iPon Hírek

AMD gyárkiszervezés: megköttetett az üzlet

Dátum | 2009. 03. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az AMD gyárkiszervezéssel kapcsolatos terveiről már hetek, sőt inkább hónapok óta lehet olvasni. A legfrissebb hír szerint végre nyélbe ütötték az üzletet az AMD illetékesei a Mubadala Development Company és az ATIC vezetőségével, így az AMD mostantól valóban gyárnélküli vállalattá alakul. Az átalakulás következtében létrejött a The Foundry Company, amely a gyárakat fogja össze, és amelynek végleges elnevezését és logóját még a hét folyamán nyilvánosságra hozzák a cégek.

A tranzakció eredményeként az AMD 825 millió dollárral beljebb van, mint az üzlet megkötése előtt: az ATIC 700 millió dollárt fizetett a gyárakért és a gyárakhoz kapcsolódó eszközparkért, ezzel egy időben a Mubadala pedig 125 millió dollár értékben vásárolt AMD részvényeket. Furcsa módon a korábbi hírekkel ellentétben az AMD mindössze 34,2%-os részesedést kapott a The Foundry Company-ból, ám a cég ennek ellenére is egyenlő szavazati jogkörrel rendelkezik, mint az ATIC.

Az AMD a tranzakció befejezése után kiemelte, hogy a The Foundry Company a világ első olyan félvezetőgyártó vállalata, amelynek a székhelye az Amerikai Egyesült Államokban található. A cég az AMD SOI (Silicon-on-isulator - szilícium a szigetelőn) technológiával készülő processzorait gyártja majd, de 2010-ben megkezdik az AMD GPU-inak és egyéb chipek gyártását is, amelyek már a 32 nm-es, ún. bulk szilícium technológiára fognak épülni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2009.03.03. 16:09
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!