iPon Hírek

AMD: Kabini és Temash APU-k, új Richland APU-k

Dátum | 2013. 05. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD ma lerántotta a leplet a táblákba szánt Temash APU egységekről, de mellettük a Kabini APU-k is bemutatkoztak, amelyekkel az AMD az egybegépek, a házimozi számítógépek, a noteszgépek, a nettopok és a kompakt asztali számítógépek piacát veszi célba. A termékek rendkívül érdekesre, meglehetősen ütőképesre sikeredtek, így a vállalat mindenképpen jó eséllyel indul a konkurens megoldásokkal szemben. A Temash és Kabini APU egységek mellett néhány új mobil Richland APU-ról is lehullott a lepel, így igen-igen sok érdekességet mutathatunk be az elkövetkező sorok folyamán. Kabini és Temash: ugyanaz az alap, mégis más a végeredmény A Jaguar mikroarchitektúrára alapozó Kabini és Temash APU-k teljesen más szegmenseket vesznek célba, ennek megfelelően tulajdonságok és TDP tekintetében is van közöttük némi különbség, ám az alapjukat adó lapka tulajdonképpen teljesen azonos. A szóban forgó lapka 28 nm-es gyártástechnológiával készül és mindössze 114 négyzetmilliméternyi területet foglal, mégis tartalmaz mindent, amire csak szükség lehet. A fő építőkövek között megtaláljuk a Jaguar alapú processzormagokat, amelyek egyenként mindössze 3,1 négyzetmilliméternyi helyet foglalnak, így jóval kisebbek, mint elődeik, amelyek még a Bobcat mikro-architektúrára épültek. Utóbbiak egyenként 4,9 négyzetmilliméternyi helyet foglaltak és 40 nm-es csíkszélességgel készültek.

A Jaguar processzormagok tehát jól láthatóan kisebbek, mint elődeik, ugyanakkor gyorsabbak is. A Jaguar processzormagok ezúttal is sorrendtől függetlenül hajtják végre az utasításokat, azaz out-of-order alapokon nyugszanak. Ezek a processzormagok Bobcat alapú elődeikhez képest az órajelenként végrehajtható utasítások számát tekintve átlagosan 15%-kal gyorsabbak. A friss processzormagok modulos rendszert alkotva foglalnak helyet az adott APU egységben, egy modulban pedig maximum négy darab Jaguar processzormag kaphat helyet. A termékekből kettő- és négymagos kivitel egyaránt készül. Érdekesség, ám a Kabini és a Temash APU szempontjából irreleváns, hogy egy-egy lapka akár két darab ilyen négymagos modult is tartalmazhat - a játékkonzolokban alkalmazzák is ezt a felépítést.
A Jaguar processzormagok esetében az elsőszintű gyorsítótár tekintetében nincs változás, azaz 32 KB-nyi adat-, illetve 32 KB-nyi utasítás gyorsítótár áll rendelkezésre. Másodszintű gyorsítótár esetén már van némi változás, ugyanis a Bobcat magokkal ellentétben a Jaguar processzormagok már nem rendelkeznek dedikált másodszintű gyorsítótárral, helyette megosztott L2 gyorsítótárat használnak, amiből egy magra 512 KB-nyi jut. Ennek fényében a kétmagos rendszerek 1 MB-nyi, a négymagos példányok pedig 2 MB-nyi L2 Cache-sel gazdálkodhatnak. A vállalat mérnökei az energiafelhasználás optimalizálásának érdekében is eszközöltek némi fejlesztést a Bobcat-hez képest, de ez aligha meglepő, hiszen a termékek - különösen a Temash APU - alacsony fogyasztású rendszerekbe kerülnek majd.

A Temash és Kabini APU egységeknek a támogatott utasításkészletek mennyisége miatt sem kell szégyenkezniük, ugyanis a repertoár elég széles. Újításként rendelkezésre áll az SSE4.1, az SSE4.2, a BMI, az AVX és az AES, plusz az APU-k a Bobcat alapú Brazos APU-k összes korábbi utasításkészletét is támogatják. A modern utasításkészletekben rejlő lehetőségek kiaknázására képes szoftverekben a korábban említett 15%-os teljesítménynövekedéshez képest a Bobcat alapú APU egységekkel összehasonlítva akár jelentősebb gyorsulás is tapasztalható lesz. A lapka a processzormagokon kívül egy 64-bites DDR3-as memóriavezérlőt is kapott, ami egycsatornás DDR3-as memóriatámogatást biztosít. A memóriavezérlőhöz DDR3L szabványú, azaz alacsony fogyasztású memóriachipek, illetve memóriamodulok kapcsolódhatnak - a memória-alrendszer esetében elérhető maximális órajel mértéke modellenként változik, de erről majd később rántjuk le a leplet.

Az alapot adó lapka
A lapka ezek mellett tartalmaz még egy PCI Express 2.0-s vezérlőt is, ami nyolc darab PCIe sávval szolgál. A vezérlők között egy kétportos SATA 6 Gbps-os egység, valamint két USB vezérlő is helyet kapott: az egyik nyolc darab USB 2.0-s, a másik pedig két darab USB 3.0-s portot biztosít a rendszer számára. A sort egy SDIO vezérlő zárja, ami a memóriakártya-olvasó funkció miatt fontos. A Kabini APU-k a felsorolt vezérlők mindegyikét alkalmazzák majd, a Temash esetében azonban letiltásra kerülnek a kompakt táblák számára szükségtelennek minősülő vezérlők annak érdekében, hogy a fogyasztást minél alacsonyabb szinten lehessen tartani. A GCN alapú IGP A Temash és Kabini APU egységek alapját adó lapka egy GCN alapú integrált videó vezérlőt is rejt. A két CU tömbbel rendelkező IGP összesen 128 stream processzort kínál a rendszer számára. Az IGP a rendszermemória kezelését végző memóriavezérlővel 256-bites GMB kapcsolaton keresztül kommunikál, a processzormodullal pedig az irányonkénti 128-bites adatsínt biztosító Fusion Control Link-en keresztül tartja a kapcsolatot. Az IGP a táblákba szánt Temash APU egységeknél 2560 x 1600 pixeles megjelenítő támogatást kínál, a Kabini APU egységek azonban már akár a 4K-s megjelenítőkkel is megbirkóznak. A külső kijelzők HDMI 1.4a, illetve DisplayPort 1.2-es kapcsolaton keresztül csatlakozhatnak az adott rendszerhez. Ez az egység minden modern technológiát támogat, így a DirectX 11.1 mellé az OpenGL 4.3, az OpenGL ES 3.0, az OpenCL 1.2, a DirectCompute 5.0, a C++ AMP, valamint a WebGL, a Stage3D és a Flash 11.2 egyaránt bekerült a sorba. A fedélzetről persze az UVD 3.2-es motor sem hiányzik, sőt, még VCE motort is kapunk, ami a videók kódolásának hardveres gyorsításáért felel. Annak érdekében, hogy az internetes videó tartalmak lejátszása is zökkenőmentes lehessen, az eszköztárban a Quick Stream Technology is jelen van. Ez az eljárás a hálózati forgalom optimalizálásával éri el, hogy a videó streamhez tartozó csomagok minden más csomaggal szemben magasabb prioritást kapjanak, így a video stream akadálytalanul, gyorsan érkezhet meg a felhasználóhoz. A lapka a felsoroltakon kívül SAMU motort is kapott, ami a titkosított tartalmak kezelésében segít, ugyanis a processzormagokat felszabadítva, alacsony fogyasztás mellett végzi el az ezzel kapcsolatos feladatokat. A Kabini és Temash APU-k kínálata

A lapka legfontosabb tulajdonságainak ismeretében most már szemügyre vehetjük a Kabini, illetve a Temash APU egységek kínálatát is. Előbbiek a 9 W és 25 W közötti tartományban helyezkednek el, míg utóbbiak a 3,9 W és 8 W közötti tartományt foglalják el.

A Temash APU-ra támaszkodó táblák az AMD Turbo Dock koncepciója miatt további előnybe kerülhetnek, hiszen dokkolóra kapcsolt módban aktiválódhat a CPU és az IGP Turbo technológiája, ami teljesítménynövekedést eredményez, viszont így a TDP is megemelkedik, de a dokkolóba épített extra hűtés jóvoltából ez nem gond. Ennek fényében lássuk, mire számíthatunk:

A Kabini APU-k kínálata
A Temash APU egységek kínálata
A Temash APU egységek kínálata
Az egyes sorozatok tagjaihoz járó szoftverek, illetve technológiák
A Temash, Kabini és Richland sorozatok tagjaihoz járó szoftverek, illetve technológiák
A felhozatal igen erősre sikeredett, így konkurencia felkötheti a gatyáját. Hogy a konkurens megoldások ellen mire képesek az újdonságok, az majd az első objektív tesztekből derülhet ki. Bővült a mobil Richland APU kínálat is Az AMD első mobil Richland APU egységei már hónapokkal ezelőtt bemutatkoztak, ám a család most újabb tagokkal bővült. A friss modellek között a 35 wattos TDP-vel rendelkező, hagyományos noteszgépekbe szánt egységeken kívül alacsony fogyasztású, 25 wattos TDP-vel büszkélkedő példányok egyaránt vannak, sőt, néhány ultraalacsony fogyasztású Richland APU is érkezett.

Az új APU egységek köré épülő termékek várhatóan júniustól kezdve jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. akela91
2013.05.23. 16:29
A10-5757 melyik mai VGA-nak felelhet meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. scineram
2013.05.23. 16:37
Egycsatornás 64 bit RAM az nem túl sovány? Egyébként érdekelne laptopban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ByrDer
2013.05.23. 17:41
Jelen generációból semelyiknek. Előző generációból talán egy ddr3-as 6670 körül lehet. Talán nvidiánál is van vmi belépő szintű kártya 620 néven, bár ezt a szegmenst nem ismerem (és már nincs is jelentősége).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm akela...
2013.05.23. 18:12
A10-5757 melyik mai VGA-nak felelhet meg?

Annak amely platformszinten 35W TDP mellett üzemel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!