iPon Hírek

AMD Lightning Bolt infók

Dátum | 2012. 01. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD ötletes Trinity APU bemutatóját már láthattuk, sőt, a bemutató kapcsán az is kiderült, hogy az AMD műhelyében már készül az Intel Thunderbolt technológiájának AMD-s alternatívája, amely Lightning Bolt kódnévre hallgat. Az eddigi információk alapján az már biztos, hogy az AMD megoldása olcsó és egyszerű lesz, viszont az még nem derült ki, hogy pontosan miként valósítják meg a cég mérnökei.

Az AnandTech jóvoltából most néhány újabb részletre is fény derül. Az Intel Thunderbolt portja PCI Express x4-es kapcsolattal ötvözi a DisplayPort csatlakozót, ezzel szemben az AMD-s megoldás már USB 3.0-ra alapoz és mini DisplayPort csatlakozót használ. A Lightning Bolt az USB 3.0-s portot, a DisplayPortot és a tápellátást is egyetlen mini DisplayPort kábelen keresztül valósítja meg. Az eljárás rendkívül egyszerű és megvalósítása is olcsó. Notebook oldalon az USB 3.0-s portot, a DisplayPortot és a tápellátást egy Lightning Bolt multiplex egység ülteti rá a mini DisplayPort csatlakozóra, ami egy hagyományos mini DisplayPort aljzattól csak alig különbözik: a változás mindössze két érintkező lábat érint.


A Lighnint Bolt támogatással ellátott noteszgépekhez tehát egyetlen egy mini DisplayPorttal ellátott kábelen keresztül kapcsolódhat a külső Lightning Bolt dokkoló. Ezen a dokkolón keresztül DisplayPort csatlakozóval ellátott monitor és USB 3.0-s porttal ellátott eszközök is csatlakozhatnak az adott notebookhoz. Notebook oldalon a Lightning Bolt multiplex egység megvalósítása nagyjából egy dollárba kerül, a külső Lightning Bolt dokkoló pedig várhatóan nem lesz drágább, mint egy USB 3.0-s hub.

Sajnos ezzel együtt teljesítménnyel és tápellátással kapcsolatos problémák azért vannak. Az AMD mérnökei szerint az USB 3.0-s adatátviteli sebesség ugyan magasabb lesz, mint az USB 2.0-s eszközöké, de teljes, maximális USB 3.0-s sávszélességre sajnos nem számíthatunk. Ezzel együtt tápellátás tekintetében is van némi limit, ám ezzel kapcsolatban bővebb információt egyelőre nem adtak a vállalat illetékesei.

Az már biztos, hogy nyár közepén, amikor a Trinity APU-val ellátott noteszgépek megjelenhetnek, még nem áll majd készen a Lightning Bolt technológia. Az AMD jelenlegi tervei szerint az idei év végéig azonban mindenképpen forgalomba kerülhetnek majd a Lightning Bolt porttal ellátott noteszek. A cég nem rejté véka alá, hogy az Intel Thunderbolt technológiáját – érthető módon – egyáltalán nem kívánja népszerűsíteni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Humbuk
2012.01.16. 09:32
Ha jönnek az új notik amelyekben natívan ott az usb 3.0 akkor minek is ez most?
Azért adnék egy pacsit annak, aki kitalálta ezt a fenomenális kódnevet neki... Biztosan brutális agymunkába kerülhetett.

Ám lehet az én meglátásom rossz és csak szerintem nem ér semmit ez a dolog, vagy van olyan aki más szemszögből is meg tudná világítani a dolgot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Meteorhead
2012.01.16. 10:11
Én nagy AMD fan vagyok, de nekem is sántít egy cseppet a dolog. A tabletekbe, mobilokra totál jó, hogy egyesítenek ilyen dugaszokat, ahol már egy darab mini display port is rengeteg helyet elfoglal, de nagy noteszekben szerintem nemigazán fog elterjedni egy új szabvány.

Én már az Intel-nek a Thunderboltját sem értem teljesen, abban a tekintetben hogy kiadták réz csatlakozóval. Valamivel gyorsabb az USB3.0-nál, de láthatóan ha valamit az egyik kitalál, akkor a másik csak azért is ellenszegül.

Miért nem lehet az ilyenekkel megvárni amíg a PCI-sig, vagy az USB Whatever kiadnak egy új szabványt, és inkább ott leülni az asztalhoz és megvitatni, hogy melyik gyártó mit is várna el egy szabványtól?? Szerintem a LightningBolt és a ThunderBolt rohadtul nincsenek olyan messze egymástól, hogy ne tudná mindkét gyártó az összes funkciót támogatni.

...szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2012.01.16. 10:19
Ez nekem sem világos, mert az Intel féle megoldás legalább jóval nagyobb sebességet biztosít, de ez a cikk alapján alig ad nagyobb sávszélt, mint az USB 2.0 ami jó eséllyel még zavarja majd a rákötött displayportos monitor jelét is...
Inkább legyen 4 USB 3.0 csatlakozási lehetőség a chipsetben, az az átlagos notiknál bőven elég, esetleg helytakarékosság céljából mini USB csatlakozókat kéne népszerűsíteni cseppet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bszoke88
2012.01.16. 12:52
jupíí, egy újabb felesleges és értelmetlen szabvány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hmmmmm
2012.01.17. 00:08
Szerintem egyáltalán nem hülyeség. Egyre inkább terjednek az ultrabook, Macbook Air kategóriás gépek. És igen, hordozhatóság szempontjából a 15.6-os gépek nagyon szarok. Sokkal inkább egy 12-13"-os noti, mint egy 15-ös. Előbbi nagyon könnyen hordozható, hardware-ileg ugyanazt bele tudják pakolni, míg utóbbi fölöslegesen "nagy", mert hordozni sokkal problémásabb, azonban mégis kevés. Sokkal inkább használnék egy egy 13"-os notit útközben, míg otthon rákötni a 22-24"-os monitorra. Ez a szabvány itt jön a képbe. Ahogy az elején említettem, terjednek a nagyon pici, vékony gépek, melyekre már egy LAN, VGA csati sem nagyon tehető. Itt jön a képbe ez a szabvány. A csatiján keresztül hozzácsatlakoztatjuk egy dokkolóhoz, amin már ott az USB3.0-ás csati, valamint egy normális DP csati. Így egyetlen csatlakozóval megoldható az USB és a monitor kapcsolat. Ott ahol kevés a hely, jól jöhet ez a szabvány. És ami a lényeg, hogy rendkívül olcsó, vagyis nem dobja meg a notik árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Balucsek
2012.01.17. 10:20
hmmmmm: szerintem a 12-13"-os notik nem az a kategória amire az ember túl sok USB eszközt kötne max egy vezeték nélküli egér bill kombó otthonra, de annak kell ösz-visz 1 USB hely. Amelyik gyártó egy notebookra/netbookra nem bírja rápréselni azt a legalább 1 nyamvadt USBportot az menjen könyvet nyomtatni, ne notebookot gyártson... Ha meg több slotra van szükség ott a miniUSB szabvány és kb 180Ft egy-egy átalakító, amelyik gyártó megint csak nem képes ennyire az menjen csődbe...
Ha értelmes sávszélt tudna felmutatni (2-4 teljes értékű USB 3.0 kiszolgálása DisplayPort mellett) azt mondanám ok tényleg nem halva született ötlet, de így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2012.01.23. 20:30
Én is inkább 3-4 USB3.0 portot szeretnék. Meg mellé 1-2 USB4-et a külső HDD-nek. Az a jó az USB-ben, hogy bármit bárhova lehet dugni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!