iPon Hírek

AMD Kaveri információmorzsák, új mobil GPU-k

Dátum | 2014. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD egy, a CES publikus rajtját megelőző sajtótájékoztatón árult el néhány újabb részeltet a Kaveri APU egységekkel kapcsolatban, plusz lerántotta a leplet három új mobil videokártyáról is, amelyekről viszont nem árult el szinte semmit – a típusjelzéseiken kívül. Ezeken felül a Beema és Mullins APU egységekről is esett néhány szó. Érdekességek a Kaveri APU egységekkel kapcsolatban
Forrás: AnandTech
Forrás: AnandTech
Kezdjük a sort a Kaveri APU egységekkel. Az újdonságok asztali kiadásai a korábbi információk szerint január 14-én rajtolnak el, a mobil változatok érkezésére azonban még egy kicsit várni kell. A Kaveri APU egységekkel kapcsolatban korábban már elég sok információ napvilágot látott, úgyhogy lassan mindent tudunk róluk. Az AMD Lisa Su-ja most elárulta, hogy a Kaveri APU Steamroller architektúrára alapozó processzormagjai az előző generációs megoldásokhoz képest 20%-kal több műveletet tudnak majd végrehajtani órajelenként, azaz gyorsabbak lesznek elődeiknél. Eddig – hivatalosan, nagy nyilvánosság előtt – arról sem esett szó, hogy az asztali Kaveri APU egységek pontosan milyen TDP tartományban foglalnak majd helyet, most azonban megtört a jég: modelltől függően 45 watt és 95 watt között szóródik majd a TDP értéke, plusz a konfigurálható TDP szolgáltatás is elérhető lesz.
Forrás: AnandTech
Forrás: AnandTech
A Kaveri APU egységek több szempontból is komoly előrelépésnek minősülnek. Az egyik ilyen szempont – az erősebb GPU mellett – az, hogy a Kaveri APU-k elsőként kínálnak egységesített memória-hozzáférést (hUMA), ami komoly előnyöket biztosít a GPU párhuzamos számítási kapacitására támaszkodó alkalmazások esetében. Az előny bemutatásához az AMD illetékesei meghívták Michael Meekes-et, a Document Foundation szoftverfejlesztő szakemberét, ejtsen pár szót a Kaveri által kínált teljesítménynövekedésről.
Forrás: AnandTech
Forrás: AnandTech
A szakember a bemutató alkalmával a LibreOffice – korábbi OpenOffice – Calc alkalmazását, azaz táblázatkezelőjét futtatta a tesztrendszeren. A szóban forgó app bekapcsolt HSA támogatás mellett nyolcszoros gyorsulásra is képes volt, ami elég meggyőző előrelépés. A teszt alkalmával a rendszernek egy hatalmas táblázaton kellett különböző műveletet elvégeznie. A Kaverivel kapcsolatban szóba került a TrueAudio és a Mantle API is. Az AMD a sajtótájékoztató alkalmával tartott egy Battlefield 4 bemutatót, amelyből kiderült, a Mantle API-t használó kiadás ugyanazon a rendszeren 45%-kal gyorsabban fut, mint a Mantle API nélküli. A dolgok jelenlegi állása szerint három játékmotor esetében zajlik a Mantle API implementálása: az egyik a Frostbite 3, a másik a Nitrous, a harmadik pedig az Asura.
Forrás: AnandTech
Forrás: AnandTech
A Mantle API-t öt fejlesztő kívánja használni, méghozzá több, mint 20 érkező játékban – ezek közül a Battlefield 4 Mantle API-ra támaszkodó kiadásának megjelenése van a legközelebb. A TrueAudio kapcsán egy érdekes bemutatót láthatott a nagyérdemű, amelynek keretén belül a Nuance a TrueAudio és a HSA technológiák segítségével audió streameket tisztított meg annak érdekében, hogy azok alkalmasak legyenek beszéd- és hangfelismerés elvégzésére – az eljárás segítségével a beszéd- és hangfelismerés funkció még zajosabb környezetben készített audio streameknél is működik. A Beema és Mullins APU-k Lisa Su a mobilfrontra érkező Beema és Mullins APU egységekről is említést tett, igaz, a részletek megosztását nem vitte túlzásba. Kiderült, hogy a szóban forgó mobil APU-k remekül üzemelnek és már hónapok óta tesztelik őket. Az AMD ezeknek az APU egységeknek az első mintapéldányait már ki is küldte a partnereinek. Lisa Su szerint a Mullins APU-k több 11,6 colos képátlójú táblagépben is jelen lesznek majd. A Mullins és Beema APU-k teljesítményével kapcsolatban néhány érdekes szám is elhangzott.
Forrás: AnandTech
Forrás: AnandTech
A Mullins az Intel Bay Trail-T SoC egységeihez képest 20%-kal gyorsabb lesz a PCMark 8 Home tesztjében és 250%-kal jobb grafikai teljesítményt nyújt 3DMark 11 alatt. Hasonló adatok a Beema APU-val kapcsolatban is érkeztek. A Beema több, mint 25%-kal gyorsabb lesz a PCMark 8 Home tesztjében, mint a Bay Trail-M, 3DMark 11 alatt pedig 350%-kal nagyobb GPU teljesítményt tud felmutatni riválisánál. Ezek a számok papíron jól néznek ki, de hogy a valóságban mire számíthatunk, azt majd a tesztek megmondják. Új mobil videokártyák, amelyekről alig lehet tudni valamit Végül, de cseppet sem utolsó sorban, érkezett néhány új mobil Radeon videokártya is: ezek az R5 M230, az R7 M265 és az R9 M290X. Az elnevezések alapján középkategóriás, illetve felsőkategóriás modellekről van szó – az AMD azt sajnos nem árulta el, hogy az egyes modellek pontosan milyen tulajdonságokkal érkeznek. Annyi biztos, hogy az R5 M230 egy Kabini APU társaságában hamarosan feltűnik a Lenovo egyik noteszgépében, amelynek szállítása még ebben a hónapban megindulhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. kray
2014.01.07. 19:33
Es az hogy lehet, hogy nalatok mar kaphato is ket proci?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller
2014.01.07. 19:38
az iponosok valójában időutazók, és most buktak le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MrApollo
2014.01.07. 19:41
Ez klassz..ismét egy újabb hír a Mantle-ról h majd egyszer talán amikor megkészül akkor dejólesz....már kezd uncsi lenni...idén kiadják végre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gab78
2014.01.07. 19:43


Várjuk a teszteket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozef8
2014.01.07. 19:47
MrApollo: Ideje lenne már komolyan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Cyberia
2014.01.07. 22:36
„Az AMD Lisa Su-ja”

Erőteljes angolos hatás.

MrApollo: Nem kell türelmetlenkedni, aki realista, az minimum hónapokkal tervez nem előre, hanem későbbre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteorhead
2014.01.08. 09:52
Arra például baromira kiváncsi vagyok, hogy az új mobil Radeonok megkapják-e a Hawaii szálütemezőjét (ami kell OpenCL 2.0 támogatáshoz).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. madcaptain
2014.01.08. 13:39
Hat en mar annak orulnek ha lennenek AMD-vel tabletek, mobil gepek. Es nem 99 az 1-hez lenne az Intel javara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!