iPon Hírek

AMD: hatékonyabb videokártya hűtés

Dátum | 2008. 10. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD és a Celsia Technologies a mai napon jelentették be, hogy stratégiai együttműködést kezdenek egymással, amelynek keretein belül az AMD következő generációs videokártyáit a Celsia által szabadalmazott, különleges eljárások segítségével fogják hűteni. A Celsia által kifejlesztett megoldás segítségével a videokártyák új hűtése jelentősen hatékonyabb lesz, mint a napjainkban alkalmazott heat pipe alapú hűtőmegoldások - állítja a két gyártó.


A Celsia új hűtési eljárása NanoSpreader néven lett szabadalmaztatva, az egység tulajdonképpen nem más, mint egy réz házban elhelyezett hűtő, amely kétszintű kamrával van ellátva. A kamrákban közönséges víz kering, a rendszer teljesen levegőmentes kialakítással bír. A rendszer működési elve abban rejlik, hogy a GPU oldalán elhelyezkedő kamrában lévő víz felmelegszik, majd felforr, ezután gőz formájában hatol át a két kamra között elhelyezett mikro perforációs réz hálón, amelyen keresztül aztán lehűl, majd folyadék állapotban visszatér a kiindulási ponthoz és a folyamat ismét kezdődik elölről. A NanoSpreader elnevezés tulajdonképpen a különlegesen kialakított rézhálós rendszert takarja, amely fele akkora súllyal rendelkezik, mint a tömör réz és 14%-kal hatékonyabb hűtést kínál, mint a heat pipe alapú termékek.


Az új hűtő a hatékonyság és a kis súly mellett még egy fontos előnnyel rendelkezik, és ez nem más, mint a heat pipe technológiánál jelentősen alacsonyabb előállítási költség. A szakemberek szerint az új technológia azért is olcsóbb, mert a NanoSpreader hűtőegységek közvetlenül a GPU-val érintkeznek, nem úgy, mint a heat pipe megoldások, ez pedig azért fontos, mert így nem kell költséges és nehéz réz talpazatot készíteni a hűtőalkalmatosság számára.

A Celsia az AMD 2008-ban megrendezésre kerülő Technical Forum and Exposition elnevezésű rendezvényére is meghívást kapott, amelyet holnap rendeznek Tajvanban. A prezentáció keretein belül a Celsia szakemberei egy videó segítségével próbálják majd bemutatni az új hűtési eljárás felépítését, illetve működését.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bszoke88
2008.10.21. 21:57
vissza a cikkhez
no, végre 1 hasznos újítás (->mármint, amit "üzembe" is helyeznek...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bszoke88
2008.10.22. 15:01
a Peltier-elemet nem írnám le. itt lehet, h nem ismert, de külföldi fórumokot sokan ezzel tuningolnak. Azért nincs elterjedve, mert nem mindenki hajlandó a +2-300W energiát processzoronként kifizetni.....
A másik -> kompresszoros hűtés. na? nem elég jó? csak győzd +fizetni...

ez a +oldás azért lenne jó, mert talán nagyobb körben terjedhet el 'olcsósága' miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gamer123
2008.10.22. 15:35
hát, az a 3-4-5-6 fok is viszonylag javíthat egy GPU élettartamán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2008.10.23. 17:59
Érdekes. A Sapphire VaporX nevű hűtése nem egy nagyon hasonló technologián alapszik?

Egyébként kíváncsi leszek, hogy mennyivel lesznek hűvösebbek az ilyen hűtéssel szerelt karik. És egyre kíváncsibb vagyok a HD5-ösökre... mert gondolom a Celsia sem adja igyen ezt a technologiát és annyival olcsóbb sem lesz (gondolom), hogy megérje...

Bár lehet, hogy az AMD-nek csak elege lett abból, hogy a VGA hűtéseit folyton fikázzák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bluespirit
2008.10.24. 09:21
lehet. Na egy videó azt majd megnézem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!