iPon Hírek

AMD K10.5 Hydra: a Nehalem valódi ellenfele

Dátum | 2008. 05. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A legfrissebb tervek szerint az AMD a K10.5-ös, Hydra kódnévvel ellátott processzorok segítségével kívánja felvenni a versenyt az Intel Nehalem processzorai ellen. A Hydra processzorok 45 nm-es csíkszélességgel készülnek és a tervek szerint 3 GHz-es, illetve ennél magasabb órajelen lesznek képesek üzemelni. A K10.5 "C" revíziójával lesznek ellátva a 45 nm-es gyártási technológiával készülő Deneb és Propus névre hallgató magok, a  K10.5 "D" revíziójával pedig a Hydra magos processzorok készülnek majd, amelyeket a gyártó a Nehalem processzorok ellen kíván harcba küldeni.

A Hydra egységek első mintapéldányai várhatóan a 2009-es év első negyedévében készülnek el, az egységek sorozatgyártására viszont  legkorábban majd csak a 2009-es év közepén kerülhet sor. Az új, azaz a K10.5 D revízióval készülő Hydra egységek magonként 1 MB másodszintű gyorsítótárral lesznek felszerelve, ami a mostani K10-es processzorok másodszintű gyorsítótárának kétszeresét jelenti. A processzorok 6 MB harmadszintű gyorsítótárat hordoznak magukon. A legfontosabb újítás az az, hogy a friss revíziónak köszönhetően akár natív nyolcmagos processzorok is készülhetnek. Erről az értesülésről már korábban is hallhattunk pletykákat, most úgy néz ki, hogy ezek be is igazolódnak.

Összehasonlításképpen az Intel felsőkategóriás Nehalem processzorai 2008. végén érkeznek, a középkategóriás piacot megcélzó egységekre viszont 2009. elejéig kell várni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. renatok
2008.05.10. 15:12
szerintem konkurencia mindig volt és mindig is lesz.
remélem. nemtudom mi történne ha nem lenne amd. drágább lenne majd minden ami intel, de ezzel együtt pl sokan nem tudnának újabb hardvert venni blabla, amivel a játékfejlesztőknek is számolniuk kellene, tehát ergo szép, optimalizált játékokat kellene kiadni melyek elfutnak adott esetben gyengépp konfigokon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. renatok
2008.05.10. 15:16
cga helyzet.. jaja, szerintem sem lenne gáz ám. amúgy elhihetitek, hogy sok pénzből könyebb fenntmaradni és a részesedést tartani, mintsem azt növelni...
nehéz idők járnak az amdnél, de ezt részben maguknak is köszönhetik. az intel meg jó üzletpolitikát művel. köcs*gök, de ez van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!