmazzák. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő lapka x86-os Bobcat processzormagot vagy processzormagokat tartalmaz és a processzor tokozásán belül egy videó vezérlő is helyet kap, csak úgy, mint a fent említett modelleknél. A „G” sorozatú APU egységek BGA tokozással kerülnek forgalomba, processzormagjuk vagy processzormagjaik órajele pedig modelltől függően maximum 1,6 GHz-es lehet. A GPU szerepét – szintén modelltől függően – egy Radeon HD 6310-es vagy egy Radeon HD 6250-es modell tölti be, a chip TDP-je pedig 9W-os vagy 18W-os értéket képviselhet. Az alábbi táblázat tartalmazza a „G” sorozatú újdonságok pontos specifikációit.

Az APU egységek specifikációi.
Az egy- vagy két Bobcat processzormagot tartalmazó APU egységek esetében processzormagonként 512 KB-nyi gyorsítótár áll rendelkezésre. A processzormagok természetesen 64-bites lebegőpontos egységet is tartalmaznak (FPU). A beágyazott rendszerek piacát megcélzó újdonságok esetében a DirectX 11-es támogatás adott, de a GPU a harmadik generációs UVD motort is tartalmazza, amely lehetővé teszi az MPEG-4/AVC, VC-1, MPEG-2, MVC, DivX és Xvid fájlok lejátszásának hardveres gyorsítását, sőt, még az Adobe Flash-hez is kínál hardveres gyorsítást. Az APU egységek tokozásán belül a processzormag(ok)on és a videó vezérlőn kívül egy beépített memóriavezérlő is helyet kap, amely egycsatornás (64-bit) DDR3-800/1066 MHz-es memóriatámogatást kínál a rendszer számára. A vezérlő ebben az esetben is maximum két DIMM slot kezelésére képes.


Az új platform kis mérete ellenére hatalmas lehetőségeket kínál minden olyan területen, ahol alacsony fogyasztás mellett üzemelő, kisméretű konfigurációkra van szükség, de ugyanakkor az is fontos, hogy a GPU ütőképes legyen. Ilyen rendszerekkel a hírek szerint például digitális aláírással kapcsolatos feladatokra alkalmazható konfigurációkban, játéktermi automatákban, internet-képes set-top-box készülékekben, kis formátumú PC konfigurációkban és vékonykliensekben találkozhatunk majd a nem is oly távoli jövőben.

A PCH (Platform Controller HUB) chipek tulajdonságai.
A „G” sorozatú APU egységek mellé Hudson M1 alapú vezérlőchipek kerülhetnek, amelyek A50M és A55E típusjelzéssel rendelkeznek. Ezek a megoldások a Hudson M1-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek majd. A vezérlőchipek négy PCI Express sávot, SATA 6 Gbps-os portokat, HD audió vezérlőt és néhány USB 2.0-s portot kínálnak majd az adott konfiguráció számára. A két platformvezérlő chip között van néhány lényeges különbség, ahogy a fenti táblázatban is látszik.

Az A50M modell első generációs, míg az A55E második generációs PCIe sávokkal kapcsolódik a processzorhoz, viszont mindkét modell egyformán négy darab PCIe sávot használ. Az A50M esetében PCI támogatás nem áll rendelkezésre, az A55E viszont akár négy darab 33 MHz-es PCI slot kezelésére is képes. Az A55E esetében a hat darab SATA 6 Gbps-os porthoz RAID 0,1,5,10 támogatás is jár, valamint ez a modell tartalmaz Ethernet vezérlőt is. USB 2.0-s portokból mindkét vezérlő 14 darabot kínál, plusz még két darab USB 1.1-es port kezelésére is képes. A chipek az APU ventilátorának vezérlésére is képesek, TDP-jük pedig 2,7W és 5,9W között helyezkedik el attól függően, hogy üresjáratban vagy terhelés alatt üzemelnek-e.


A különböző vállalatok kínálatában hamarosan megjelennek majd a G sorozatú APU egységekkel ellátott termékek. Ilyen konfigurációkat például az Advansus, Compulab, Congatec, Fujitsu, Haier, iEi, Kontron, Mitec, Quixant, Sintrones, Starnet, WebDT és a Wyse termékpalettáján lehet majd találni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Fzoltan
2011.01.20. 09:08
" A chipek az APU ventilátorának vezérlésére is képesek, TDP-jük pedig 2,7W és 5,9W között helyezkedik el attól függően, hogy üresjáratban vagy terhelés alatt üzemelnek-e."
No lám, 3 Wattnyi hőt elvezetni... lehet, hogy úgy 100/percen fog forogni az a kis venti?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.01.20. 09:26
Az APU ventilátorát vezérli, tehát a központi egységét (9/18W). Ráfér arra a parányi ventire egy kis szabályozás. Amúgy nekem nagyon tetszik ez a kis platform.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Fzoltan
2011.01.20. 09:35
Oh, igazad van. Mindegy, 9 Wattnyi hőt sem téma elvezetni még ilyen kis ventivel sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tomazolika
2011.01.20. 11:22
Ügyes kis szerkezetek . Az a hűtő hatalmas darab.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. berner
2011.01.20. 11:29
hány évvel is később jött ki ebben a szegmensben, ami még mindig nincs olyan teljesítmény / ár / fogyasztás arányban.

6 év.... széppp tényleg nincs ám elmaradva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. balintdavi...
2011.01.20. 12:12
Épp ideje volt, ez majd leviszi az Atom/CULV+ION-os cuccok árát is.
Eddig nagyon pofátlan áron nyomták őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm berne...
2011.01.20. 12:53
Megkérdezhetem te hol tanultál informatikát,vagy mikor fogod elkezdeni?

balintdavid: jobb későn mint soha.Sajnos ezek az elhibázott stratégia döntések azok melyekért valóban joggal lehet szemrehányást tenni az AMD. vezetésének.Ennyire rövidlátónak és a várható piaci igényeket helytelenül felmérő stratégiának, nincs ma már helye a versenyszférában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. meridaboy
2011.01.20. 13:06
Lemaradva???

Mutasson nekem valaki egy hasonló INTEL-es !!! APU !!! -t.
Igen, nem CPU!

Nekem tetszik és szerintem veri majd az Atom-ot!
Csak legyen jó az ára s már veszek is egyet, mondjuk egy olyat mint ami a képen van a cikk végén!

J.o.k.e.r:
-Kifejezettem tetszett a cikk, olvasmányos és sok technikai adattal is szolgál!


u.i.:
azt észrevettétek, hogy csak akkor méltatja valaki a cikket és vagy a cikk íróját, ha hibát talál?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Sturmtiger
2011.01.20. 13:08
Megint előjön a jól bejáratott téma AMD/Intel, ATi/nVidia, PC/Konzol, kicsit unalmas, és persze totál felesleges. Kihoznak valamit a gyártók erre okosan bemondják a köztudatba hogy nééémááá tök le van maradva. Kérdem én vajon hányan terveztek a fórumozók közül processzort az elmúlt években? Amúgy hogy ne offoljak sokáig becsülöm ezeket a kis fogyasztású integrált cuccokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. balintdavi...
2011.01.20. 14:06
PTE-n tanulok, bár nem értem ez most hogy jön ide :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. balintdavi...
2011.01.20. 14:15
Most nézem, a 2.6.38-as Linux kernelben már benne van az opensource fusion driver. Azt hiszem megvan a következő dzsunkaHTPC/NAS-em alapja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm balin...
2011.01.20. 14:26
Bocs ! Félreértettél ,a momdandóm illetve kérdésem azon része, berner képességeire vonatkozott!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gezu1025
2011.01.20. 15:37
Jó cucc a kicsike. Tetszik, de ez nem az atom ellen megy. Ez másra való. (ha jól értem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sanyix
2011.01.20. 16:16
Na mostmár érdemes lesz htpc-t venni. Sajnos az atom még ionnal is elég gyengus... és drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sanyix
2011.01.20. 16:18
igazából ha ventilátort lehagynák és a felszabadult tér hűtőborda lenne, bőven elég lenne... Furcsa hogy a gyártók inkább spórolnak a bordákkal (fémmel) és ventit raknak rá.
Ok hogy drága a fém, na de annyira hogy olcsóbb egy ventit legyártani, tekercselni, stb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanyix
2011.01.20. 16:23
jaj lol ez a kép illusztráció valszeg köze nincs a fusionhoz...

gezu1025 "Jó cucc a kicsike. Tetszik, de ez nem az atom ellen megy. Ez másra való. (ha jól értem)"

Atom ellen is megy (vagyis rommá veri inkább), de akár pentiumok és celeroncsok ellen is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.01.20. 20:10
Nagyon profi az alaplap hatan a ket klasszikus soros port kivezetes: hiszen csak a profikat izgatja, hogy hova kothetik be a Cisco halozati eszkozok soros konzoljat, hogy aztan karakter uzemmodban vezerelhessek a halozati eszkozoket.

Megertem e profizmust, de jobban orultem volna, ha lenne 2-3 ethernet port, amelyek kozul az egyik a TAVMENEDZSELES, azaz valamifele Console Over Ethernet jellegu lehetoseg.

Hiszen a kis fogyasztas arra is felhasznalhato, hogy az ember egy mellekhelyseg falara felakassza a csaladi kis fajlmegoszto szervert, de aztan a kellemes szobabol konfiguralgathassa, telepithesse, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix
2011.01.20. 20:44
És 1 ethernet portnál mi akadályoz ebben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Balucsek sanyi...
2011.01.20. 21:38
Ha jól tudom, ha van console port akkor azon biztonságosan tudod konfigolni és ha letiltod a telnet hozzáférést akkor nem tudják átkonfigolni a hekkerek a gépet kivéve ha valaki hozzáfér fizikailag a konzolporthoz, azaz bemegy a szobádba rádug egy gépet és feltöri. De persze ennek nem sok értelmét látom amíg nem egy vállalati gerinchálózatot irányító routerről vagy hálózati kiszolgálóról van szó...
De ha van valami más előnye is akkor szóljatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2011.01.20. 21:49
prohlep nem értelek. Miért nem elég 1 ethernet port?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2011.01.21. 14:28
Gondolom én az lenne az igény forrása, hogy vezetékes hálózatot is ki tudjon építeni, mert ha mondjuk routerre köti akkor az alapból tudja ezt, de ő azon felül akar egy nagy sebességű hozzáférést.
Javítson ki aki jobban tudja.
Amúgy nekem is ez a gondom, hogy van 2 gép és egy router, de a routeren keresztül eléggé korlátozott a sávszélesség és az egyik gép nem bővíthető tovább +hálókarival, mert nincs szabad slot. Pedig az egyszerű megoldás lenne és nem utolsó sorban olcsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy
2011.01.21. 14:34
Csak azt mondja meg nekem valaki, hogy ha pár ezer forintért tudnak gigabites hálókarit csinálni, akkor miért akkora kihívás egy alaplapra 2-t rátenni?
Tudom a hely, nem elég, de őszintén nem lenne +4-5cm2 pluszban?

És pont az ilyan kicsi lapokon lenne létjogosultsága, mivel csak egyetlen slot van rajta és hátha nem hálókártyát akar az ember fia beletenni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!