iPon Hírek

AMD: Nehéz lesz a jelenlegi negyedév

Dátum | 2015. 07. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD nemrégiben egy fontos közleményt adott ki, amelyben felkészítette a befektetőket: a jelenleg is zajló negyedév keményebb lesz, mint az előző volt, pedig már az sem alakult valami rózsásan. A piaci helyzet változása miatt az AMD módosította korábban kiadott pénzügyi előrejelzését – a legnagyobb gondot a jelek szerint a szerény APU forgalom okozza. Okok ide vagy oda, most úgy néz ki, az idei év második pénzügyi negyedévében 8 százalékkal csökkenhet a teljes árbevétel, azaz 950 millió dollár környékére várják. A nehéz pénzügyi helyzetről szóló bejelentésben néhány érdekes információmorzsát is elrejtettek, ami a vállalat 20 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatos terveiről ad némi képet. Az már eddig sem volt titok, hogy az AMD a jövőben piacra kíván dobni néhány 20 nm-es csíkszélességgel készülő terméket, amelyek közül az egyik a Skybridge lett volna, amit időközben elvetettek.
Viszont most kiderült, hogy a cég egyes termékeinél a 20 nm-es FinFET eljárásra tér majd át, azt viszont nem árulták el, mely termékek készülhetnek elsőként az új gyártástechnológiával – valamint azt sem, hogy ezek mikor érkeznek. Komoly, megválaszolásra váró kérdés az is, hogy a 20 nm-es FinFET gyártástechnológiához mely bérgyártókon keresztül fér hozzá az AMD: együttműködhet a TSMC-vel, de a GlobalFoundries gyártókapacitását is választhatja, sőt, biztonsági megoldásként akár el is oszthatja a megrendeléseket e két vállalat között, így több lábon állhat. Hogy az AMD miért pont most, a megváltozott pénzügyi kilátások bejelentésekor tett említést a gyártástechnológia-váltásról? Alighanem azért, mert az egyes lapkaterveket át kell ültetnie a 20 nm-es FinFET gyártástechnológiára, ami plusz költséggel jár – az információk szerint egészen pontosan 33 millió dollárnyi kiadással. A FinFET bevezetésével a rá alapozó termékek versenyképessége jelentős mértékben javulhat, ezzel együtt a magasabb órajeleket is könnyebb lesz elérni, valamint a szivárgási áram mértéke is csökkenthető lesz. Persze a folyamat nem megy egyik napról a másikra: sok időre és komoly mérnöki teljesítményre van szükség ahhoz, hogy az átállás zökkenőmentes lehessen. A pénzügyi eredményekkel és a távolabbi tervekkel kapcsolatban július 16-án többet is megtudhatunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

73. jedi
2015.07.08. 08:09
Ajajj ! Nem csak gyűlnek a felhők a pirosak felett, de már dörög is az ég rendesen !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Fantom1983
2015.07.08. 08:11
Valahogy nem tudom sajnálni az ilyen óriás cégeket.Ha 8%-al csökken a bevétel,mi van akkor?! Semmi! Nem deficites az egész,hanem csak az elvárt extra profit nem jött össze...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. wishformor... Fanto...
2015.07.08. 08:12
leulhesz, egyes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Terror Fanto...
2015.07.08. 08:20
Nem deficites, az igen. Már sok éve nem termelnek profitot. A céget magát én sem sajnálom, de ha lehúzzák a rolót, tízezrek kerülnek az utcára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. irhejja
2015.07.08. 08:46
Sokan írják, hogy nem sajnálják az AMD-t, de ha bebukik akkor mi fogunk szívni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. gery84 Terro...
2015.07.08. 09:12
És egy celeron proci 20k kezdődik mint anno.
Az nvidia kártyákról ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. calebone
2015.07.08. 09:22
Sokan teletrollkodják a hozzászólasokat ha AMD-s cikk van, de néhány dolgon nem ártana elgondolkozni. Bár az AMD gyengébb CPU/APU-kat gyárt mint az Intel de a 90-es évek óta csak ő maradt az ellenfele. Az NV-nek sincs más ellenfele. Tehát az AMD két fronton is próbál teljesíteni. A technológiaváltás most nehéz lesz nekik (lásd. az NV sem mert még 28-ról 20-ra váltani). Lehet utálni a nagy vöröst, mert gyenge (de olcsó) CPU-kat gyárt, és mert a Fury X nem nyomta le az új Titan X-et, de az is tuti hogy a konkurencia termékei se ennyibe kerülnének ha nem lenne AMD és árverseny. Ezt a zöldpártiak néha elfelejtik. És a HBM-be se kevés pénzt ölt ami az alapja lesz a "megváltó" Pascal-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. langward caleb...
2015.07.08. 09:27
HBM2 lesz Pascalba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 09:35
[LINK]

szerinted a -$364M az akkor mi ha nem deficit? biztos jó lehettél matekból...

@gery84
igazán befejezhetnétek már ezt a hülyeséget... egyrészt ha a hőn szeretett AMD bebukik, akkor rögtön lesz vki aki felvásárolja és újra helyben lesz egy verseny(képesebb)társ. Másrészt még ha egyedül is maradna az intel/nvidia, akkor sem következne az általatok állandóan károgott "úristenmindenháromszordrágábblesz" verzió. Mivel az nv és az intel is kb. a piac 2/3-t uralja, az árakat már most úgy szabhatná, ahogy akarná, ehelyett mégsem. Minden kb. annyiba kerül, amennyit az emberek még hajlandóak fizetni érte, ha egekbe emelnék az árakat, akkor nem lennének eladások...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 09:37
Az AMD-nek nem volt kötelező megvennie az ATi-t és akkor nem kéne két fronton helyt állnia. Ha megnézed a részvényeik árfolyamát visszamenőlegesen, a felvásárlás óta lényegében stagnál, vagy esik. Nehogy már mások legyenek a hibásak az AMD elbaltázott döntése miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. markangabo...
2015.07.08. 09:38
Miért hiszitek, hogy minden drágább lesz, ha becsodol? Azért akármit nem tehetnek meg a monopol cégek sem! Ha kell államilag fognak beavatkozni, hogy ne szálljanak el az árakkal, az Intelt kotelezni fogják, hogy adjon x86 licenszet.
Kulonbenis, már azzal extra profitra tennének szert, hogy átvennék az AMD piaci részesedését,+ kevesebbet kell reklámra kolteni.
Ne higyjétek, hogy most van árverseny!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. rfj1989
2015.07.08. 09:45
Az biztos ha az AMD bebukik annak mi felhasználók nagyon is meg fogjuk érezni a hatását (még ha nem is használtuk az AMD termékeit), mivel az Intelnek és az Nvidiának csak az AMD jelent konkurenciát, ha pedig ez nem lesz mégjobban elszállhatnak majd az árazásokkal... Talán a mobil piac felől érkezhet még valami mentőöv, mert az ARM-os megoldások is egyre erősebbek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Meteoreso
2015.07.08. 09:49
Csak jo lenne ha megmondanák mikor lesz a 20 nm mert akkor lehet kivárná az ember ha meg soká akkor mindegy
De azt még megjegyezném a dologhoz hogy a Computexre nem jott ki az AMD a 300 szériával pedig hatalmas reklám értéke lett volna pedig akkora fejlesztés nem volt inkább tobb aprobb csiszolás azért ha kártyát akarsz eladni nem ártana ha telenyomnád a piacot kártyával
A PR ugy ahogy van nulla
Ami viszont a szerencsétlenséguk hogy csináltak direct x 12 re kártyákat
/ROP128 helyett 64 el/
Csak a Win 10 meg nem jott ki a Negyedéves beszámolojukig se az E3 ig
Pedig a PRO egy nagyon jo széria lesz remélem addig nem temeti maga alá egy részvényesés cunami
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. thedevelop...
2015.07.08. 09:51
Minél több rossz hírt jelent be az AMD, annál olcsóbban megveheti majd az MS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. GabiWong marka...
2015.07.08. 09:52
Nem fogják az intelt kötelezni semmire mivel nem egyedüli cpu gyártó a piacon, az már mellékes hogy x86-ot csak ő gyártana.
Egyébként sem azt szabnák meg neki, hogy mennyiért adhatja a termékeit hanem feldarabolnák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. tamaspolga...
2015.07.08. 09:54
20nm-es finfet? u mad bro?

@Meteoreso: 20nm már nem lesz, az aktuálisan azon gyártottakat kivéve. a samu és a glofo 14nm-en, a tsmc 16nmen gyárt finfetes tranyóval. az eredeti anandos hír is arról szólt, hogy a termékeik többsége már finfettel fog jönni, az annak megfelelő csíkszélességen, de volt még arra szándék, hogy néhány apu-t kihozzanak 20nm-en. most már nincs ilyesmi tervben, minden új projektjük finfetes lesz. hogy 14 vagy 16 nm, az attól függ, kivel gyártatják majd le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Riddick77
2015.07.08. 09:54
Pedzegették,hogy a Microsoft felvásárolná esetleg. Én örülnék neki,mert ott van rendesen tőke,és erős innovációs készség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 10:00
Mit menjen a Computexre a 300-as szériával ami egy nyomorult rename széria. Azt én sem reklámoznám, mert elég balszerencsés lépés volt, amit a szaksajtó is eléggé szétszedett.
PR-juk van, kb. csak az van, ami látható is volt a nagy titánverő FuryX hype-traint tápláló marketing kampányban. Itt iponon is kb. minden napra jutott egy "húdebrutálleszazújamdkártya" hír, aztán látjuk mi lett belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. corzi
2015.07.08. 10:06
Viszont az Apple is az AMD-tol szerzi be a grafikus chipeket, igy elkepzelhetonek tartom, hogy akar ok is felvasarolhatjak a ceget. Nekik ez tobb elonnyel is jarna igazabol. Sajat izlesuk szerint gyarthatnak a grafikus chipeket es ha maguknak gyartanak a CPU-t akkor nem kene az Intel termekeit hasznalni igy megtobbet tudnanak megtakaritani azzal ha maguknak fejlesztenek olyan processzort ami kb ugyan olyan jo mint az Intel felhozatala. Az mar ams kerdes, hogy ezzel mi nem biztos, hogy jol jarnank, de mivel nem sanszos, hogy az Apple a Microsofttol akar majd vasarolni igy ezt is elkepzelhetonek tartom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. FaL corzi
2015.07.08. 10:11
már kicsit félek is, hogy ha neadjisten az MS tényleg felvásárolná az AMD-t, akkor nem lenne többet i5-s Surface Pro, hanem helyette valami trágya kerülne bele, pedig az az egyik legjobb ultramobil számítógép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. CyberPunk6...
2015.07.08. 10:16
Az MS nem fog hw gyártót vásárolni, mert elég sok partnere van, aki ennek nem örülne és keményen összefognának ellene.

Az MS-nek nagyon nem mindegy, hogy pl a laptopokat milyen arányban szerelik MS OS-sel, mert amit nem, arra valszeg sosem kerül legális win.


Már a surface kapcsán is morogtak nagyon. Nincs realitása egy ilyennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 10:21
nem tudom hol olvastam, hogy az Xbox One-ba lévő trágya APUkért $100-t fizet/db az MS, ami az eddig eladott/legyártott konzolok alapján vmi majdnem $1.5 millárd, ezeket mind megspórolhatná ha felvásárolja az AMDt és akkor más dolgokba szánt cuccokról nem is beszéltünk. Szóval nekik végülis megérné, csak nekünk felhasználóknak nem biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. thedevelop... Cyber...
2015.07.08. 10:25
Nyilván beszélgetnek róla egymás között.
De én sem tartom valószínűnek a fúziót.

Egyrészt, rengeteg szabadalom cserélhetne gazdát, másrészt, mindkét cégnek vannak kizárólagos szerződései egyéb vállalatokkal (pl.: Intel) és ezek a külsősök nem feltétlenül szeretnék, ha mások is hozzáférhetnének a technológiájukhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. NorbeArt
2015.07.08. 10:33
Az Apple-ről én max. azt tudnám elképzelni, h megveszi, kiszemezgeti azt, ami kell neki, a többit meg tovább adja (mint anno a Google a Motorola-t, bár ott csak szabványokról volt szó asszem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Fzoltan marka...
2015.07.08. 10:33
Jajj, te kis naív. Úgy csinálsz, mintha még nem láttál volna monopolhelyzetben lévő vállalatot.

Először nem emel árat, hanem csak jóóól elnapolja a fejlesztéseket, te meg veheted meg ugyanazt évekig. Aztán nagy nehezen kijön a következő generáció, már magasabb áron, és így tovább.
Az állam bevatkozik? Hogyan?

Ha valaki akarna, már rég belépett volna a mezőnybe. Ott a VIA, fel lehet vásárolni. Mégsem teszik. Ha az AMD kiesik, ez a csúnya jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Fzoltan FaL
2015.07.08. 10:35
Nem spórolna másfél milliárdot, mert azt ugyanúgy ki kell fejleszteni és le kell gyártani. Az AMD profitját spórolná meg. Plusz egy újabb fejfájás egy számukra teljesen ismeretlen területen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. thedevelop... Fzolt...
2015.07.08. 10:41
Annyiban igaza van ám, hogy az épület homlokzatán lévő AMD logo Microsoft-ra cserélésével nem változna meg a fejlesztőgárda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. jedi FaL
2015.07.08. 10:46
1. A szókincsed kicsit szegényes ! A ( szerinted ) "teljesen használhatatlan számítástechnikai komponens" kifejezésre van legalább 100 szó ! Ne mindíg ugyanazt használd !
2. Ha netán becsődöl az AMD ( amit én nem hiszek ), remélem az elsők között leszel majd két év múlva, aki 150.000-ért vesz majd S1152-es foglalatú I5-öst, és 800.000-ért Pascal alapokon nyugvó Titan X2-őt !
3. Inteled van ? Örülj ! NVidiád van ? Örülj ! TE a "nyertesekhez" tartozol ! Mi bajod van ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. 5hR3kY
2015.07.08. 10:56
Mi van ha csődbe megy az AMD, és valaki felvásárolja a jogokat, de olyan aki nem akar gyártani semmit? Akkor megszűnnek a kereszt licenszek, és az Intel csak 32 bites CPU-t fog gyártani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. thedevelop... 5hR3k...
2015.07.08. 11:11
Ekkor az Intel legfeljebb nem gyárthatna x86-64 utasításkészlet-kiegészítéssel ellátott processzorokat.

Így végre újra teret nyerhetnének az IA64 -es fejlesztések..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. FaL jedi
2015.07.08. 11:21
hú öregem, most aztán jól "megaszontad"...

a szavak olyan választékát alkalmazom egy AMD-s topikban, ami ide illik. Lehetne a "teljesen használhatatlan számítástechnikai komponens"-t más szavakkal is illetni, de a "trágya" tökéletes jelzője ezeknek, másfelől meg, attól még hogy cifrább/választékosabb jelzőkkel illetem, nem fog jobb lenni

Értem én, hogy fáj látni az AMD szenvedését, de ennyire magadra is venni csak nem részvényes vagy?

(és igen, ha adja a teljesítményt amit elvárok tőle, akkor 150k-ért is megveszem és örülni fogok neki, amíg te aknakeresőzöl a trágya amd apun )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. 5hR3kY thede...
2015.07.08. 11:22
De ha megszűnnek a licenszek akkor vissza kell hívnia a bolti forgalomban lévő összes processzorát, ami olyan technológiát tartalmaz, és fejlesztenie kell egy újat, ami nem két perc, és nem két hónap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 11:25
Visszamenőlegesen nem lehet negatív jogkövetkezményt megállapítani, amik már le vannak gyártva azokat eladhatja, csak újat nem gyárthatna. Viszont ez is annyira teoretikus helyzet, hogy kb. értelmetlen ilyet még feltételezni is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. gery84 FaL
2015.07.08. 11:26
FaL

1.Mikor az nv csinált egy szar szériát FX, akkor a kokurens ATI radeon 9xxx kategória keresztbe lenyelte.
De mivel már akkor felépített egy GeForce tábor velem az élen cirka 3db FX gpu-m volt, miközben haveroknak volt annyi eszük hogy pc újságból megnézzék melyik kártya milyen, és 9600XT-vel, nyomták miközben ugyan annyiért vettem FX5700-ast, és egy rakás szar volt.
Még is rekord bevételeket csinált vele az nv. pusztán a hírneve miatt.

2. AMD mikor megalkotta az athlon 64 meg x2, az intel lefűzette a boltokat meg az oem gyártókat hogy AMD termékeket ne áruljanak. És csak évek után derült ki ez a faramuci helyzet, de addigra az intel össze kapta magát úgy hogy szinte semmi veszteséget nem élt át.

3. ismét nv. a HD4xxx és utána következő HD5xxx széri igen jól sikerült az AMD-nek, de még is megosztott volt a vásárló közönség.
Miközben minden terülten jobbak voltak a AMD termékei. sokan még is az nv mellett tették le a voksukat.
És akkoriban eléggé dicsérték a GTX480, miközben forró, zabáló, és hangos volt.
De ez is betudható hogy a márka és az imígy megmentette.

4.Nem beszélve a játék támogatásról, hogy az nv milyen módon próbálja az éppen szenvedő AMD-t, a szelet tortából kiszorítani.

És az mondod hogy az árak nem változtak tévedsz.
ha csak figyelembe veszed a GTX 480, 580,680, 780, 980 kategóriát rájössz hogy szépen lassan de emelkedik, de dollár miatt is van ez,
Az előző 780ti 170k körül volt a mostani 980ti meg ~240k

De különben abban is igazat adok hogy ha van rá kereslet a 980ti-re akkor felesleges lejjebb vinni az árakat, csak hát szerintem nem Mo. fogy.
De az is lehet hogy saját fűzetésemhez nézem az árakat.

Anno 30k vettem HD5850-es kifutószériát, úgy hogy 4 hónappal előtte 70-80k volt.

Nem vagyok AMD fan csak látom hogy az AMD-nek mit kell megélnie, a korrekt konkurenciától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. 5hR3kY FaL
2015.07.08. 11:40
Akkor miért van az hogy amikor az Apple meg más pereskedik szabadalmi jogokon, akkor egyből leállítják a forgalmazást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Fzoltan gery8...
2015.07.08. 11:41
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. ny FaL
2015.07.08. 12:07
"Mivel az nv és az intel is kb. a piac 2/3-t uralja, az árakat már most úgy szabhatná, ahogy akarná, ehelyett mégsem."

Az NV nem. Láthatod a 980 Ti-n, ami jó közelítéssel betudható a Titan egy 35%-os árvágásának a fury x hatására. (az okozat megelőzi az okot)

Az intel viszont notebookok terén teljesen konkurencia nélkül áll, valszeg a HPC és mainframe szegmensben is hamarosan az lesz, integrált FPGA-val magasan ütni fognak mindent. ( + az IBM úgy néz ki kiszáll, akkor csak az Oracle marad )

@FAL: "nem tudom hol olvastam, hogy az Xbox One-ba lévő trágya APUkért $100-t fizet/db az MS, ami az eddig eladott/legyártott konzolok alapján vmi majdnem $1.5 millárd, ezeket mind megspórolhatná ha felvásárolja az AMDt"

Hogy nem fizet a GloFo-nak?

Kb 4 mrd dollárba kerül az AMD, valószínűleg ennyit nem tudna visszatermelni az Ms.
(nem tudom, mennyiért kapják az inteltől a chipeket az Azure-hoz, de nem tűnik valószínűnek hogy hasonló teljesítménnyi AMD-t a GloFo-val gyártatva olcsóbban kijöjjének -- hiszen akkor már most is AMD-t vennének. (ugyanez igaz a többi szegmensre is: ha az AMD procival olcsóbban kijönnének, akkor az AMD nyereséges lenne, nem veszteséges))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Riddick77 FaL
2015.07.08. 12:10
Rossz a szöveged nagyon! Xbox One-om van,meg több havernak is. Teljesen jó a gép,egyetlen hibája ,hogy drága jelenleg. Minden tekintetben jobb ,mint a régi X360-an,pedig azt is rengetegen vették. A vas lehet nem olyan erős,mint a PS4 ,de legalább halk nagyon ,és folyamatosan fejlesztik. A Liveos akciók is tök jók, 6100 Ft ért vettem online most ELITE DANGEROUST,sasold meg mennyi lenne PC-n. Szóval,amíg nem próbáltad addig ne dumálj róla,mert égeted magad!
Itt egy Witcher 3 összehasonlító videó:
https://www.youtube.com/watch?v=ezYecVMGwIA

Itt meg egy Battlefield 4:

https://www.youtube.com/watch?v=MWzkw32amOM

Azért szerintem sok PC-s szeretne ilyen minőségben játszani,40-50"-os HD képernyőn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. ThePoweR Riddi...
2015.07.08. 12:12
Hopp. Egy Xbone fan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 12:19
Nekem is Xbox One figyel a TV mellett, úgyhogy ezt most buktad. Nem a konzollal, hanem a x@r APU-val van baj, amit beleraktak és azzal sem így direktben, hanem a relatív erejével és főleg a szavatosságával. Egy X360/PS3 amikor megjelent nagyon erősen versengett, vagy túl is szárnyalta az adott kor legjobb PC-it, jelenleg ez egyáltalán nem igaz.
Mindettől függetlenül abban maximálisan megegyezhetünk, hogy az XONE egy remek konzol, ami számomra sokkal több, mint amit a PS4 bármikor is nyújtana.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Riddick77 FaL
2015.07.08. 12:23
Így már korrekt a dolog.

Igen, az MS kicsit spórolt a vason ez tény,de a konzolokon mindig fejlődik a programozás,ahogy telik az idő,egyre jobb dolgokat tudnak kihozni a vasból. Remélem a Win10+DX12 kombó ,még tud pár %-ot kicsavarni a hardverből,és akkor frankó lesz minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. RealDreamQ
2015.07.08. 12:24
ThePoweR

Ha TE veszel egy terméket és használod , akkor te egyből fan vagyol ? vicces mikulás vagyol...
Ismerettségi körömben itt is sokaknak van XBOX One -juk , mert megtehetik . Ennyi. , attól még nem fanok .

--------------------------

Amúgy AMD iránt már Microsoft is elég komoly érdeklődést mutat !

--------------------------

Azért azon mindig csak mosolygok , hogy itt porszem MO-on a mindentudók mindent jobban tudnivélnek mint maguk a gyártók
De hát már megszoktam ezt egyesektől itt is másutt is .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. ThePoweR RealD...
2015.07.08. 12:29
Csak el kell olvasni a hsz-át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. FaL ny
2015.07.08. 12:30
Egy kicsit lekerekíted a dolgokat szerintem.
A 980Ti nem csak árban, de alapórajelen teljesítményben sincs a TitanX szintjén, de a lényeg, hogy nem egy teljes értékű chip, tehát a hibás TX gyártásból megmaradt és nagyon jól pozícionált termék. Szerintem nem a 980Ti ára volt előre a FuryX-hez igazítva, annak annyi lett volna anélkül is, viszont a TX az, ami valljuk be rétegtermék és ezáltal túlárazott. Nem feltétlenül érzem, hogy az AMD komédiába illő dolgai nagyon befolyásolnák az nv árait, ha visszanézel a gtx400-as szériáig, akkor kb. $50 differenciával, de ugyanabban a tartományban vannak az egyes kártyák, pedig akkor még bőven nagyobb kutya volt az AMD.

Az MS-nek valami $90 milliárd körüli van cashben, amiből bőven kifutja az AMD felvásárlása. Amit meg megtakarít vele azzal, hogy újra HW gyártó lesz és házon belülről pakolhatja a cuccaiba a procikat/igpket/gpukat idővel visszahozná a befektetést még úgy is, hogy a GF-al gyártatja.
Nem pedzegették volna, ha nem lenne benne ráció.

közben megtaláltam a cikket is:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gery84
2015.07.08. 12:32
Az is elfelejtettem hogy anno a TSMC az nvidiának olcsóbban adta a 55nm és a 40nm ostyákat, azért csinál ilyen böszme nagy lapkákat.
De a 28nm már egyelős áron kapta az AMD-vel amivel kiverte a balhét meg fenyegetőzött hogy elmegy stb.
Habár ott rájátszott hogy alig kapott gyártósort és nem tudott kellő mennyiségű GTX680 csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. ThePoweR FaL
2015.07.08. 12:35
A helyzet az a 980 ti-vel hogy mivel kevesebbet fogyaszt tovább boostol. Kb 3%-al marad el emiatt a Titántól. Bármilyen gyári OC-s változat veri a titánt. Szóval tekinthető egy olcsóbb titánnak. Azt sem lehet mondani hogy a Titánt is lehet húzni, mert közbe szól a powerlimit.

Én még mindig a Samsungot tartom a legvalószínűbb felvásárlónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. gery84 ThePo...
2015.07.08. 12:41
Szerintem az AMD-t csak akkor adják el ha nagyon jó pénz füzetnek érte.

De különben meg nincs sok ütőkártyája az AMD-nek amire azt lehet mondani hogy megveszem mert megéri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 12:45
know-how, kiépített brand, kiépített partneri hálózat, licenszek, stb.
Ezek azért elég jó ütőkártyák, amit egy értelmes vezetés felhasználna, na jelenleg és az tuóbbi években is az AMD-nél ilyen nem volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ChoSimba FaL
2015.07.08. 12:48
Szarkazmus ON
Az AMD helyzetére tekintettel szerintem javítsd a "know-how"-t "not-know-how"-ra
Szarkazmus OFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 12:51
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. thedevelop... FaL
2015.07.08. 13:26
Ha az AMD folyton rossz hírekkel szolgál a befektetők számára, akkor a brand legfeljebb a végfelhasználóknak cseng kedvezően. Azoknak, akik a kutatás/fejlesztésbe invesztálnak, nem.
(Lásd: Nokia.)

Ha a Windows 10 sikeres lesz, akkor a Microsoft, mint vállalat felértékelődik.
Elég olcsón megkapná az AMD-t, ha jóváhagynák a fúziót, de szerintem ez nem történne meg.
Bár ki tudja, megegyezés kérdése.

Az meg egyenesen vicces, hogy a Microsoft megérezne egy ilyen mértékű tranzakciót.
Pusztán az Office 365 havidíjakból kifizetnék..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. FaL
2015.07.08. 13:36
Ez [LINK] azért elég gáz. Pedig szegény AMD-sek annyira bíztak benne, hogy ez majd forradalmat hoz a játékokban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. khaun FaL
2015.07.08. 13:42
Mi a gáz benne? Megalkották, a többiek láttak benne potenciált, megszületett a DX12. Nem volt hiábavaló, csak majd leváltja a Vulkan. Teljesen érthető, hogy halott technológiára nem költenek felesleges erőforrásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Fzoltan FaL
2015.07.08. 13:46
Azt ugye tudod, hogy azért történik ez, mert a DX12-re cserélik le?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 13:53
A DX12 és a Mantle nem egy és ugyanaz, ahogy a Vulkan sem. Vannak közös vonásaik, de pl. a dx12 elég függetlenül készült a Mantletől, bár igaz, hogy mind2 ugyanarra a célra készült: low overhead API.
Jönni fognak új kártyák, de a Mantle technológiát használó játékok (igaz, hogy kevés van belőlük, mert über sikeres volt) nem fognak semmit profitálni belőle, sőt akár rosszabb teljesítményt is produkálhatnak. Egy ilyen nagyobb cím a BF4, ami elvileg teljes Mantle támogatású.
Csak azért gáz szerintem, mert a csillárról is a piros fanboyok csüngtek és lépten nyomon azt bizonygatták, hogy ez a technológia lesz a PC gaming kánaánja, aztán annyira jól bevált, hogy 2-3 év után dobja az AMD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thedevelop... FaL
2015.07.08. 14:06
Én arra lennék kíváncsi, hogy a Mantle fejlesztésének kezdeti szakaszában az AMD vajon konzultált-e a Microsofttal a következő DirectX -ről, vagy sem, illetve adott-e nekik a MS ez ügyben érdemi információkat.

Ugyanis, ha az AMD-nél tisztában voltak azzal, hogy a DirectX 12 gyakorlatilag ugyanazokat a fejlesztéseket célozza meg, mint amiket ők is elképzeltek, akkor a Mantle fejlesztésének megkezdése egy hibás vezetői döntés volt.
Ha viszont nem ismerték az új DirectX fejlesztési irányát, akkor a Mantle nem volt elhibázott ötlet, sőt.
Persze a DirectX-szel nem veheti fel a versenyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. BReal FaL
2015.07.08. 14:10
Elképesztő, mennyi rosszindulat van benned.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Fzoltan thede...
2015.07.08. 14:17
És ha elutasították, de a MS a Mantlét látva meggondolta magát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Galdech FaL
2015.07.08. 14:20
Látván, hogy konzolokon low level eléréssel dolgoznak jó ideje, AMD felvetette az ötletet hogy jó lenne ezt az irányt PC-re is áthozni. Microsoft azt mondta, hogy ez nem lehetséges de ha csinálnak egy prototípust akkor okés. Megcsinálták és működött. Johan Andersson ezért a prototípusért könyörgött hogy készítsenek belőle egy API-t mert szüksége van rá. MS szintén elkérte a prototípust és elkezdték a DX12-t fejleszteni. Minden PC-s low level API ebből a prototípusból született meg.
Vannak szintek és kiterjesztések, amelyekben különböznek egymástól de az alapok egy és ugyanabból a kódból származnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 14:20
Az AMD sokáig lényegében átverte a népet, mert ezerrel hangoztatta, hogy a DX12 sose fog elkészülni, mindenki használjon AMD kártyát Mantle-el mert az a jövő stb, stb.

Ettől függetlenül persze a kicsit tájékozottabbak tudhatták, hogy az új dx készülget, csak ugye MS tempóban, leszarva az igényeket, elvégre alapvetően sok haszna nem volt belőle. Viszont idővel (főleg ugye új konzolok) beindult a dx szekere, erre az AMD rögtön ráugrott, hogy ja nekik köszönhetjük az új dx-et, mert ők megmutatták a Mantle-el, hogy milyen jó is egy HW-közeli API...

a lényeg, hogy nem sok köze volt a dx12-höz a Mantlenek, nem AMD-MS közös gyermek. Az egyetlen közös bennük az elv ami köré épülnek, de míg a Mantle az AMD egy fogása volt vásárlók behúzására, addig a dx12 meg csak egy következő és előre látható lépcső a dx-ek sorában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thedevelop... Fzolt...
2015.07.08. 14:34
Sajnos elég valószínű, hogy az igazságot nem tudjuk majd meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan FaL
2015.07.08. 14:48
Te jó ég. Neked agymenésed van. Nevetséges dolgokat írsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.08. 14:53
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr...
2015.07.08. 16:16
Nos, remélem az AMD-nél megveregetik egymás vállát. Büszkék lehetnek magukra, megdolgoztak ezért az eredményért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint FaL
2015.07.08. 16:30
Ő, tudod te mit jelent az a deficit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2015.07.08. 16:35
Inkább az AMD partnerei tehetnek erről az eredményről, hogy nem voltak képesek gyorsan átállni a fejlettebb technológiákra. Nem a fejlesztéssel voltak problémák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gery84 FaL
2015.07.08. 16:41
Valahol a Mantle indította el a DX12, mert MS magasról leszarta volna mit kíván a nép.
Nem beszélve a Mantle alapokról ami a DX12-ben is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 0rigami jedi
2015.07.08. 21:14
+1

Hatalmas komment!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. calebone langw...
2015.07.09. 00:36
Nem mondod? És HBM 2 lenne HBM 1 nélkül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. calebone FaL
2015.07.09. 00:38
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. calebone FaL
2015.07.09. 00:38
Elbaltázott? Mondj már rajtuk kívül még egy videóchip gyártót akik megközelítik az NV-t. Amúgy az ATi-nál se volt rózsás a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. calebone FaL
2015.07.09. 00:38
Elbaltázott? Mondj már rajtuk kívül még egy videóchip gyártót akik megközelítik az NV-t. Amúgy az ATi-nál se volt rózsás a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.09. 09:33
[LINK]

"Hiány, veszteség."
364 millió zöldhasú hiányzik a negyedéves költségvetésből

@calebone
Te vetetted fel, hogy két fronton kell helyt állnia, erre mondtam, hogy senki nem kötelezte az AMD-t az ATi felvásárlására. Ők döntöttek így, ők vállalták a két frontos helytállást. Az AMD jelenlegi és régebbi helyzetét elnézve ez igenis egy lényegében rossz döntés volt. Ha megnézed a részvényárfolyamokat, akkor láthatod, hogy a felvásárlás előtt 2006 januárban $41 körül volt egy részvény, míg a felvásárlás után augusztusban $25. Azóta meg folyamatosan esik a részvényárfolyam, jelenleg $2,01. Szerinted ez nem egyértelmű jele annak, hogy rossz döntés volt a felvásárlás és azóta is folyamatosan rosszul vezetik a céget?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!